Zelenski: “Rus Cephaneliklerinden Uzak Durun”

Zelenski: “Rus Cephaneliklerinden Uzak Durun”

ABONE OL
22:17 - 17/08/2022 22:17
Zelenski: “Rus Cephaneliklerinden Uzak Durun”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rus işgali altındaki Kırım Yarımadası’nda bir askeri mühimmat deposunda meydana gelen büyük patlamalardan sonra, bölgede ve ülkenin güneyindeki diğer kesimlerde yaşayan halkı “çok dikkatli olmaları” konusunda uyardı. Zelenski halka, Rus kuvvetlerinin cephane ve askeri teçhizat depoladığı alanlardan uzak durmaları çağrısında bulundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, “İşgal altındaki bölgelerdeki patlamaların nedenleri çok farklı olabilir, özellikle de işgalcilerin kendi deyimiyle ‘beceriksizlikten’ kaynaklanabilir. Ancak bunların hepsinin tek bir anlamı var, işgalcilerin lojistiğini, mühimmatını, askeri teçhizatını, komuta noktalarını tahrip etmek insanlarımızın hayatını kurtarıyor” dedi.

2014 yılında ilhak edilen Kırım’da Rusya’ya ait noktalarda bir hafta içinde meydana gelen ikinci patlama, dün Mayskoye’deki bir cephane deposunda meydana geldi.

Geçen hafta da Saki hava üssünde dokuz Rus savaş uçağı, saldırılar sonucu tahrip olmuştu. Rusya’dan yapılan açıklamada sorumlulara işaret edilmemiş ve patlamalar “sabotaj eylemi” olarak nitelendirilmişti.

Ukrayna, Mayskoye’deki patlamanın sorumluluğunu üstlenmedi.

Polis, Mayskoye yakınında Rus ordusuna ait mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonrasında depoya giden yolu kapadı.

Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı Mikaylo Podolyak, paylaştığı Twitter mesajında, “Ruslar’ın işgali altındaki Kırım, işgalciler ve hırsızlar için depolar, patlamalar ve yüksek ölüm riski demek. Askerden arındırma iş başında” ifadelerini kullandı.

Rus yetkililer, cephane deposundaki yangının bir enerji santraline, elektrik ve demiryolu hatları ile bazı apartman binalarına hasar verdiğini, ancak ağır yaralanan olmadığını bildirdi.

Rusya ve Ukrayna arasında Kırım’ın kontrolu için verilen mücadele sürüyor. Rusya, Kırım’ın kendisine ait olduğunun Ukrayna tarafından kabul edilmesini talep ediyor. Kiev hükümeti ise savaşın sonlandırılması konusunda herhangi bir müzakere yapılmadan önce Kırım’ın Ukrayna’ya iadesini istiyor.

Patlamanın olduğu cephane deposu, Kırım Yarımadası’nın kuzeyinde, Rus kontrolundaki Herson’a 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Rus ordusu, geçen hafta Kırım’daki Saki hava üssünde meydana gelen patlamanın, bölgedeki cephanenin yanlışlıkla ateşlenmesi olduğunu bildirmişti. Ancak patlamaların nedeni, Ukrayna’nın düzenlediği bir saldırı gibi gözüküyor.

Amerikan basın kuruluşları, adını açıklamadıkları Ukraynalı askeri kaynaklara dayandırdıkları haberlerde, saldırıları Ukrayna kuvvetlerinin yaptığını bildiriyor.

Rusya’nın Karadeniz Filosuna Yeni Komutan

Rus devlet haber ajansı RIA, Rusya’nın Kırım’da bulunan askeri üslerinin son dokuz gün içinde patlamalarla sarsılması sonrasında Rusya’nın Karadeniz filosunun başına yeni bir komutan getirildiğini bildirdi. RIA, bu gelişmeyi bazı kaynaklara dayandırarak aktardı.

Haberin doğrulanması durumunda Rusya’nın Karadeniz filosunun komutanı Igor Osipov’un görevden alınması, Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasından bu yana en üst düzey askeri yetkilisinin görevine son verdiği anlamına gelecek.

RIA’nın haberine göre, filonun yeni komutanı Viktor Sokolov, Sivastopol limanında bulunan filonun askeri konseyi üyelerine de tanıtıldı.

Bir kaynak, yeni komutan atamasının, Rusya’nın deyimiyle Ukrayna’da “özel askeri operasyon” yürüttüğü sırada kamuoyuna açıklanmamasını “normal” olarak niteledi.

Ukrayna En Büyük Gemi Konvoyunu Bekliyor

Ukrayna, bugün Karadeniz kıyısındaki Çornomorsk limanına beş geminin ulaşmasını bekliyor. Birleşmiş Milletler ve Türkiye himayesinde varılan tahıl ihracatı anlaşması kapsamında gemilere 70 bin tondan fazla tarım ürünü yükleneceği tahmin ediliyor.
Ukrayna liman işletmelerinden yapılan açıklamada gemilere buğday, mısır ve ayçiçek yağı yüklenmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuğunu yaptığı çerçeve anlaşması sayesinde Ukrayna, Ağustos ayı başında Karadeniz’deki limanlarından ihracatını yeniden başlattı. Ukrayna, 24 Şubat’ta başlayan Rus işgali nedeniyle beş aydır tarım ürünü ihracatı yapamıyordu.

Liman işletmeleri, Güvenli Tahıl ve Gıda Ürünü Nakliyesi Girişimi kapsamında 17 gün boyunca devam eden tahıl koridoru operasyonu sırasında, Ukrayna limanlarından gıda ürünü yüklü 24 geminin ayrıldığını açıkladı.

Açıklamada, “Bugün Çornomorsk limanına beş geminin giriş yapmasını bekliyoruz. Bu, ‘tahıl koridoru’ operasyonu sırasında işletilen en yüksek sayıdaki gemi” denildi.

Ukrayna, Rusya’nın işgali öncesinde deniz yoluyla ayda 5 ila 6 milyon ton tarım ürünü ihraç ediyordu.

Kiev hükümeti, deniz yoluyla ihracatın aylık hacminin yakın gelecekte 3 milyon tona çıkmasını umuyor. Ukrayna’nın elinde geçen yılki hasattan kalan ve bu yıl elde edilen 18 milyon ton tahıl, ihraç edilmeyi bekliyor.

VOA tarafından geçilen Zelenski: “Rus Cephaneliklerinden Uzak Durun” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Zelenski: “Rus Cephaneliklerinden Uzak Durun” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Zelenski: “Rus Cephaneliklerinden Uzak Durun” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.