Yunanistan Türkiye-Libya Anlaşmasını BM’ye Şikayet Etti 

Yunanistan Türkiye-Libya Anlaşmasını BM’ye Şikayet Etti 

ABONE OL
17:48 - 10/12/2019 17:48
Yunanistan Türkiye-Libya Anlaşmasını BM’ye Şikayet Etti 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yunan hükümeti sözcüsü, Türkiye ve Libya’nın karasularının kesişmediğini söyleyerek anlaşmanın denizler hukukunu ihlal ettiğini söyledi

Yunanistan, Türkiye ve Libya arasında varılan anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiği gerekçesiyle BM’ye itirazda bulundu.

Yunan hükümeti sözcüsü Stelios Petsas anlaşmanın kötü niyetle yapıldığını söyledi ve BM’nin denizler hukukunu ihlal ettiğini kaydetti. Türkiye ve Libya’nın karasularının kesişmediğini söyleyen sözcü, iki ülkenin birbirine deniz sınırının da olmadığını belirtti.

Sözcü Petsas, Atina’nın AB’deki müttefiklerinden Türkiye’ye yönelik yaptırımların çerçevesini oluşturmak üzere çalışılması çağrısı yaptığını bildirdi.

Türkiye, Libya’nın uluslararası alanda tanınan hükümetiyle geçen hafta Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasıyla güvenlik ve askeri işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşmalar imzalamıştı.

Atina son olarak Türkiye-Libya anlaşmasına yanıt olarak Libya Büyükelçisi’ni sınırdışı etmişti.

Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve petrol arama faaliyetleriyle ilgili anlaşmazlıklar Türkiye, Yunanistan ve Mısır arasında tartışmalara neden oluyor.

İki ülke arasındaki anlaşma Libya ve Türkiye’nin birbirine en yakın noktalarında bir deniz koridoru oluşturarak iki ülkenin petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının önünü açıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü TRT’ye yaptığı açıklamada anlaşmanın uluslararası hukuka aykırı olmadığını söyledi.

Türkiye’ye Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle yaptırım uygulanması da tartışılıyor.

Türkiye ve Kıbrıs arasında BM liderliğindeki barış görüşmeleri 2017’de başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Son olarak Salı günü Rum lider Nicos Anastasiades ve KKTC lideri Mustafa Akıncı Lefkoşa’da BM tarafından düzenlenen bir resepsiyona katılmayı reddetti.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.