Yaşanan Jeopolitik Gelişmeler 2024 Turizm Sezonunu Negatif Yönde Etkiler

Yaşanan Jeopolitik Gelişmeler 2024 Turizm Sezonunu Negatif Yönde Etkiler

ABONE OL
10:48 - 03/11/2023 10:48
Yaşanan Jeopolitik Gelişmeler 2024 Turizm Sezonunu Negatif Yönde Etkiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Turizm sektörünün kıdemli isimlerinden olan ve Dünya Kardeş Kentler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, tatilcilerin ruh halinin 2024 satışlarını nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

2024 küresel turizm yılı için beklentilerin yüksek ancak haberlerin pek de iyi olmadığını belirten Dünya Kardeş Kentler Turizm Birliği Genel Sekreteri Baraner, TV prime time haberleri, gazete manşetleri İsrail, Filistin, Ukrayna, Afganistan ve birçok başka yerde acı çeken insanların resimleriyle dolu olduğunun altını çizerek yaptığı değerlendirmede şu görüşleri paylaştı:

“Bu görüntüler potansiyel müşterilerimizin tatil havasına girmesine yardımcı olmuyor. Yine de, küresel seyahat ve turizm hızla toparlanıyor. 2023 yılı için uluslararası hava yolcu sayısının 2019 seviyesinin %95’ine ulaşması bekleniyor. Öncelikle hemen şu tespiti yapalım: Dünyada son yıllarda devamlı artan şiddet olayları tatilcileri etkiledi. Bu durum karşısında kafaları karışan, hatta bazı paradigmalardan vazgeçen tatilcilerin büyük bir bıkkınlık, umursamama ve kayıtsızlık sürecine girdiğini görüyoruz. Son yıllarda seyahat eden insanların, tatil yaptıkları ülkelerin siyasetini pek önemsememe eğilimine girmiş olmaları dünyadaki turizm hareketlerini belirleyen önemli faktörlerden biri haline geldi. Tatilcilerin 2024 ruh hali, gerçekten de gelecek sezonu etkileyecek bir dalga oluşturuyor.”

GÜNÜMÜZDE TATİLCİLER GENELLİKLE SADECE KEYİFLİ BİR DENEYİM ARIYORLAR

Tatilcilerin artık tatil yaptıkları ülkelerin siyasi durumunu eskisi kadar önemsemediklerini ifade eden Dünya Kardeş Kentler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, “Siyasi istikrar ve politik durum gibi faktörler eskiden turistik destinasyon seçiminde önemli bir rol oynarken, günümüzde tatilciler genellikle sadece keyifli bir deneyim arıyorlar. Avrupalıların demokratik politikaya olan güveninin sarsıldığını ve birçok kurumun güvensizlikle karşı karşıya olduğunu açıkça gözlemliyoruz. Bu durum, tatilcilerin ruh hali üzerinde önemli bir etkiye sahip. Güvenin sarsıldığı bir dönemde olduğumuzu kabul etmek zorundayız. Tatilcilerin büyük bir bıkkınlık, umursamama ve kayıtsızlık sürecine girdiğini görüyoruz.” diye konuştu.

KÜRESEL GERGİNLİK İNSANLARI İÇ DÜNYALARINA KİLİTLEDİ

Avrupalıların kendi ülkelerindeki demokratik politikaya olan güvenlerinin tam anlamıyla sarsılmış durumda olduğuna dikkat çeken Baraner sözlerine şöyle devam etti:

“Daha önce güvenin temelini oluşturan kurumlar, bugün birçok kişi tarafından sorgulanıyor. Ancak bu durum yalnızca siyasetle sınırlı değil; büyük şirketler, medya ve hatta bilime olan güven de derinden etkilendi. Pandeminin yarattığı kaos, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Avrupa’nın içindeki savaş gibi olaylar ise bu güvensizlik eğilimini daha da derinleştirdi. Küresel algı operasyonlarının yoğunluğu, uluslararası medyanın taraf tutması, internette yayılan kaynağı ve doğruluğu kanıtlanmamış milyarlarca yalan ve yanlış haber, karartma ve karalamaların yarattığı güvensizlik kişisel ilişkilere kadar yayılmış ve hatta en samimi dostluklarda bile çatlaklar yarattı. Derken aniden bir sabah beklenmedik bir şekilde İsrail-Filistin hattındaki insanlık dışı manzaraların çerçevesinde bebeklerin, çocukların, yaşlıların ölümleri; insanlık dışı karşılıklı saldırıların yarattığı küresel gerginlik insanları son haftalarda yine kayıtsız kalmak, umursamamak ve tanık olmak istememe moduna sokup insanları iç dünyalarına kilitledi.”

TATİLCİLER ÖZELLİKLE SPOR, MÜZİK ETKİNLİKLERİ, WELLNESS, FİTNESS GİBİ AKTİVİTELERE YÖNELDİ

Böyle bir ruh haline sahip bir müşteri profilinde 2024 için nasıl bir tatil çağrısı yapılacağı yönünde de şu şekilde değerlendirmelerde bulundu:

“İnsanlar kendine döndü. Kendi sağlıklarını ve zindeliklerini önemsiyorlar. Bu özel süreçte tatilciler özellikle spor, müzik etkinlikleri, wellness, fitness gibi aktivitelere yöneldi. İsimsiz, iddiasız ve sadece gerçekçi ve saf bir yaklaşım, gereksiz abartılı sloganlar ve görsellerden daha etkileyici olacaktır.”

TÜRKİYE 2024 YILINDA TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKECEK BİR DESTİNASYON OLARAK POZİSYONUNU BELİRLEMELİ

“İnsanlar tatillerinden vazgeçmeme eğilimindeler. Tam da bu noktada, Türkiye’nin 2024 yılında turistlerin ilgisini çekecek ve her anlamda güven veren bir destinasyon olarak pozisyonunu belirlemesi gerekiyor. Türkiye, turistler için popüler bir destinasyon olmayı sürdürecek. Türkiye’nin eşsiz plajları, tarihi kalıntıları, lezzetli mutfağı ve misafirperver insanları, tatilcilerin tercih nedenleri arasında önemli bir rol oynamaya devam edecek. Ancak, sadece bu faktörler tatilcileri etkilemek için yeterli olmayabilir. Turizm sektöründeki gücümüzü artırmak ve toplumların zorlu günlerinde ruh ve bedeni dinlendirmek için etkin lobi faaliyetlerine odaklanarak ülkemizin yumuşak gücünü daha da artıracağımızı düşünüyorum.” diyerek sözlerini noktaladı. Fulya OMAÇ / İZMİR

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.