2021 daha iyi olacak

2021 daha iyi olacak

ABONE OL
00:06 - 31/12/2020 00:06
2021 daha iyi olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, 2021 yılının daha iyi olacağı ümidini taşıdığını belirtti.

ATSO Aralık Ayı Meclis toplantısı online gerçekleştirildi. ATSO Başkanı Davut Çetin, pandemiye rağmen ekonominin çok küçülmemiş olmasının olumlu bir sonuç olduğunu belirtti.

Ekonomi 2018 yılından itibaren düşük büyüme sürecinde olduğunu ifade eden Çetin, şunları kaydetti.

‘’Kredi dopingi sayesinde büyümede dünyada ilk sıralardayız, ama kur artışında, enflasyonda, faiz oranında ve işsizlik oranında da üst sıralardayız. Pandemi döneminde faiz artırmak zorunda kalan birkaç ülkeden birisi olduk. Faiz artışıyla birlikte sıcak para da olsa döviz gelmeye başladı. Bu kararlar daha önce alınsaydı bu kadar bedel ödemezdik.  Şimdi asgari ücreti yüzde 21 artırdık, bu durumda enflasyonun, faizlerin ve işsizliğin düşmesi zordur. Enflasyonun ve işsizliğin düşmesi için maliyetleri azaltacak başka düzenlemeler yapılmalıdır.

İhracat ve turizmde 2021 yılının daha iyi olacağını ifade eden Çetin, şöyle devam etti.

‘’İhracat ve turizmde gelecek yıl daha iyi olacaktır, ama iç piyasa yine krediye bağlı kalacaktır. Pandemi riski, siyasi riskler, geri dönmeyen krediler ve şirket iflasları gibi riskler bulunmaktadır. ABD’nin S-400 yaptırımı gündemdedir, Avrupa Birliği yaptırım konusunu Mart ayına ertelemiştir. Suriye ve Libya’da belirsizlik devam etmektedir. ABD, Avrupa ve Rusya ile ilişkilerimizin dengeli gitmesi ekonomi ve turizmimiz için önemlidir. Ekonomik refah ve huzur için her alanda reforma ihtiyaç olduğu açıktır. Vergi, hukuk, eğitim sistemi gibi alanlarda reformlar olmadan uzun vadeli yatırım ortamı gelişemez.”

Antalya’nın pandemiden en çok etkilenen illerden biri olduğuna dikkat çeken  Çetin, ‘’Antalya ekonomisi için 2020 yılı tarihin en kötü yıllarından birisi oldu. Antalya ekonomisi yaklaşık olarak yüzde 15 küçülmüştür, bu da 20 milyar lira civarında gelir kaybıdır’’ dedi.

Antalya’nın gücüne ve geleceğine güveneceğiz

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasına Antalya’dan 5 şirketin girmesinin kente moral verdiğini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin şunları kaydetti.

‘’Bu şirketlerimiz Antalya ekonomisinde bir değişim olduğunu göstermektedir.  Dolayısıyla ümitli olacağız, Antalya’nın gücüne ve geleceğine güveneceğiz. 2021’nin her durumda 2020’den daha iyi olacağına inanıyorum. Eğer Covid-19 virüsünde aşılar sonuç verirse turizmde yüzde 100’ün üzerinde bir artış sağlayabiliriz. Yani, 7-8 milyon bir ziyaretçi sayısıyla 2019’un yüzde 40 – yüzde 50 altında bir yere gelebiliriz. Elbette bir süre daha pandemi etkisi devam edecektir. Dolayısıyla önlemleri ihmal etmemeliyiz. Gelecek yıl pandemi psikolojisi devam edecektir. Dijital turizm ve dijital ticaretin önemi artacaktır. Rota Antalya gibi projelerle turizmde dijitalleşerek pazarı güçlendirmek daha önemli hale gelmiştir.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.