1 öğrenci öldü, iki öğrenci yaralandı

1 öğrenci öldü, iki öğrenci yaralandı

ABONE OL
16:26 - 02/04/2024 16:26
1 öğrenci öldü, iki öğrenci yaralandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Salı sabahı Finlandiya’nın güneyindeki bir ortaokulda 12 yaşındaki bir öğrenci ateş açarak bir öğrenciyi öldürdü ve iki öğrenciyi de ağır yaraladı. Şüpheli daha sonra yakalandı.

Başkent Helsinki’nin hemen dışında bulunan Vantaa kentindeki Viertola okulunda sabah 09.08’de bir silahlı saldırı ihbarı alan silahlı polisler, toplam 800 öğrencisi bulunan ortaokul ve liseyi kapsayan eğitim kurumunu güvenlik kordonu altına aldı.

Polis, hem şüphelinin hem de öldürdüğü ve yaraladığı öğrencilerin 12 yaşında olduğunu söyledi.

Doğu Uusimaa Polis Teşkilatı’ndan Polis Şefi Ilkka Koskimäki düzenlediği basın toplantısında, öğrencilerden birinin vurulduktan sonra öldüğünü, diğer ikisinin ise ağır yaralı olduğunu söyledi.

Koskimäki, olayda kullanılan silahın şüphelinin akrabasına ait ruhsatlı bir tabanca olduğunu kaydetti.

Polis, şüphelinin Salı günü Helsinki bölgesinde üzerinde bir tabanca ile gözaltına alındığını bildirdi.

Şüphelinin polise verdiği ilk ifadede ateş açtığını kabul ettiğini ancak cinayetin nedeni konusunda henüz bir açıklama yapılmadığını belirten polis, olayın bir cinayet ve iki cinayete teşebbüs olarak soruşturulduğunu da söyledi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ve Başbakan Petteri Orpo, X’te yaptıkları paylaşımlarda hayatını kaybeden öğrencinin ailesine başsağlığı diledi. Hem Finlandiya Cumhurbaşkanı hem de Başbakanı, silahlı saldırı karşısında şok içinde olduklarını söyledi.

Finlandiya’da asgari cezai sorumluluk yaşı 15

Finlandiya’da asgari cezai sorumluluk yaşı 15. Bu durum, şüphelinin resmi olarak tutuklanamayacağı anlamına geliyor. Yaşı 15’ten küçük olan bir şüpheli ancak polis tarafından dinleniyor ve ardından Finlandiya’nın çocuk esirgeme kurumlarına teslim ediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Finlandiya, ölümle sonuçlanan iki büyük okul saldırısına tanık olmuştu.

2007 yılı Kasım ayında, yarı otomatik bir silahla 18 yaşındaki bir öğrenci Finlandiya’nın güneyindeki Tuusula’da bulunan Jokela lisesinde ateş açarak dokuz kişinin ölümüne neden olmuştu. İntihar ettiği anlaşılan öğrencinin cansız bedeni bulunmuştu.

2008 yılı Eylül ayındaysa 22 yaşındaki bir öğrenci, Finlandiya’nın güneybatısındaki Kauhajoki’de bir meslek yüksekokulunda yarı otomatik silahla 10 kişiyi öldürmüş ve ardından intihar etmişti.

Finlandiya İçişleri Bakanlığı’na göre 5,6 milyonluk İskandinav ülkesinde 1,5 milyondan fazla ruhsatlı ateşli silah ve yaklaşık 430 bin silah taşıma ruhsatı sahibi bulunuyor. Seyrek nüfuslu Finlandiya’da avcılık ve silah sahipliği, uzun bir geleneğe sahip.

Finlandiya’da ateşli silahlar için izin verme sorumluluğu yerel polis teşkilatlarına ait.

Finlandiya, 2007 ve 2008’deki okul saldırılarının ardından, silah sahibi olmak için asgari yaşı yükseltmiş ve polise silah ruhsatı için başvuran kişilerin geçmişini kontrol etme konusunda daha fazla yetki vererek silah yasalarını sıkılaştırmıştı.

VOA tarafından geçilen 1 öğrenci öldü, iki öğrenci yaralandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 1 öğrenci öldü, iki öğrenci yaralandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 1 öğrenci öldü, iki öğrenci yaralandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.