1 Mayıs korteji Taksim Meydanı’na yürümek istiyor, polis izin vermiyor

1 Mayıs korteji Taksim Meydanı’na yürümek istiyor, polis izin vermiyor

ABONE OL
18:00 - 01/05/2024 18:00
1 Mayıs korteji Taksim Meydanı’na yürümek istiyor, polis izin vermiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla Saraçhane’de toplanan meslek örgütleri, işçiler ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan binlerce kişi Taksim’e yürümek istiyor.

İstanbul Valiliği’nin Taksim’de 1 Mayıs kutlaması izni vermediği için polis, Saraçhane Meydanı’na 100 metre uzakta bulunan tarihi Bozdoğan Sukemeri’nin altında geniş güvenlik önlemleri aldı ve kemerin önüne uzun bir barikat kurdu. Atatürk Caddesi boyunca binlerce çevik kuvvet polisinin yanında çok sayıda TOMA da bulunuyor.

Kortejin yürüyüşüne izin vermeyen polise, kalabalığın ellerindeki bayraklarla vurması üzerine, polis plastik mermi ve gazla müdahale etti.

1 Mayıs Tertip Komitesi’nde Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) bulunuyor.

Sendikaların 1 Mayıs dolayısıyla Taksim Meydanı’na bırakmak istedikleri DİSK çelengi.

Özel ve İmamoğlu da Saraçhane’ye gitti

Yürüyüş için Saraçhane’ye gelenler arasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da var.

İstanbul Valiliği’ni “verdiği hukuksuz karardan geri dönmeye” davet eden Özgür Özel, sürecin “Saraçhane’ye çağrı yapan sendikalar, legal meslek örgütleri ne söylüyorsa, ne yapıyorsa ona göre yürüyeceğini” söyledi. Özel Saraçhane’deki bu toplanmanın iradesinin kendisinin de, çok önemli bir kazanım olduğunu ifade etti ve “Taksim özgürleşene kadar da bu mücadele sürecektir” dedi.

Son beş yıldır Saraçhane’nin bir hak arama noktasına dönüştüğünü söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da açıklamasında, “Ne tesadüftür ki ve ne yazıktır ki bugün de yine 1 Mayıs’la ilgili bir hak arama buluşmasına dönüştü. Saraçhane’deki hak arama mücadeleleri her zaman başarıyla sonuçlandı, halkın isteğiyle sonuçlandı. Muhtemelen bu da eninde sonunda Taksim’de bir buluşmayla bitecek. Ama bu sürece karar verenler bu mücadeleyi umuyorum iyi izlerler. Vicdanlarıyla, hukuka uygun davranmalarıyla, sertleşen, şehri kıskaç altına alan, böyle bir bayramı yok sayan anlayıştan bir an önce vazgeçerler. Beş yıldır Saraçhane’de halk ne diyorsa o oluyor.”

Saraçhane’de toplanan sendikaların Taksim’e yürüyüşlerini önlemek için çevre yollar kapatıldı ve yoğun güvenlik önlemleri alındı.

DEM Parti: “Türkiye emekçileriyle dayanışmak için bugün buradayız”

Kortejde ise CHP’nin dışında DEM Parti, TİP, TKP, Sol Parti, Emek Partisi de yer alıyor.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Saraçhane’den paylaştığı mesajında “Kutluyoruz, ‘bijî yek gulan’ diyoruz. DEM Parti, tabanımız, kitlemiz, emekçiler, Kürt yoksulları olarak, Taksim’de Türkiye emekçileriyle dayanışmak için bugün buradayız. Çok iyi biliyoruz ki işçilerin mücadelesiyle demokrasi ve özgürlük mücadelesini biraraya getirebilirsek güçlü bir mücadele zemini yaratabiliriz. Bu ülkedeki yoksulluğu, yolsuzluğu, işçinin, emekçinin çekmiş olduğu zulmü bitirebiliriz. Önümüzdeki günlerde Kürt halkının hak arama mücadelesiyle, Türk emekçilerinin, yoksullarının, işçilerinin mücadelesinin ortak bir zeminde buluşmasının mücadelesini daha fazla vereceğiz. İşçiler, emekçiler, Kürtler, Aleviler, gençler ve kadınlar güçlü bir mücadele zemininde bir araya gelebilirlerse yaşamış olduğumuz yoksulluğu ve zulmü bitirmek bizim ellerimizdedir” dedi.

Bu arada yalnız Unkapanı Caddesi değil, Beşiktaş, Eminönü, Şişli, Kasımpaşa’dan Taksim Meydanı’na çıkan caddeler de polis tarafından kapatıldı.

VOA tarafından geçilen 1 Mayıs korteji Taksim Meydanı’na yürümek istiyor, polis izin vermiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 1 Mayıs korteji Taksim Meydanı’na yürümek istiyor, polis izin vermiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 1 Mayıs korteji Taksim Meydanı’na yürümek istiyor, polis izin vermiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.