Yavru Levrekler denize bırakıldı

Yavru Levrekler denize bırakıldı

ABONE OL
15:17 - 23/07/2020 15:17
Yavru Levrekler denize bırakıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitü Müdürlüğü tarafından yetiştirilen yavru levrekler Antalya Valisi Ersin Yazıcı tarafından Akdeniz’e bırakıldı.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, Süveyş kanalından Akdeniz’e balon balığı, aslan balığı gibi yeni yeni balık türleri girdiğini belirterek bu balık türleriyle ilgili de araştırma yaptıklarını söyledi.

Çupra, levrek, sazan, mersin balığı ve yılan balığı üretimlerinin devam ettiğini belirten Erkan, her yıl yetiştirilen 8-10 milyon adet yavru levreğin bir kısmının özel sektöre satıldığını 50 bin adedinin de Akdeniz’in Antalya Körfezinden denize bırakıldığını kaydetti.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’nün sorumluluk alanını kapsayan Fethiye’den İskenderun bölgesine kadar balık popülasyonunu araştırdığını belirten Erkan, ”Akdeniz’de balık türü 200’e yakın. Ancak popülasyon açısından Karadeniz’e göre düşük. Bu Akdeniz’in besin kaynaklarının yetersiz olması, balıkçıların av baskısı gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Balıkçılarımızdan isteğimiz var. Bu yavru levreklerin bir kez üremeden avlamamalarını istiyoruz” dedi.

Türkiye’nin balık üretimi konusunda Avrupa’nın tedarikçisi konumunda olduğunu vurgulayan Serkan Erkan, Türk halkının balık tüketmediğini kaydetti.

Türkiye’de kişi başı balık tüketiminin 6,1 kilogram, Avrupa’da ise bunun 25 kilograma ulaştığını anlatan Erkan, şöyle devam etti.

” Denizler ve iç sulardaki insan av baskısı ve iklimsel değişiklikler nedeniyle popülasyonu azalan balık türlerinin artırılması amacıyla üretilen tatlı su ve deniz balık türlerinin sulara bırakılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

Balık üretiyoruz ama tüketmiyoruz. Mutlaka balık tüketmeliyiz. Çocuklarımıza balık yeme kültürünü de alıştırmalıyız. Avrupa’nın en büyük tedarikçisiyiz ama biz balık yemiyoruz.”

15 bin yavru levrek denizle buluştu

Vali Ersin Yazıcı, enstitüde balık çeşitlerinin artırılması konusundaki çalışmaları devam ettiğini söyledi. Enstitüde 30’un üstünde balık üretiminin devam ettiğini ifade eden Yazıcı, ”Çok farklı balıklar üretildiği gibi deniz levreği, deniz çuprası gibi yaygın tüketilen balıklar da üretilip, denizlere bırakılıyor. Sazan yavruları da göllere, bırakılıyor. Enstitümüz Uzakdoğu balıkları üzerinde de çalışıyor. AR-GE çalışmaları sonucunda çok farklı türleri ülkemizin denizleri ve tatlı sularında yaşatmaya gayret edeceğiz. Tüm Türkiye’ye buradan balık dağıtılıyor ve bu Antalya için bir onur” dedi.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen 15 bin yavru levrek, Antalya Valisi Ersin Yazıcı ve kurum çalışanlarının katılımıyla Kaleiçi yat limanından Akdeniz’e bırakıldı.

 

 

 

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.