YAŞAMA SÜRESİ

ABONE OL
19:17 - 18/06/2021 19:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bir insanın yaşadığı zaman süresi, yani ömür. Arapçadan Türkçe’ye girmiştir.

Doğan bebeğe, analı babalı uzun ömür geçirmesi dilenir. Yaşı ilerlemiş insanlar uzun, ama sağlıklı kalmak şartıyla, derler.

Türk ve Türkiye dostu Lothar Holzhey 90. yaş gününü kutladı. İyi dilekleri bilhassa pandemi yılında kabul etti. Dost, akraba ve komşulardan başka, ilçesi Belediye Başkanı’ndan da sertifikalı kutlama aldı.

Basın ve medyada Türkler hakkında ön yargılı bir söz duysa, hemen aydınlatıcı veya protest mektubu yazar veya telefon eder.

Sık sık tekrarladığı söz, Dr. Angela Merkel Türkiye’yi dışlayarak Avrupa Birliğine üye olmasını engellemeseydi, dünya tarihine kusursuz bir başbakan olarak geçecekti.

Berlin Aziz Nesin Avrupa okulu, onun zamanın eğitim ve bilim senatörüne mektup yazmasıyla tartışmaya açılmıştı. Türkçe Almanca ders devam ediyor. Fikir babası olarak okul tarihine geçti. Yazdığım makalelerde de emeği var.

İkinci Paylaşım Savaşı ve sonrasında yaşadığı yoksulluk, hayatında derin izler bırakmış. Giydiği ve kullandığı eşyaları tamir ederek, ömrünü uzatmak için çaba gösterir.

Üniversite hayatında çalışmak zorunda kalmış. Buna rağmen iki üniversiteyi bitirmiş. Diplom kimyacı (Diplom-Chemiker) olduktan sonra pedagoji de okuyarak, lisede (Studienrat) kimya, matematik ve fizik dersleri veriyor. Daha önce staj esnasında zaman zaman doktor olacak öğrencilere verdiği biyokimya derslerinde kazandığı deneyim, sağlıklı yaşamasına yardım ediyor. Emekli olunca da boş durmuyor, halkı temsilen fahri hâkim olarak çalışıyor.

Çocukları, torunları ve öğrencileri böyle zengin hazineden nasibini alıyor. Geçmişinde göç hikayesi olan öğrencilerin nasıl zorluklarla başardıklarını yakından bildiği için, daha iyi olmalarına yardım ediyor. İyi ve pek iyi derece ile bitiren öğrencilere kitap hediye ederken, ayrı bir sevinç duyuyor.

Bazı şikayetleri olmasına rağmen, sağlıklı doksan yaşına gelmesini şu nedenlere bağlıyor:

En önemli faktör bilim, diyor. Bilim sağlıklı düşünmemizi sağlıyor. Duygu ile mantık arasında bir dengeleme olmalı. Duygu mantığı baskı altına alırsa, doğru kararlar alamayız.

İyi ve doğru beslenme bilgi olmadan olmaz. Daha fazla sebze ve meyve yeme hem vücuda yarar hem de doğaya faydalıdır.

Tartışma, kavga kültürünü geliştirmek, anlaşmazlık olunca, geri dönüşe fırsat vermek. Belli etik sınırını aşmamak.

Sürekli spor yapmayan insan hareketli bir yaşam sürebilir. Yürüyerek, alışveriş veya ev işlerinde telafi edilebilir.

Kaldırılabilecek sorumluluk almalı. İnsan kendi omusuna fazla yük yüklememeli. Bunun için yerinde ve zamanında hayır demeyi öğrenmek şarttır.

Sigara ve alkol ömrü kısaltan etkenlerdir. İlaç almam gerektiğinde, sorumluluğu yalnız doktora bırakmıyorum. İçeriğini ve yan etkilerini bildiğim için, kendim seçiyorum.

Tahsil, diploma kâğıt üzerinde kalırsa iyi bir öğrenim sayılmaz. Öğrenilenler gerçek yaşamda yol göstermeli. Ömür boyu öğrenmeye devam etmeli.

Kitap okuma zihni açar, bilim hazinesi zenginleşir. İyi kitap zamanın şahididir. Bu nedenle yeni çıkan kitapları takip ediyorum.

Hayat şartları çok kötü olabilir. Hiçbir felâket savaş kadar yıkıcı olamaz. Barış içinde geçen yıllar olmasa bu yaşa gelemezdim. Her durumda gülmeyi, müziği ve sanatı ihmal etmemeli.

Normal dünya ömür ortalamasına göre. Almanya’da yaşayan erkekler beş, kadınlar sekiz yıl daha fazla yaşıyor.

Şahsın kendi aldığı önlemler, yaşam kuralları iyi işleyen bir demokrasiyle desteklenmeli. Almanya’nın sağlık sistemi ve sosyal devlet kavramı ömrü uzatıyor.

Önce emekliler aşı oldu, yaşları uzatıldı. Seçimden önce emekli olma yaşını yükseltmek istiyorlar. Ben altmış beş yaşımda emekli olmak istemedim. Zorla emekliye ayırdılar, bence esnek olmalı. Mesleğe, şahsın sağlık durumuna göre karar verilmeli. Zira şimdiki genç nesiller büyük anne ve babalarından daha uzun ömürlü olacaklar.

Elbette onlara temiz bir doğa bırakmak şartıyla.

Sağlam insan sağlam kürede bulunur. Dr. Eckart von Hirschhausen

Gezegenimiz artık kendi kendini yenileyemez. Arzum ülkeleri idare eden politikacılar doğa ve çevre bilim insanlarını dinler ve ona göre karar verirler.

Doğa ve çevre bilim insanları uyardılar, raporlar yazdılar. Şayet para severler, kanun yapan ve uygulayanlar dinleseydi, dünya pandemiye karşı hazırlıklı olurdu.

Ölüm ile hiçbir işim ve ilişkim olamaz. Zira ben varsam o yok, o varsa ben yokum.  Epikur

Hoşça ve sağlıkla kalın!

Not:

Bu, 700. makale 21.06.2021

Başlama tarihi: 18.11.2007, İlk Makale: Okul Almanya’nın çocuklarını mutsuz yapıyor.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.