10’uncu yıla görkemli açılış

10’uncu yıla görkemli açılış

ABONE OL
10:42 - 29/05/2023 10:42
10’uncu yıla görkemli açılış
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
Bu yıl Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılına özel olarak hazırlanan 10’uncu Frankfurt Türk Tiyatro Festivali coşkuyla başladı. Günler öncesinden tüm gösterilerin biletleri satılan festivalin açılışında, Almanya ve Türkiye hem resmen hem de sanatsal olarak üst düzey katılımlarla temsil edildi.
Açılışta, Hessen milletvekili Turgut Yüksel, Frankfurt İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Sıtkı ve festivale sponsor olarak destek veren kurumların temsilcileriyle, Frankfurt ve çevresinden 200’ün üzerinde tiyatrosever katıldı. Türk tiyatrosunun öncü isimlerinden Savaş Dinçel’in yazdığı, oğlu Barış Dinçel tarafından yönetilen, Ali Yoğurtçuoğlu ve Gün Koper’in rol aldığı ‘Uçurtmanın Kuyruğu’yla başlayan festival programı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Ankara Devlet Tiyatroları’yla çeşitli özel tiyatrolardan dokuz oyunun yanı sıra atölye çalışmaları ve sohbet toplantıları içeriyor. Festival etkinlikleri Frankfurt’un saygın tiyatrolarından Gallus Tiyatrosu’nda gerçekleştiriyor.
10’uncu yıla görkemli açılış

OYUNLAR, ALMANCA ÜST YAZILI

Festival boyunca Frankfurt, Türkiye’den aralarında Türk tiyatrosunun önde gelen isimlerinden Tamer Levent’in de yer aldığı 100’e yakın misafiri ağırlayacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tiyatro tarihi, festival boyunca Gallus Tiyatrosu’nun fuayesindeki özel tiyatro afişleri sergisiyle tanıtılıyor.
Frankfurt ve çevresinden Alman ve Türkçesi olmayan diğer tiyatro severleri de kazanmayı hedefleyen festival boyunca sahnelenen tüm oyunlar, Almanca üst yazılı olarak sahneleniyor. Müsteşar Asar, Belediye Meclis Başkanı Arslaner ve Başkonsolos Tunçer’in himayesinde 4 Haziran’a kadar sürecek olan festival, daha önce olduğu gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanlığı, Frankfurt Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve Türk Hava Yolları’yla aralarında gazetemiz Hürriyet’in de yer aldığı özel kurum ve kuruluşlar tarafından destekleniyor.
10’uncu yıla görkemli açılış
Kamil Kellecioğlu, Tamer Levent, Sunay Çalışkan
HERKESİN İSMİNİ OKUDU

Açılış, Festival Başkanı ve Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioğlu’nun okuyup, salondaki tüm ekibinin hep birlikte tekrarladığı ‘açılış çağrısı’yla başladı. Onursal Başkan Tamer Levent, festivalin dünya düşünsel tarihinde büyük rolü olan ‘Frankfurt Okulu’na ev sahipliği yapan kentte gerçekleştiğine işaret ederek, “Frankfurt Okulu, sanat kavramının ne kadar önemli olduğunu, kültürün insanları birleştirici bir fonksiyonu olduğunu anlattı. Biz de festivalimizin 10’ncu yılında sanat ve kültür kavramlarıyla gerçekleştireceğimiz buluşmalar yapalım. Almanya bunun için çok uygun” dedi.

 

10’uncu yıla görkemli açılış
Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer

 

10’uncu yıla görkemli açılış
Hessen Eyaleti Bilim ve Sanat Bakanlığı Müsteşarı Ayşe Asar

 

‘PARLAK BİR ÖRNEK’

Müsteşar Asar, selamlama konuşmasında 10’uncu yılını kutlayan festivalin Frankfurt’un kültür yaşamının bir parçası olduğunu vurguladı. Asar, “Yaralarla, ayrışmayla, nefretle ve kışkırtmayla dolu bir dünyada, daha fazla empati, şefkat, hoşgörü ve saygıya ihtiyaç var. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali, farklı kültürler arasında karşılaşmaları ve paylaşımı, anlayışı ve birbirimize saygıyı teşvik etme konusunda parlak bir örnektir.

Festivalin, kuruluşundan bu yana amacı, kültürler arasında köprüler kurmak ve kültürler arası iletişimi teşvik etmektir. Bu değerler, Tiyatro Frankfurt’un 2022 yılında Walter-Möller Plaketi ve 2013 yılında Frankfurt am Main Şehri İşbirliği Ödülleri’ne layık görülmesinden de anlaşılmaktadır. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’nin 10’uncu yıl dönümü, kültürel çeşitliliğin değerlerini kutlayan unutulmaz bir etkinlik olacağının sözünü vermektedir. Festival, sınırları aşmaya, engelleri kaldırmaya ve insanlar arasında bir köprü kurmaya yeniden yardımcı olacaktır” dedi.

 

10’uncu yıla görkemli açılış
Frankfurt İl Genel Meclisi Başkanı Hilime Arslaner

‘KÜLTÜREL KABULLENME YAŞIYORLAR’

Festivale Türkiye kökenli olmayanların da katılmasından büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayan Arslaner ise festival ekibine teşekkür ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Türk tiyatrosunun bu bölgedeki kültürel yaşamın sürekli bir parçası olmasının iki nedeni var. Birincisi, ailelerinde Türkçe konuşulan herkes için çok önemli.

Böylece dille ve Türkiye’deki kültürel gelişimle bağlantılarını sürdürüyorlar. İkincisi de Türkiye kökenliler Frankfurt’un ortasındaki Türkçe tiyatroyu bir kültürel kabullenme olarak yaşıyorlar. Türkçeyi sadece ailede konuşulan bir dil olarak değil, aynı zamanda entelektüel gelişimin dili, bir sahne dili olarak yaşıyorlar. Bu da içinde yaşadıkları toplumun kabul edilmiş ve önemli bir parçası oldukları anlayışını güçlendiriyor.”

 

10’uncu yıla görkemli açılış
Kamil Kellecioğlu, Tamer Levent, Mike Josef, Winfried Becker, Sunay Çalışkan

 

Gallus Tiyatrosu Genel Yayın Yönetmeni Winfried Becker de konuşmasında bu tiyatronun doğumunu yabancı kültürlerin tanıtımına borçlu olduğuna işaret etti. 1978’de Gallus Sicilya Tiyatrosu’ adı altında kurulduklarını, 1981’den itibaren Alman tiyatro gruplarının katılımıyla şimdiki ismi aldıklarını vurgulayan Becker, “Bizim için her zaman geçerli olan şu; Biz, burada Türkler için tiyatro yapmıyoruz. Türk kültürüne hangi kökenden gelirse gelsin tüm Frankfurtluların ayağını götürüyor, onu yaşamalarını sağlıyoruz” dedikten sonra sahnelenen tüm oyunların Almanca üst yazılı olmasına önem verdiklerini vurguladı.

 

10’uncu yıla görkemli açılış
Kamil Kellecioğlu, Erdem Tunçer, Zihni Göktay, Sunay Çalışkan

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mike Josef de açılış törenine, biraz gecikmeyle sürpriz konuk olarak katıldı. İlk oyunu keyifle izleyen Josef, yaptığı selamlama konuşmasında Frankfurt’un festivale desteğinin süreceğini vurguladı. Törende, Levent, Tunçer, Asar, Arslaner, Becker ve Josef ile sahnelenen oyunun yönetmeni Dinçel’e festivale verdikleri katkılardan dolayı teşekkür plaketleri verildi. Plaketleri vermek üzere söz alan İBB Şehir Tiyatroları’ndan Ayşegül İşsever ve Zihni Göktay da sanatçılar için ‘emeklilik’ diye bir durumun söz konusu olamayacağını vurguladılar.

 

10’uncu yıla görkemli açılış
Tamer Levent

 

 

10’uncu yıla görkemli açılış

Kamil Kellecioğlu, Hilime Arslaner, Ayşegül İşsever, Sunay Çalışkan

10’uncu yıla görkemli açılış
10’uncu yıla görkemli açılış
ha-ber.com/Gürsel Köksal/Frankfurt

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.