*** “Yeni sistem kayıt dışı istihdamı azaltacak”

*** “Yeni sistem kayıt dışı istihdamı azaltacak”

ABONE OL
20:57 - 12/08/2009 20:57
*** “Yeni sistem kayıt dışı istihdamı azaltacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

”Yeni sistem kayıt dışı istihdamı azaltacak”
 

Almanya Çalışma Bakanı Olaf Scholz, Hamburg kentinin St. Pauli semtinde bulunan Hamburg Dom adlı panayır alanını ziyaret ederek, kayıt dışı istihdamın ve kaçak işçi çalıştırılmasının önlenmesi amacıyla 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe konulan online sistemi hakkında bilgi verdi

Bakan Scholz, Hamburg Dom’da garson olarak çalışan Sinoplu garson Yusuf Yılmaz ile de bir süre sohbet etti.

Yılmaz, Scholz’e, özellikle panayırlarda ve fuarcılık alanında çok sayıda kaçak işçinin çalıştığını belirterek, yeni online sistemiyle de kaçak işçilere karşı mücadele edilebileceğine inanmadığını söyledi.

Kendisinin de panayır alanlarında yer kiralamak için ilgili resmi dairelere başvurduğunu, ancak yabancılara özellikle zorluklar çıkarıldığını ileri süren Yılmaz, ”Hamburg Panayırcılar Birliğine Dom’da yer kiralamak için 3 yıldan bu yana başvuruyorum. Tüm gerekli şartları yerine getirdim. Hala bana yer çıkmadı” dedi.

Alman Panayırcılar Birliği tarafından Hamburg Dom’da düzenlenen bir toplantıda iş verenleri bu konuda bilgilendiren Scholz, kaçak işçilerin yoğunlukla panayırlarda, fuarcılık, ulaşım ve lojistik, inşaat, gastronomi, temizlik, taksicilik, araba kiralama alanlarında çalıştırıldıklarını belirterek, bunun yeni online sistemiyle önlenmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Scholz, ”İş verenler yeni işe aldıkları işçilerin doğum tarihini, adını, soyadını ve adresini aldıktan sonra internet üzerinden Alman Emeklilik Sigortalar Kurumunun (DRV) sayfasına girerek, söz konusu kişilerin sigorta kayıt işlemini gerçekleştirebilirler. Bu işlem çok az bir bilgiyle en kısa zamanda hiç bir bürokratik engel olmadan haftanın yedi günü yapılabilir. İşlem yapıldıktan sonra en geç 15 dakika içinde işlemlerin yapılıp yapılmadığı konusunda size yanıt gelir” şeklinde konuştu.

İş verenlerin, çalıştırdıkları işçilerini ilk günden itibaren Alman Sosyal Sigortalar Kurumuna kayıt yaptırmakla mükellef olduklarını, bunun online sistemiyle yapılmasının mümkün olduğunu kaydederek, ”Elektronik online sistemiyle iş verenler üzerindeki ağır bürokratik yükün hafifletilmesi amaçlanmaktadır” dedi.

İş verenlerin, yanlarında çalıştırdıkları işçilerin sigorta kayıtlarını ” https://ausfuellhilfe.perfidia.de” adlı internet sayfası üzerinden yapabilecekleri bildirildi.

(A.A) Süheyla KAPLAN
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.