DOLAR

32,3298

0.24%
EURO

35,0924

-0.12%
ALTIN(gr)

2.286,25

0,40%
BİST 100

8969.64

0,40%
Yöresel ürünlerimizi turistlere tanıtmalıyız

Yöresel ürünlerimizi turistlere tanıtmalıyız

ABONE OL
15:48 - 15/10/2019 15:48
Yöresel ürünlerimizi turistlere tanıtmalıyız
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret Borsası ATB) Başkanı Ali Çandır, Türkiye markası haline gelen Yöresel ürünler Fuarı’nı turizmle birlikte uluslararası tanıtıma açılması gerektiğini söyledi.

TOBB desteği ile bu yıl 23-27 Ekim tarihleri arasında ANFAŞ Fuar Merkezinde 10’ncusu düzenlenecek olan Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) tanıtım toplantısı ATB Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya ATB Başkanı Ali Çandır ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı katıldı.

ATB Başkanı Ali Çandır konuşmasında, Türkiye’nin ve hatta dünyanın ilk yöresel ürünler fuarı olan YÖREX’in 10 yıl içinde Türkiye markası haline geldiğini söyledi.

Ülkenin her köşesinde, YÖREX adıyla paneller düzenlediklerini, bilgilendirmelerde bulunduklarını ve kurum ve kuruluşlara coğrafi işaret konusunda danışmanlık sunduklarını anlatan Çandır, şöyle devam etti.

”TOBB’da görev aldığım coğrafi işaretler komisyonunda çalışmalarımızı sürdürüyor, Yasaların hazırlanmasına zemin hazırlıyor, Yöresel ürünlerimizin ticarete kazandırılmasına gayret ediyor, Coğrafi işaretlerin daha fazla yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Bu faaliyetlerimizin tamamı sosyal sorumluluk ve kırsal kalkınma anlayışı içerisinde yürütülüyor.”

Geride kalan 11 yıllık dönemde YÖREX projesinin yöresel ürünlerin ve coğrafi işaretlerin ülke gündemine alınmasına, Yerel yönetimlerin bu konuda faaliyetlerde bulunmasına ve yerelde kalkınmanın yolunun, yerinde kalkınmadan geçtiğinin anlaşılmasında önemli ölçülerde katkı sağladığını ifade eden Ali Çandır, şöyle devam etti.

”Yola çıktığımızda 109 adet olan coğrafi işaretli ürün sayımız bugünlerde 4 katın üzerinde artarak 453’ye ulaşmıştır. Tescil için işlem gören 415 ürünü de kapsam içinde düşünürsek potansiyeli 3000 civarında olan yöresel ürünlerimizin yaklaşık 3’te 1’ne tescil anlamında temas etmişiz. Coğrafi işaretli ürünlerimizin bu dönemde sadece 3’ü (Antep Baklavası, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı) AB’de tescil ettirilmiştir. Bu arada 15 ürün de tescil aşamasındadır. Bu durum bizler için bir bakımdan sevindirici diğer bakımdan ise kat etmemiz gereken daha çok yolumuzun olduğuna işaret etmektedir.

Ülkemizin dünyadaki ortalama yüzde 1’lik ekonomik konumunu göz önünde bulundurursak mevcut durumda coğrafi işaretli ürün ihracat değerimizin 2 milyar dolar civarında olması gerekmektedir.”

COĞRAFİ İŞARETLER (Cİ) ENSTİTÜSÜ KURULMALI

Ancak tescilli ürün ihracatında resmi bir istatistik bulunmadığına dikkat çeken Çandır, ”Buna rağmen bizler biliyoruz ki en azından AB tescilli 3 ürünümüzün ciddi bir ihracatı söz konusudur. Eğer coğrafi işaret tescilli ürünlerin ihracatıyla ilgili müstakil bir istatistik tutulabilseydi bugün kesin rakamlar vermemiz mümkün olabilirdi. “Ölçemediğinizi yönetemezsiniz” deyimini bu ürünlerimiz için düşünürsek ciddi bir boşluk alanına sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. O halde ulusal ve uluslararası alanda coğrafi işaretli ürünlerimizin yönetimini ve gelişimini sürdürülebilir biçimde gerçekleştirmek istiyorsak bir coğrafi işaretler enstitüsü kurmamız gereklidir” dedi.

ÜRÜNLER İHRACATI 10 MİLYAR DOLARA ÇIKABİLİR

10 yıl önce coğrafi işareti ve çeşitlerini tanıtmaya çalışırken bugünlerde AB koruması altında 3 ürünümüzün bulunduğunu ve tescil için 15 ürünümüzün de başvuru aşamasında olduğuna dikkat çeken Çandır, şunları kaydetti.

”Üstelik bu sayının yetersiz olduğunu da dile getiriyoruz. Oysaki coğrafi işaretler Fransa ve İtalya’da 100 yılı aşkın bir geçmişe ve bunun yanı sıra tabandan örgütlenmenin temeli olan kooperatifçilik anlayışına sahip bulunmaktadır. Ülke olarak odaklanılması gereken konu ürünlerimizin; Taahhütte bulunduğumuz standartlarda üretilmesi, Paketlenmesi ve depolanması, Tüketicilere söz verilen biçimde sunulması, Standart izleme, denetleme ve kayıt etme, işlevlerinin hayata geçirilmesi olmalıdır. Kamunun teşvik ve desteklerinde coğrafi işarete ilave önem vermesidir. Yani coğrafi işaretli ürünlere ve ticaretini yapanlara ilave kolaylıklar tanımasıdır. Meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve medyanın bu işi sahiplenmesiyle gelecek on yıllık dönemde kendi potansiyelimizi katma değere dönüştürebileceğimizi ve 10 milyar dolarlık ihracat değerine ulaşabileceğimizi düşünüyorum.”

YÖREX TURİZMLE BİRLİKTE ULUSLARARASI TANITIM YAPILABİLİR

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Türkiye markası haline gelen Yöresel Ürünler Fuarı’nın turizmle birlikte uluslararası tanıtıma açılması gerektiğini söyledi.

Antalya’da turizm sisteminin mutlaka irdelenmesi gerektiğini ifade eden Çandır, ”Turisti başkası getiriyor.  Antalya’da turisti getirecek bir oluşum yaratmalıyız. Turizmcilere yaptığımız çağrıya olumlu yanıt verilirse YÖREX’i uluslararası turizme tanıtabiliriz” dedi.

YÖRESEL ÜRÜNLER MAĞAZALARI AÇILMALI

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin de YÖREX’in her yıl büyüdüğünü ve önemli bir marka haline geldiğini söyledi. Yöresel ürünler pazarlarının taklidinin yapıldığını ve bunların mutlaka önlenmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, şöyle konuştu.

”En büyük şikayetlerimizden biri yöresel ürünlerle ilgili çok değişik pazarlar açılıyor Antalya’da. Bunların ne hijyeni var ne de kayıt altına alınabiliyor. Çoğu yöresel ürün olmayan ürünler taklit ürünler satılıyor. Bunlara taviz vermememiz gerekiyor. YÖREX markamızı korumalı ve taklit yöresel ürünlere taviz verilmemeli. Yerel yöneticiler bu konuya dikkat etmeli.”

Antalya merkezde olduğu gibi ilçelerinde de yöresel ürünler pazarı ve mağazaların açılması gerektiğini anlatan Davut Çetin, şöyle devam etti.

”Peynir ihracatımız artmalı. Almanya 4,6 milyar dolar, Hollanda 4,1 milyar dolar, Fransa 3,7 milyar dolar peynir ihraç ediyor. Türkiye’de 200 çeşit çok iyi peynir çeşidi var ve 166 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Bunu daha da artırmamız lazım. Bunu paketleme ve markalaşma ile yapabiliriz. Sıradan bir ürünle yurt dışında rekabet edemeyiz. Yöresel ürünlerle ülkemizin gastronomisini yurt dışına çok iyi tanıtabiliriz. Elimizde çok iyi potansiyel var, 16 milyon turist sayımız var. O misafirlere bu konuyu çok iyi anlatabilirsek, her otelde bir stant açabilirsek bir destek alabiliriz. Turizmcileri yöresel ürünler alanına çekmemiz gerekir.”

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya
Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.