Zaporijya Konusunda Karşılıklı Suçlamalar Sürüyor

Zaporijya Konusunda Karşılıklı Suçlamalar Sürüyor

ABONE OL
18:16 - 27/08/2022 18:16
Zaporijya Konusunda Karşılıklı Suçlamalar Sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Zaporijya nükleer santrali yakınındaki çatışmalar konusunda Rusya ve Ukrayna birbirlerini suçlamaya devam ediyorlar. Uluslararası kamuoyu olası bir nükleer kazadan endişe ediyor.

Avrupa’nın en büyük nükleer enerji santrali Zaporijya civarındaki çatışmalar ve bombardıman konusundaki kaygılar her geçen gün artıyor. Uzmanlar santralde yaşanacak bir sızıntının nükleer bir felakete neden olabileceğini uyarısında bulunuyor.

Santral Mart ayından bu yana Rus güçlerinin kontrolü altında ancak santralde Ukraynalı personel görev yapmayı sürdürüyor.
Santral yakınlarındaki çatışmalar tüm uyarılara rağmen devam ederken iki taraf da birbirini suçlamaya devam ediyor.

Son olarak Ukrayna’nın devlete ait nükleer enerji şirketi Energoatom yaptığı açıklamada, santralin olduğu bölgenin son 24 saatte Rus topçu ateşine maruz kaldığını belirtti.

Buna karşın Rusya Savunma Bakanlığı’ysa, Ukrayna güçlerinin son 24 saatte üç kez santralin bulunduğu kompleksi hedef aldığını açıkladı.
Reuters haber ajansı, bağımsız kaynaklara bu açıklamaların henüz doğrulatılamadığını duyurdu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski de son olarak dün yaptığı açıklamada, nükleer santralin durumunun halen daha büyük bir risk içerdiğini söyledi.

Öte yandan nükleer santral yaşanan arızanın ardından Cuma akşamı itibariyle yeniden elektrik üretmeye başladı.

Energoatom şirketi santralde görevli personelin çok yoğun bir baskı altında çalışmaya devam ettiğini belirtirken bunun insan hatası kaynaklı riskler meydana getirebileceğine dikkat çekiliyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, yakın bir zaman içerisinde tesise bir denetim ziyaretinde bulunmak istiyor. Henüz net tarih belirlenmemiş olmasına karşın Kurum Başkanı Rafael Grossi ziyaretin çok çok yakın bir zamanda yapılabileceğini söyledi.

Bu ayın başında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, santralin Ukrayna’ya devredilmesi çağrısı yaparken son olarak G7 ülkeleri dışişleri bakanları da Rusya’yı santrali Ukrayna’ya devretmesi konusunda uyardı.

VOA tarafından geçilen Zaporijya Konusunda Karşılıklı Suçlamalar Sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Zaporijya Konusunda Karşılıklı Suçlamalar Sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Zaporijya Konusunda Karşılıklı Suçlamalar Sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.