1 Milyon Suriyeli’nin Geri Dönüşünü Sağlayacak Yeni Proje

1 Milyon Suriyeli’nin Geri Dönüşünü Sağlayacak Yeni Proje

ABONE OL
22:08 - 03/05/2022 22:08
1 Milyon Suriyeli’nin Geri Dönüşünü Sağlayacak Yeni Proje
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz” dedi.

Erdoğan ayrıca, Türkiye’nin Suriye’de sınır ötesi harekatlarını başlattığı 2016 yılından bugüne kadar oluşturduğu güvenli bölgelere yaklaşık 500 bin Suriyeli’nin geri dönüş yaptığını söyledi.

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Mehmet Akif İnan Vakfı ile “Bir Aradayız İdlib’in Yanındayız” Kampanyası kapsamında AFAD koordinasyonunda 12 sivil toplum kuruluşu tarafından yaptırılan briket evlerin açılış törenine video konferansla katılan Erdoğan, Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgelerde çadırlarda yaşayanların hayat şartlarını düzeltmek için 250 ayrı noktada inşa edilen briket evlerin resmi açılışını yaptıklarını kaydetti.

İçişleri Bakanlığı AFAD koordinasyonunda yürütülen yardım kampanyası ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle başlattıkları 77 bin briket evin 57 bin 306’sını tamamladıklarını, kalanların inşası ve hazırlığının sürdüğünü aktaran Erdoğan, bu evlerin, camisi, okulu, sağlık merkezi, fırını, sosyal tesisi ve çocuk parkıyla eksiksiz birer yaşam alanı olarak tasarlandığını ve inşa edildiğini dile getirdi.

Erdoğan, inşası biten evlere şu ana kadar 50 bin ailenin yerleştirildiğini belirterek, “İnşallah briket ev sayısını toplamda 100 bine çıkaracak, dolayısıyla 100 bin ailenin şartlarını bir parça da olsa düzeltmiş olacağız” dedi.

Konuşmasında insani yardım operasyonlarından da bahseden Erdoğan, “Geçtiğimiz haftalarda Afganistan’a içinde 5 bin ton insani yardım malzemesi olan 10 ayrı iyilik treni gönderdik. Ukrayna topraklarındaki savaş başladığından beri bu ülkeye 100 TIR insani yardım malzemesi sevk ettik. Ciddi sıkıntılar yaşayan Lübnan’a, sivil toplum kuruluşlarımızın desteğiyle 3 iyilik gemisi ulaştırdık. Suriye’nin çeşitli bölgelerinde toplamda yaklaşık 6 milyon insana ulaşan yardım çalışmaları gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Proje, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hayata geçecek”

Erdoğan konuşmasında, “Türkiye’nin Suriye’de derinleşen insani trajedi karşısında sınır ötesi harekatlarını başlattığı 2016 yılından bugüne kadar oluşturduğu güvenli bölgelere yaklaşık 500 bin Suriyeli geri dönüş yapmıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, göçü, sınır ötesinde tutmaya yönelik stratejilerini gönüllü geri dönüşleri teşvik edecek projelerle desteklediklerini anlatarak, şöyle konuştu: “Briket evler bu adımlardan biriydi. Şimdi de ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz. Bu projeyi, ülkemizdeki ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hayata geçireceğiz. Azez, Cerablus, El Bab, Tel Abyad ve Resualyn başta olmak üzere 13 ayrı bölgedeki yerel meclislerle birlikte yürüteceğimiz bu proje, bir hayli kapsamlıdır. Konuttan okul ve hastaneye kadar günlük hayatın tüm ihtiyaçları ile tarımdan sanayiye kadar kendi kendine yeterli tüm ekonomik altyapı, bu projenin içinde yer alacaktır. İnşallah Suriye’nin diğer kısımları da zaman içinde güvenli hale geldiğinde, oralarda da benzer çalışmaları yürüterek, gönüllü geri dönüşler için gereken zemini hazırlamanın gayreti içinde olacağız.”

VOA tarafından geçilen 1 Milyon Suriyeli’nin Geri Dönüşünü Sağlayacak Yeni Proje haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 1 Milyon Suriyeli’nin Geri Dönüşünü Sağlayacak Yeni Proje haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 1 Milyon Suriyeli’nin Geri Dönüşünü Sağlayacak Yeni Proje haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.