1 kilometre derinlikte mahsur kalan Amerikalı mağaracı kurtarıldı

1 kilometre derinlikte mahsur kalan Amerikalı mağaracı kurtarıldı

ABONE OL
01:32 - 12/09/2023 01:32
1 kilometre derinlikte mahsur kalan Amerikalı mağaracı kurtarıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Mersin’in Toros Dağları’ndaki Morca Mağarası’nda uluslararası bir keşif gezisinde mide kanaması geçirerek 1 kilometreden fazla derinlikte mahsur kalan Amerikalı mağaracı Mark Dickey bir haftayı aşkın süredir devam eden çalışmaların ardından kurtarıldı.

Türkiye Mağaracılık Federasyonu, Dickey’nin kurtarıldığını, eskiden Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X’te paylaştığı mesajla duyurdu. Mesajda, “Mark Dickey, saat 00:37 itibariyle mağaranın son çıkışından çıkarıldı ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) çadırına götürüldü. Böylece operasyonun mağara kurtarma kısmı başarıyla sona ermiş oldu. Tüm emeği geçenleri kutlarız!” denildi.

Türkiye Mağaracılık Federasyonu Tıbbi Koordinatörü Tulga Şener bugün daha önceki saatlerde yaptığı açıklamada, 40 yaşındaki Amerikalı mağaracı Mark Dickey’nin yüzeye yaklaştırıldığını ve her şey yolunda giderse bu gece veya yarın sabah mağaradan çıkarılabileceğini kaydetmişti.

Federasyon sosyal medyada, “Mark son 180 metreye yerel saatle 16:26’da ulaştı. Şimdi burada bir süre dinlenecek. Mark’ın buradaki kampta bir süre dinlenmesinin ardından kurtarma operasyonu -180 metreden devam edecek. Her şey yolunda giderse bu gece veya yarın Mark’ın tamamen kurtarılması hedefleniyor” paylaşımını yapmıştı.

Uluslararası bir keşif misyonu kapsamında Morca Mağarası’nda bulunan Dickey, mide kanaması geçirdiğinde 1040 metre derinlikteydi.

Kurtarma operasyonundan önceki görüntülerde Dickey’nin mağarada yattığı ve sağlık ekibi tarafından tedavi edildiği görülüyordu. Görüntülerde ayrıca diğer ekiplerin halatlarla mağaradan aşağı indiği ve dar geçitlerden ilerlediği de görülüyordu.

Türkiye’nin yanısıra Hırvatistan, İtalya, Bulgaristan, Polonya ve Macaristan’dan 190 civarında kurtarma personeli, ülkenin üçüncü en derin mağarasında Dickey’yi kurtarabilmek için 9 gündür çalışıyordu.

Dickey kendi başına tırmanacak gücü olmadığı için sedye yardımıyla, yol üzerinde kurulan geçici kamplarda sık sık mola vererek yüzeye taşındı. Kurtarme ekiplerinin önündeki en büyük zorluk, diklemesine zor eğimlerin olması ve düşük sıcaklıklarda çamur ve sulardan geçilmek zorunda kalınması oldu.

Mark Dickey’nin anne babası Debbie ve Andy Dickey yaptıkları açıklamada, oğullarının “Morca Mağarası’nda stabil bir durumda çıkarılmasından tarif edilemez bir mutluluk duyduklarını” söyledi.

VOA tarafından geçilen 1 kilometre derinlikte mahsur kalan Amerikalı mağaracı kurtarıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 1 kilometre derinlikte mahsur kalan Amerikalı mağaracı kurtarıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 1 kilometre derinlikte mahsur kalan Amerikalı mağaracı kurtarıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.