DOLAR

32,3814

0.16%
EURO

35,0777

-0.11%
ALTIN(gr)

2.324,20

0,22%
BİST 100

9124.88

0,22%
Yeni Haftayla Gıdada KDV Yüzde 1 Uygulanacak

Yeni Haftayla Gıdada KDV Yüzde 1 Uygulanacak

ABONE OL
22:39 - 13/02/2022 22:39
Yeni Haftayla Gıdada KDV Yüzde 1 Uygulanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de ekonomide kriz tablosu, enflasyon tartışması gölgesinde aşırı fiyatlanmış temel gıda fiyatlarında Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 8 yerine yüzde 1 olarak uygulanmaya başlanıyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca hafta sonunda İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri” tanıtım toplantısına Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantısında KDV indirimi kararını açıklamıştı. Erdoğan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 28. maddesi gereğince KDV’de sadeleştirme yapılacağını belirterek, “Temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indiriyoruz. Bilindiği gibi un ve ekmekte KDV’yi zaten yüzde 1 olarak uyguluyoruz. Müjdesini sizlerle paylaştığımız yeni düzenleme ile gıda ürünlerinde devlet adına yüzde 7’lik bir indirim yapmış oluyoruz.

Üstelik KDV’si yüzde 1’e inen ürünler enflasyon sepetinde ciddi bir ağırlığa sahiptir. Bunlar pirinç, makarna, et, balık, çay, kahve, su, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, yemeklik yağlar, şeker ve şekerli ürünler, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, bakliyat çeşitleri gibi, insanlarımızın günlük hayatlarında sık tükettikleri gıdalardır. Tüm bu ürünlerde yapılan vergi indirimi aynı zamanda enflasyonla mücadelede önemli bir kazanım anlamına gelmektedir. Gıda ürünlerinde pazartesi gününden itibaren yüzde 7 KDV ve yüzde 7 sektör indirimi olarak toplamda yüzde 14’lük bir indirim yapılmasını milletimiz adına bekliyoruz. Aynı şekilde diğer tüm sektörlerden de bu düzeyde bir indirimi pazartesi gününden itibaren doğrudan vatandaşlarımıza yansıtacakları bir yaklaşım görmek istiyoruz” dedi.

Resmi Gazetede’de “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı” yayımlandı. Bu karara göre; 14 Şubat Pazartesi gününden itibaren temel gıda ürünlerinde KDV yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi.

Bebek mamalarında da KDV indirildi.

Bu karar uyarınca KDV indirimi; pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin ve bu ürünlerden üretilmiş ürün fiyatlarında geçerli olacak. Ayrıca yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, meyveler, konserveler, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta, kek, baklava, yufka, makama, şehriye, tahıl gevreği, fındık, ceviz, Antep fıstığı, badem gibi kuruyemiş ürünleri, baharatlar, bebek mamalarında da KDV oranı yüzde 1’e indirildi.

Ticaret Bakanı: KDV denetimleri yapacağız

Ticaret Bakanı Mehmet Muş da, “Gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi düzenlemesinin amacına ulaşması için gerekli tedbirleri ivedilikle alıyoruz. 81 ilimizdeki Ticaret Müdürlüklerimize talimatımızı verdik. Pazartesi günü itibariyle denetimlerimizi daha da yoğunlaştıracağız. Yapacağımız denetimler neticesinde KDV indirimini fiyatlara yansıtmayan ve haksız fiyat artışlarıyla vatandaşlarımızı mağdur eden marketlere en ağır yaptırımları uygulayacağımızdan kamuoyunun hiçbir şüphesi olmasın” açıklamasında bulundu.

VOA tarafından geçilen Yeni Haftayla Gıdada KDV Yüzde 1 Uygulanacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yeni Haftayla Gıdada KDV Yüzde 1 Uygulanacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yeni Haftayla Gıdada KDV Yüzde 1 Uygulanacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.