DOLAR

32,5740

0.1%
EURO

35,0387

0.56%
ALTIN(gr)

2.427,84

0,21%
BİST 100

9722.09

0,21%
Zeytin, armut ve susam üzdü elma ve nar sevindirdi

Zeytin, armut ve susam üzdü elma ve nar sevindirdi

ABONE OL
22:41 - 30/09/2020 22:41
Zeytin, armut ve susam üzdü elma ve nar sevindirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Antalya ve ilçelerinde ilkbahar döneminde mevsim koşullarının zaman zaman çok sert zaman zaman da çok aşırı sıcak geçmesi nedeniyle zeytin, armut ve susamda rekolte kayıpları yaşanırken elma ve nar ise yüz güldürdü.

Antalya Ticaret Borsası Eylül ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Ali Çandır, Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararlarından sonra hem krediye erişimin daha da  zorlaştığını hem de maliyetlerin çok yükseldiğini söyledi.

Aybaşından itibaren itibaren ekonomik hareketlilikte de bir yavaşlama yaşanmaya başladığını belirten Çandır, şunları kaydetti.

‘’Halbuki beklentilerimiz ekonomik ivmelenmenin devam edeceği yönündeydi. Bir taraftan dövizdeki kararlı yükseliş diğer taraftan faizlerdeki artış önümüzdeki aylarda da ekonomik bir yavaşlamaya doğru gittiğimizi göstermektedir. Ekim ayından itibaren ekonomi yerini daha durgun bir ekonomiye bırakacak. Ötelenen kamu ödemelerinin bir yıl ödemesiz 5 yıl vadeye yayılmalı.’’

Armutta yüzde 35 rekolte kaybı

Antalya bölgesinde hasadı yapılan elma, armut, zeytin, nar ve susamla ilgili bilgi veren Çandır, Türkiye’de her 5 armuttan birinin Korkuteli’nde üretildiğine dikkat çekti. Armutta yüzde 30-35 rekolte kaybı yaşandığını vurgulayan Ali Çandır, şöyle devam etti.

‘’Mayıs ayında yaşanan ani sıcaklık değişimleri ve yüksek maliyetler nedeniyle bahçelerin bakımsız kalmasına bağlı olarak bu yıl rekoltede yüzde 30-35 civarında düşüş olacağı tahmin ediliyor. Armutta bu yıl ilaç maliyetlerinin yükselmesi, baraj suyunun azalması ve soğuk hava depolarının elektrik maliyetleri üreticiyi ve ticaret erbabını ciddi düzeyde zorladı.’’

Elma yüz güldürüyor

Türkiye elma üretiminin yüzde 7’sini Antalya bölgesinin gerçekleştirdiğini ifade eden Çandır, şunları kaydetti.

‘’Elmada rekoltenin yüzde 20 artacağı tahmin ediliyor. Elmai rekoltemiz geçen yılki düşüşün ardından bu yıl ortalamaya yakın bir hasat olacağı tahmin edilmektedir. Ancak yaz aylarının yağışsız ve sıcak geçmesi dolayısıyla ürünlerde renk ve dökülme problemi yaşanmaktadır.

Nar üretiminde rekolte yüzde 20 artacağı tahmin ediliyor. Meyve kalitesi şu an için iyi durumda. Yağışlara bağlı olarak kalitede değişme yaşanabilir. Ancak narda özellikle ihracatta yaşanan sorunların başında kalite gelmektedir. Bunun temeli de bahçe bakımını artırmaktan geçmektedir. Üreticilerin bu konuda daha dikkatli davranmalarını bekliyoruz.’’

Susam desteği artırılmalı

Türkiye’nin susam alanlarının ve ürün miktarının 5’te 1’inin Manavgat ve Serik ilçelerinden karşılandığını anlatan ATB Başkanı Ali Çandır, il genelinde 50 bin dekar alanda 3 bin 500 ton civarında susam üretimi yapıldığını bildirdi.

Susam rekoltesinde bu yıl düşüş beklendiğini söyleyen Çandır, susam konusunda dışa bağımlılığın azaltılması içinde önerilerde bulundu. Çandır, şöyle konuştu.

‘’Susam destekleri artırılmalı ve aynı dönemde üretimi yapılan diğer ürünlerin desteklerini azaltmalıyız. Toplu üretim-planlamayı motive eden destekler sunmalı ve ardından makineli tarıma geçişe olanak sağlanmalıyız. Susam üretiminde kullanılacak ilaç-gübre-mazot gibi girdi maliyetlerinin ciddi düzeyde sübvanse etmeliyiz. Susam ve diğer tarım işlerinde çalışmayı cazip hale getirecek sosyal güvenlik uygulamaları geliştirmeliyiz.’’

Zeytinde rekolte kaybı yüzde 30

Antalya’da son 15 yılda zeytinciliğin geliştiğine dikkat çeken Ali Çandır, bölgede ve Türkiye genelinde 2020-2021 sezonunda zeytin rekoltesinde yüzde 30 düşüş beklendiğini söyledi. Çandır, şunları kaydetti.

‘’Antalya’da geçen yıl 70 bin ton olan zeytin rekoltesi bu yıl 15-25 Mayıs dönemindeki ani sıcaklık değişimlerine de bağlı olarak 50 bin ton civarına düşmesi bekleniyor. Zeytin üretiminde sıkıntılar var. Sektörün genel olarak, karasu sorunu ve ilaç, elektrik, işçilik ve ambalaj gibi maliyet artışı sorunları belirleyici konumdadır. Bu sorunları aşmadan küresel rekabette rakibimiz olan İspanya ve İtalya gibi ülkelerle baş etmemiz zor gözükmektedir. Bu iki ülkenin elde ettiği zeytin gelirine benzer gelir elde edebilmek için rekabette dezavantajlı olduğumuz alanlarda iyileşme sağlanmalıdır. Bu konuda, çeşit bazında zeytin envanteri çıkarılması, kolay ve erişilebilir destekler sunulması, mekanik hasadın cazip hale getirilmesi, tağşişli ürünlere yönelik denetimlerin artırılması ile üreticilerin kaliteli zeytin üretimini artıracak eğitim çalışmalarının yapılması gerekmektedir.’’

 

 

 

 

 

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.