11 Bankadan First Republic’e Kurtarma Paketi

11 Bankadan First Republic’e Kurtarma Paketi

ABONE OL
10:52 - 17/03/2023 10:52
11 Bankadan First Republic’e Kurtarma Paketi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Maliye Bakanlığı, ABD Merkez Bankası (FED), Federal Mevduat Sigortası Kurumu (FDIC) ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Para Birimi Denetleme Dairesi, 11 bankanın orta büyüklükteki First Republic Bankası’na 30 milyar dolarlık kurtarma paketi sunacaklarını bildirdi.

Yapılan ortak açıklamada First Republic Bankası’nın kurtarılması için devreye giren bankalar arasında JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs ve Morgan Stanley’nin bulunduğu kaydedildi.

First Republic hisseleri, bugünkü çalkantılı borsa işlemleri sırasında yaklaşık yüzde 6 değer kazanarak hisse başına 32,92 dolara çıktı. Kurtarma paketi haberlerinin First Republic hisselerini yüzde 40 oranında yükseltmesi öncesinde günün erken saatlerinde bankanın hisseleri yüzde 36 değer kaybetmişti.

Son yedi günde First Republic hisseleri değerinin üçte ikisini kaybetti. Mart ayı başından bu yana bakanın verdiği kayıp yüzde 65’in üzerinde.

Pazar günü JPMorgan Chase’in katılımıyla gerçekleşen finansman, First Republic Bankası’na 70 milyar dolarlık fon erişimi sağlamış, ancak bu adım, Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank’in iflası sonrasında krizin başka bankalara da sıçrayabileceği kaygısının derinleşmesini önleyememişti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, First Republic Bankası’nı kurtarma çabasının bankalar tarafından başlatıldığını, ancak bu çabanın hükümetten de güçlü destek aldığını kaydetti.

1985 yılında kurulan First Republic’in yıllık raporuna göre banka, geçen yılın sonunda 212 milyar dolarlık varlığa ve 176,4 milyar dolarlık mevduata sahipti.

Kurtarma paketine katkıda bulunan bankalardan Bank of America’ya göre First Republic mevduatlarının yüzde 70’i, sigortalı değildi. First Republic, Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank’tan sonra en yüksek miktarda sigortasız mevduata sahip bankaydı.

Reuters’a göre PacWest bankası da likitide miktarını arttırmak için yatırım firması Atlas SP Partners ile görüşmelerde bulunuyor.

“First Republic’e mevduat sağlanması, sistemin dirençli olduğunu gösteriyor”

Maliye Bakanı Janet Yellen, FED Başkanı Jerome Powell, FDIC Başkanı Martin Gruenberg ve Para Birimi Denetleme Dairesi Başkan Vekili Michael Hsu, yaptıkları açıklamada, 11 bankanın hazırladığı paketi memnunlukla karşıladıklarını bildirdi.

Açıklamada, “Bir grup büyük bankanın sergilediği desteği büyük memnunlukla karşılıyoruz. Bu destek, bankacılık sisteminin direncini ortaya koyuyor” denildi.

Beyaz Saray’dan bir yetkili, Reuters’a, Beyaz Saray ve diğer federal kurumların First Republic ve diğer bankalardaki durumu yakından takip ettiğini söyledi.

Bir başka bölgesel bankanın daha mevduatlarını çekmek isteyen müşterilerinin akınına uğrayacağı korkuları ve mevduatların daha büyük bankalara aktarılmaya başlanması, First Republic’in de baskı altına girmesine yol açmıştı.

First Republic için oluşturulan kurtarma paketi, bir bankanın daha büyük bir finans kuruluşu tarafından ele geçirilmesini önleyici niteliğe sahip.

Bankacılık sektörüne verdiği desteğin altını çizen FED de yaptığı açıklamada, “Her zamanki gibi Merkez Bankası, gereken şartları karşılayan tüm kurumlara likidite sağlamaya hazır” ifadesini kullandı.

VOA tarafından geçilen 11 Bankadan First Republic’e Kurtarma Paketi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 11 Bankadan First Republic’e Kurtarma Paketi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 11 Bankadan First Republic’e Kurtarma Paketi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.