YURTDIŞI SEÇMENLER VE ADAY ADAYLARI

ABONE OL
21:01 - 23/03/2023 21:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye konjonktürünü bilmeyen, yurtdışı seçmeni oyları ile Türkiye’de yaşayan insanların iradesine saygısızlık, ülkede yaşayan ahalinin dengelerini, değerlerini değiştirmedir.

Almanya’da yaşayan, Köln konsolosluğunda oy kullanan yurtdışı seçmeni, Çayeli ilçesine bağlı Senoz Vadisine hidroelektrik santralinin yaratacağı tahribat için yurtdışı seçmeni, (HES) Rizeli seçmen ile aynı duygu içinde olur mu? Fransa’da yaşayan, Paris konsolosluğunda oy kullanan yurtdışı seçmeni Aydın Dağyeni köylülerinin asırlık incir ağaçlarının kesilerek, maden sondajı açılmasının insana ve doğaya verdiği zarardan yurtdışı seçmeni, Dağyeni köylüleri kadar etkilenir mi?

Yurtdışında yaşayan vatandaşlar seçimlerde neden oy kullanıyor?

İki, üç yıl yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanmaları anlaşılır. Manisa’da iş güvencesi, iş güvenliği, sosyal hak ve özgürlüklerden mahrum işçinin çalışma koşullarının iyileşmesi için oy kullanacak. Sendika üyeliği için baş vurduğunda iş akdi fes edilerek kapıya konulmaması için oy kullanacak. İş başı yaptığı aynı gün zorunlu sendika üyesi olan, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşı seçmenin verdiği oy Manisalı seçmenin kaderini değiştirecek.  Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşı seçmelerin verdiği oylar ile Çorum’da Milletvekili seçilecek. Bu Milletvekili Çorum halkının Milletvekili olur mu?

Hadi, vicdan kalmamış olabilir. Adalet menfaatler için devreye konmuyor olabilir. Allah korkusu da mı yok?

Yurtdışı seçmeninin çoğunluğu Avrupa ülkelerinde yaşıyorlar. En fazla seçmen Almanya’da yaşıyor. 2023 Türkiye’den Avrupa ülkelerine göçün 62. Yılı.  Dolaysı ile 1. Kuşaktan yok denecek kadar az insan yaşıyor.   Bu seçimlerde İkinci, üçüncü, dördüncü kuşak Türkiye vatandaşı seçmenler yurtdışında oy kullanacaklar.  Oy kullanacak Türkiye vatandaşı yurtdışı seçmenleri arasında Türkiye’ye gelmeyenler, görmeyenler, hatta Türkçe bilmeyenler var.

Almanya’da asgari ücretli çalışan, 1 günlük yevmiyesi ile 12,5 kilo dana eti alabiliyor.  Türkiye’de 1 günlük yevmiye ile 1 kilo dana eti alıyor. Yurtdışı seçmenin neye göre oy kullanacak?

Siyasi partilerin yurtdışı örgütleri

Avrupa ülkelerinde, AK Parti, MHP, BBP, Refah Partisi cami derneklerinde örgütleniyorlar. Yeni kurulan partilerin taraftarları yok denecek kadar az sayıdalar. AK Parti, DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam birliği) içinde etkin olarak örgütlenmekte.

UID’de (Uluslararası Demokratlar Birliği) Türkiye lobisi için kurulmasına rağmen konsolosluklar aracılığı ile yürütülen çalışmalara ev sahipliği yapıyor. Toplumda AK Parti örgütü algısı yarattı.

HDP, yurtdışında yaşayan Kürtleri ve kısmen işçi örgütlenmesi yapıyor. EMEP, Avrupa ülkelerinde yerli yabancı işçiler içinde örgütlenen STK’lar üzerinden çalışmalar sürdürüyor. Uzun yıllardır yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının Türkiye’de yapılan seçimlerde oy kullanmalarını doğru bulmamasına rağmen hak ve özgürlükler için, seçimlere katılım sağlama ve değişimden yana oy kullanılması için yoğun çalışma sürdürüyorlar.

CHP, eyaletler ve şehirlerde ‘Birlik’ adı altında yurtdışında örgütleme sürdürüyor. Planlama Genel Başkan Yardımcıları üzerinden yapılıyor. CHP, yurtdışında iş insanları ekseninde yapılandı. Tabana yayılan bir örgütlülük yaratamadı. CHP, geçen yıl, örgütlenme deneyimi, Türkiye ve dünya siyaseti bilgisi, iletişim becerisi, toplum analizi yeteneğine sahip olarak tanımladığı, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile yurtdışı örgütlenmesinde umut yarattı. Yeniden örgütlenme başarısı veya başarısızlığı bu seçimlerde ortaya çıkacak.

Euro ülkesi adayları ve Türkiye seçimleri!

CHP’nin 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak, mecliste Milletvekilliği çoğunluğunu elde edeceğine kesin gözü ile bakılıyor. Aday adaylığı için CHP’ye yoğun başvuru var. Yurtdışı aday adaylarının bazıları, Euro-Türk Lirası kurunu baz alıp kendilerini seçimlere endekslediler. Yurtdışından baş vuran 1 aday adayının Euro’yu baz alarak Türkiye’den 20 aday adayına tekabül ettiği havasındalar. İçlerinde var olan çok değerli aday adaylarını tenzih ediyorum. Hırsızlıktan yargılanan, yolsuzluktan ceza alan, tacizden vesikası olan, dolandırıcılıktan damgalı, kendi kurumlarından dışlanmış, ahali ilişkisi olmayan, sırtlarında kamburları ile haçlı seferine çıkar gibi sosyal medya çalkantıları arasında Türkiye’ye aday adayı hücumu başladı.

CHP 14. Mayıs 2023 seçimini riske sokmamalı!

CHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçinin kazanarak, iktidar olmasına kesin gözü ile bakılıyor. Türkiye’de bir günlük yevmiyesi ile 14 Litre süt alan seçmenin yoksul yaşamını 1 günlük yevmiyesi ile 55 litre süt alan Avrupalı seçmen nasıl hissedecek? CHP, gelecek seçimlerde yurtdışında uzun süre yaşayan Türkiye vatandaşlarının oy kullanmalarına karşı duruş sergilemeli. CHP; iktidara en yakın olduğu bu seçimlerde, Türkiye’de yaşayan seçmenlere saygı gereği yurtdışından milletvekili adayı göstermemeli.

Hadi hayırlısı…

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (1)
    • Yunus Uslu

      Ali bey, sosyalizmi, sokak kosesinde sessizce aglarken gormusler. ‘Ali Gultekin’in yazisini okudum, sosyalizm ve sosyalistler ne hale gelmis’ diye agliyorum demis! Kilicdaroglu
      icin ucuz propaganda yapiyorsun gazetecilik yapacagina. Hic soracak sorunuz yok mu bir gaeteci olarak, hukum yazmadan once? En ucuz reklam! Selamlarimla,

      Yanıtla
      +0
      -0