Yunanistan’a çevre ülkelerden yangınla mücadele desteği

Yunanistan’a çevre ülkelerden yangınla mücadele desteği

ABONE OL
17:01 - 20/07/2023 17:01
Yunanistan’a çevre ülkelerden yangınla mücadele desteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa’nın büyük bölümünde sıcak hava dalgası 40 santigrat derecenin üstünde sıcaklıklarla etkili olurken, yangınlarla boğuşan Yunanistan’a çeşitli ülkelerden havadan ve karadan müdahale itfaiye ekipleri gönderildi.

Atina yakınındaki yangınlar hız kazanırken dün birçok bölge için yeni tahliye emri verildi. Yunanistan’da ormanların, sanayi tesislerinin ve yazlık evlerin küle dönmesini önlemek için verilen mücadele üçüncü gününe girmiş oldu.

Atina yakınında itfaiye ekipleri alevlerle mücadele ediyor.

Polonya, Romanya ve Slovakya’dan itfaiye ekipleri bugün Yunanistan’a vardı.

İtfaiyeciler, uluslararası ekiplerin yaz boyunca Güney Avrupa’nın bazı bölgelerine konuşlandırılmasını planlayan Avrupa Birliği sivil koruma mekanizmasının bir parçası olarak Yunanistan’a gönderildi.

İsrail de Yunanistan’a iki itfaiye uçağı gönderme sözü verdi. İtalya ve Fransa’nın gönderdiği itfaiye uçakları halihazırda Atina üzerinde faaliyet gösteriyor.

Birkaç haftadır Avrupa’nın güneyinde etkili olan sıcak hava dalgası Akdeniz ülkelerinde sıcaklıkları mevsim normallerinin çok daha üzerine taşıdı. Hafta sonuna kadar Yunanistan’ın güneyinde sıcaklıkların 44 santigrat dereceye çıkması bekleniyor.

Atina’nın 80 kilometre doğusundaki Irini bölgesinde alevler evleri tehdit ediyor.

“Yaşlılar için kaygı duyuyoruz”

İtalyan Çevre Doktorları Topluluğu Başkanı Alessandro Miani, İtalya ve diğer ülkelerdeki yaşlılar için kaygı duyduklarını belirtti. Sıcaktan kaynaklanan ölümlere genellikle 80 yaşın üzerindeki kişilerde rastlanıyor.

Miani, “Aşırı sıcak nemle birleşince terin buharlaşması zorlaşıyor, bu da vücudun kendi ısısını düzenleme becerisini olumsuz etkiliyor” dedi.

Uzmanlar özellikle yaşlıları sıcak hava konusunda uyarıyor.

Roma’da Salı günü 42-43 santigrat dereceyi bulan sıcaklıklarda az da olsa düşüş yaşandı. Sicilya ve Sardunya’da ise sıcaklıklar hala 46 santigrat derece civarında. İspanya’nın bazı bölümlerinde de sıcaklık 45 santigrat dereceye kadar çıktı.

Adana’da klimanın mucidi Willis Carrier anısına tatlı dağıtıldı

Adana’da bir grup vatandaş 1902 yılında klimayı icat eden Willis Carrier anısına sokakta tatlı dağıttı.

Adanalı Mehmet Saygın, DHA haber ajansına yaptığı açıklamada “Adana halkının gerçekten böyle bir şeye çok ihtiyacı var. Allah kendisinden razı olsun” dedi.

Son sıcak hava dalgası iklim değişikliğiyle ilgili kaygıları da arttırdı. Dünya Meteoroloji Örgütü geçen ayın kaydedilen en sıcak Haziran ayı olduğunu söyledi.

Örgütün Genel Sekreteri Petteri Taalas, “Aşırı hava olaylarının ısınan iklimimizde giderek daha sık görülmesi insan sağlığını, ekosistemleri, ekonomileri, tarımı, enerji ve su kaynaklarını etkiliyor” diye konuştu.

Taalas “Bu sera gazı emisyonlarının mümkün olan en kısa sürede en etkili biçimde kesilmesi gerektiğini gözler önüne seriyor” dedi.

VOA tarafından geçilen Yunanistan’a çevre ülkelerden yangınla mücadele desteği haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yunanistan’a çevre ülkelerden yangınla mücadele desteği haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yunanistan’a çevre ülkelerden yangınla mücadele desteği haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.