Zelenski Davos’ta Rusya’yı durdurmak için Batı’yı birlik olmaya çağırdı

Zelenski Davos’ta Rusya’yı durdurmak için Batı’yı birlik olmaya çağırdı

ABONE OL
22:29 - 16/01/2024 22:29
Zelenski Davos’ta Rusya’yı durdurmak için Batı’yı birlik olmaya çağırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun ilk gününde Batılı ülkelere Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e karşı tek cephe olma çağrısı yaptı. Zelenski, savaşı Moskova’nın kazanmaması için Kiev’e verilen desteğin de arttırılmasını talep etti.

Zelenski, Davos’ta yaptığı konuşmada Batı’nın Kiev’i destekleme konusundaki tereddütleri ve Rusya ile savaşın tırmanmasından duyduğu korkunun zaman kaybettirdiğini ve bunun, çatışmaları yıllarca uzatabileceğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, “Putin savaşı temsil ediyor. Putin değişmeyecek. Biz değişmeliyiz. Hepimiz, bu adamın ya da başka bir saldırganın kafasındaki çılgınlığın galip gelemeyeceği ölçüde değişmeliyiz” dedi.

Rusya’nın geniş çaplı işgalini başlatmasından yaklaşık iki yıl sonra Zelenski, çatışmanın mevcut çizgisinde sürüp gitmesine şiddetle karşı olduğunu söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu, geçen yıl Ukrayna’nın işgal altındaki güney ve doğusundaki Rus savunma hatlarını aşamayan büyük bir karşı taarruzun ardından Kiev birliklerinin daha savunmacı bir pozisyona geçtiği bir döneme denk geliyor.

Kiev şu anda, ABD Kongresi ve Brüksel’deki siyasi çekişmeler nedeniyle geciken Batı yardımını sağlamaya, insan gücünü yenilemek için zorunlu askerlik reformunu yapmaya ve cephedeki topçu eksikliğini gidermeye odaklanmış durumda.

Zelenski, konuşmasının ardından katıldığı bir soru-cevap oturumunda Avrupa Birliği’nden mali desteğin açılması konusunda “olumlu sinyaller” aldığını söyledi.

Zelenski ayrıca ABD’nin birkaç hafta içinde daha fazla yardımı onaylayacağını umduğunu söyledi.

Blinken’dan Zelenskyi’ye ‘Ukrayna’ya güçlü ve sürekli destek’ güvencesi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Davos’ta Salı günü ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile savunma işbirliğini görüştü.

Zelenski, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, görüşmede özellikle hava savunma ve uzun menzilli kapasiteler üzerinde durduklarını belirtti.

Zelenski ayrıca Blinken ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a savaş alanındaki durum, 2024 yılına ilişkin planlar ve bunları gerçekleştirmek için gereken araçlar hakkında bilgi verdi.

Zelenski, “Daha fazla savunma işbirliği ve ortak üretimin Ukrayna’nın kendine güvenini arttırırken yabancı askeri ve mali yardımlara olan bağımlılığını azaltacağını vurguladık” dedi.

Ukrayna, tedarik istikrarı sağlamak ve kendi arz sıkıntılarıyla başa çıkmaya çalıştıkları için Ukrayna’nın ihtiyaçlarını karşılayamayan yabancı ortaklara daha az bağımlı olmak amacıyla ülke içinde askeri imalatı arttırma çabalarını yoğunlaştırıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Zelenski’ye “Ukrayna’ya yönelik güçlü ve kalıcı destek” ve Biden yönetiminin Ukrayna güçlerine yönelik askeri yardımı sürdürme kararlılığı konusunda güvence verdi.

Ukrayna’da altyapı ve sivillere yönelik tekrarlanan Rus saldırılarına dikkat çeken Blinken, “Bunu her gün görüyoruz ama aynı zamanda Ukrayna halkının inanılmaz cesaretini ve direncini, güvenlik güçlerinizin cesaretini ve direncini de görüyoruz” dedi.

Davos’ta büyük mali kuruluşların yöneticileriyle görüşmeler

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nun ilk gününde ayrıca JPMorgan CEO’su ve yöneticileri, BlackRock üst yönetimi ve Bridgewater Associates, Carlyle Group, Blackstone, Dell ve ArcelorMittal yöneticileriyle biraraya geldi.

Zelenski, mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ukrayna’nın yeniden inşasına özel sermayeyi çekmek bizim için önemli. JPMorgan’ın çok sayıda küresel yatırımcıyı ve şirketi çekmeye yardımcı olacağını umuyoruz” dedi.

Toplantıya katılan ABD’nin Ukrayna’nın Ekonomik İyileşmesi Özel Temsilcisi Penny Pritzker da Zelenski’nin ekonomiyle ilgili mesajının reforma olan bağlılığının kanıtı olduğunu söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Pritzker, “Savaş sonrası dönemde bugün neyin mümkün olduğu ile gelecekte neyin mümkün olabileceği konusunda birçok soru var” dedi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, JPMorgan’ın, CEO Dimon, Bridgewater Associates’in kurucusu Ray Dalio, Blackstone’dan Schwarzman ve BlackRock Başkan Yardımcısı Philipp Hildebrand’ın da katıldığı küçük bir toplantıya evsahipliği yaptığını söyledi.

Kaynak, toplantıda Ukrayna heyetinin, gayrisafi yurtiçi hasılası büyüyen bir ülke olarak Rusya ile savaş sona erdiğinde yatırım yapmak için uygun bir yer haline geleceklerini vurguladığını, ancak bundan önce herhangi bir adım atılabileceğine ilişkin bir öneri olmadığını söyledi.

Reuters’a konuşan kaynak, yatırımcı topluluğunun o zamana hazır olması gerektiğine dair bir his olduğunu ve grubun bilgi teknolojisi ve gayrimenkul gibi sektörleri ele aldığını kaydetti.

ABD-Çin ilişkileri hakkında da görüş alışverişinde bulunulduğunu belirten kaynaklar, ABD-Çin geriliminin Ukrayna’ya yardımcı olmadığının düşünüldüğünü, Ukrayna’nın küresel bir çıkar yerine ABD’nin bir çıkarı olarak görüldüğünü ifade etti.

Öte yandan Çin Başbakanı Li Qiang da JPMorgan, Bank of America, Standard Chartered, Blackstone CEO’ları ile biraraya geldi.

Çin Halk Bankası (PBOC) Başkanı Pan Gongsheng ve İsviçre’deki Çin heyetinin hükümetten katılan üyeleri de Dünya Ekonomik Forumu tarafından iş dünyası liderleriyle düzenlenen özel öğle yemeğinde hazır bulundu.

JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon, önde gelen bankacıların ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden gelen üst düzey hükümet yetkilileriyle görüştüğü öğle yemeğinden ayrılırken Reuters’a yaptığı açıklamada “İnsanların konuşuyor olmasından memnunum” dedi.

VOA tarafından geçilen Zelenski Davos’ta Rusya’yı durdurmak için Batı’yı birlik olmaya çağırdı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Zelenski Davos’ta Rusya’yı durdurmak için Batı’yı birlik olmaya çağırdı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Zelenski Davos’ta Rusya’yı durdurmak için Batı’yı birlik olmaya çağırdı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.