17 Kongre Üyesine Kürtaj Hakkı Eyleminde Gözaltı

17 Kongre Üyesine Kürtaj Hakkı Eyleminde Gözaltı

ABONE OL
22:11 - 20/07/2022 22:11
17 Kongre Üyesine Kürtaj Hakkı Eyleminde Gözaltı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de Anayasa Mahkemesi’nin federal kürtaj hakkını ortadan kaldıran kararına tepkiler sürüyor. Kararı protesto etme amacıyla başkent Washington’da Anayasa Mahkemesi önünde ve yakınındaki Kongre binası çevresinde toplanan ve aralarında 17 Temsilciler Meclisi üyesinin bulunduğu 35 gösterici gözaltına alındı.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyeleri Kongre Binası’ndan çıkıp caddenin karşısındaki Anayasa Mahkemesi’ne kadar slogan atarak yürüdü.

Gösteri sırasında bazı protestocular Anayasa Mahkemesi binası önünde oturma eylemi yaptı. Polis, eylemin trafiği engellediği gerekçesiyle uyarıda bulunarak gözaltılara başladı.

Kongre Polisi, gözaltılarla ilgili açıklama yaparak, toplamda 35 kişinin, “kalabalık oluşturma, set kurma ve huzursuzluk çıkarma” suçlamasıyla gözaltına alındığını belirtti. Gözaltına alınanlar, ifadelerinin alınmasının ardından para cezasına çarptırılarak serbest bırakıldı.

Gözaltına alınanlar arasında Temsilciler Meclisi Demoktrat üyelerinden Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar ve Jackie Speier de yer aldı.

Hak savunucusu grupların da katıldığı eylemler, ülkedeki kürtaj yasası tartışmalarını daha da derinleştiren Anayasa Mahkemesi kararını protesto amacı taşıyor.

ABD Anayasa Mahkemesi’nin 1973’ten bu yana kürtaj hakkına federal düzeyde koruma sağlayan, Roe v. Wade davasında varılan kararı yaklaşık 50 yıl sonra geçen ay geri çevirdi. Bu, ülkede eyalet yönetimlerine kürtajla ilgili yasa ve uygulamaları yerel düzeyde devreye sokma şansını vermiş oldu. Birçok Cumhuriyetçi eyalet, kürtaj hakkını yasaklayan ya da kısıtlayan yeni düzenlemeler için hızla harekete geçti.

Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi ise mevcut kürtaj haklarını genişletme çabasıyla bir yasa tasarısını 210’a karşı 219 oyla onayladı.

Kürtajın sınırlandırıldığı eyaletlerdeki kadınların başka yerlerde kürtaj olmasını önleme çabalarını, engellemeyi hedefleyen ayrı bir tasarı ise 205’e karşı 223 oyla onaylandı.

Ancak Cumhuriyetçiler her iki tasarıya da karşı çıktıklarından, bu adımların, Demokrat ve Cumhuriyetçiler’in 50-50 üyeyle eşit bölündüğü Senato’da sonuç verme olasılığı düşük.

VOA tarafından geçilen 17 Kongre Üyesine Kürtaj Hakkı Eyleminde Gözaltı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 17 Kongre Üyesine Kürtaj Hakkı Eyleminde Gözaltı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 17 Kongre Üyesine Kürtaj Hakkı Eyleminde Gözaltı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.