“Yunanistan Türk Jetlerine S-300’le Radar Kilidi Attı” 

“Yunanistan Türk Jetlerine S-300’le Radar Kilidi Attı” 

ABONE OL
23:58 - 28/08/2022 23:58
“Yunanistan Türk Jetlerine S-300’le Radar Kilidi Attı” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan habere göre, Yunanistan’ın Girit Adası’nda konuşlu S-300 füze sisteminin radarı 23 Ağustos’ta Türk jetlerine kilitlendi.

Haberde, Yunanistan’a ait karadan havaya füzelerin uluslararası hava sahasında Ege ve Doğu Akdeniz’de keşif görevi yürüten Türk F16 savaş uçaklarına kilitlendiği belirtildi.

Türk F16’lar, Rus yapımı S-300’ün hedef takip radarı kilitlendiğinde Yunanistan’ın Rodos adasının batısında 10 bin fit yükseklikteydi. Türk uçakları görevini tamamlayarak “düşman ortama rağmen” üslerine döndü.

Radar kilitlenmelerinin NATO angajman kuralları uyarınca bir düşmanlık eylemi olarak kabul edildiği belirtiliyor.

Ankara’daki Yunanistan Büyükelçiliği bugün yapılan aramaları yanıtsız bıraktı.

Geçen hafta Türkiye, Yunan F16’larının ittifak için görev yapan Türk F16’larını taciz ettiği iddiası üzerine Yunan askeri ataşesini çağırdı ve NATO’ya şikayette bulundu.

Yunan pilotların Türk uçağını Doğu Akdeniz üzerinde bir radar kilidi altına soktuğu ancak Türkiye’nin “gerekli yanıtı verdiği” ve uçakları bölgeyi terk etmeye zorladığı dile getiriliyor.

Yunanistan Türkiye’nin iddialarını reddetti. Yunanistan Savunma Bakanlığı, beş Türk jetinin, Yunan uçuş kontroluna tabi bir bölgeden geçen ABD B-52 bombardıman uçağına eşlik ettiğinin görüldüğü ancak bunun önceden haber verilmeksizin gerçekleştiğini söyledi.

Dört Yunan savaş uçağının Türk uçaklarının yolunu kesmek için hemen havalandığı ve uçakları kovaladığı ve Atina’nın olayı NATO ve ABD makamlarına bildirdiği de belirtildi.

Her ikisi de NATO üyesi olan Türkiye ve Yunanistan’ın, Ege Denizi’ndeki iddiaları ve buradaki hava sahasıyla ilgili anlaşmazlıklar da dahil olmak üzere bir dizi konuda yıllardır süren anlaşmazlıkları var. Anlaşmazlıklar bu iki ülkeyi son yarım yüzyılda üç kez savaşın eşiğine getirdi.

Türkiye, Yunanistan’ı Ege Denizi’ndeki adaları silahlandırarak uluslararası anlaşmaları ihlal etmekle suçluyor. Atina, çoğu Türkiye kıyılarına yakın olan adaları, Türkiye’nin büyük askeri çıkarma gemisi filosundan gelebilecek olası bir saldırıya karşı savunması gerektiğini söylüyor.

VOA tarafından geçilen “Yunanistan Türk Jetlerine S-300’le Radar Kilidi Attı”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Yunanistan Türk Jetlerine S-300’le Radar Kilidi Attı”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Yunanistan Türk Jetlerine S-300’le Radar Kilidi Attı”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.