Yokluktan patronluğa

Yokluktan patronluğa

ABONE OL
23:09 - 08/08/2019 23:09
Yokluktan patronluğa
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

O Kilimli’nin sevilen gencidir… Büyüğünden küçüğüne, o dönemin siyasal kargaşasında her kesim tarafından sevilen, şakacı, yüreği sevgi dolu olan Sabit Danış, koyu bir Trabzonspor taraftarıdır.

Ama aynı zamanda da Galatasaray sempatizanı da olan, başarıya odaklanan, içi içine sığmayan Sabit Danış, 5 Nisan 1989 yılında Galatasaray’ın Avrupa Şampiyonlar Kupası yarı finalinde Steaua Bükreş ile oynayacağı ilk maçı izlemek üzere Romanya’ya gider. Sosyalist blok içinde yer alan Romanya yetkilileri 26 yaşındaki genç Sabit Danış’ı sınırda iki gün bekletir. Danış, Galatasaray’ın 4-0 yenildiği maçı seyredemez. İyi ki de izlemez. Galatasaray’ın yediği golleri göremez. Her neyse… Sabit Danış hırslanır.

Sosyalist blok 1990’dan sonra dağılmaya başlar, Romanya’da Çavuşesku dönemi sona erer. Sabit Danış, bu yıldan sonra kendine yeniden yol çizmek üzere tekrar Romanya’ya gider. Bu kez sınırdan rahatlıkla geçer. Ailesinden ve çevresinden bir anda kopan Kilimlili genç Sabit Danış, Romanya’daki yaşamına başlar. Zor koşullarda ticaretle başlar. Başarılı oldukça, para kazandıkça inşaat işleri yapar ve farklı sektörlere girer. Romanya’da sağlık sektöründe yer alır. Romanya’nın en büyük hastanesini yapar ve bir süre işletir, daha sonra da işletmeyi kiraya verir. Romanya’da halen 45 çalışanı bulunan bir gazetenin patronluğunu yapan Sabit Danış, medya sektöründe de önemli mesafe alır.

Romanya’da Türk-Romen İş Adamları Derneğini kuran, Trabzonsporlular Derneğinin kurulmasına öncülük eden Sabit Danış, aynı zamanda kardeş Azerbaycan’ın fahri konsolosluğu görevini sürdürür.

Başarılı iş insanı Sabit Danış, 2004 yılında Romanya’da milletvekili adayı olur ve seçilir. Ancak o dönemdeki Romen yönetimi Danış’ın milletvekilliğini onaylamaz. Ama O bu duruma da kırılmaz.

Ege bölgesinde 35-40 yatak kapasiteli butik otel yatırımı yapmak isteyen, Romanya’da Türkiye’nin, Trabzon’un ve Kilimli’nin de gurur kaynağı olan Danış, hayat hikayesini kısa sözlerle şöyle anlattı.

”Çocukluğum ve gençliğim Kilimli’de geçti. Babam maden işçisiydi. Kilimli’de madencilikten başka yapacak bir iş de yoktu. Kısa süre de olsa birahane işlettim. Yokluk yıllarımızdı. Herkes yoksuldu. Çok güzel dostluklarımız oldu, gençliğimiz güzel anılarla dolu. Üzüldüğümüz günler de oldu.”

Kilimli ‘de yokluk yıllarından bugün Romanya’da Türkiye’nin gururu olan Sabit Danış, bu ülkede yüzlerce çalışana istihdam sağlıyor.

Kardeşimin nikahı için eşimle birlikte 4 Nisan’da İstanbul’a gittik. Beşiktaş’taki misafirhanemizden çıktıktan sora çevreyi dolaşmak üzere Ortaköy’e vardık. Tabi bu güzel manzara karşısında özçekim yapmadan da olmazdı. Özçekimi sosyal medyada paylaştıktan iki dakika sonra telefonum çaldı. Telefonun karşı tarafında Sabit vardı… İstanbul’da olduğunu söyleyen Danış ”Neredesin hemen aldırayım” derken sohbet uzadı. ”Yemek yemeden olmaz, 35 yıl sonra arkadaşımla görüşeceğim. Bırakmam” deyince mutlulukla davetini kabul ettim.

Cevizlibağ’da Avrupa Konutlarının altında köftecide buluştuk. Kucaklaştık. Dertleştik, anıları paylaştık. Gençlik anılarımızla hüzünlendik. Başarılar Sabit Danış seninle gururlanıyoruz.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/İstanbul

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.