DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
Yaş meyve sebze ihracatçısı işçi bulmakta zorlanıyor

Yaş meyve sebze ihracatçısı işçi bulmakta zorlanıyor

ABONE OL
12:18 - 21/07/2020 12:18
Yaş meyve sebze ihracatçısı işçi bulmakta zorlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Pandemi sürecinde yaşanan tüm zorluklara rağmen yaş meyve sebze ihracatını artıran ihracatçı, yerli işçi bulmakta zorlanırken, Antalya’da Suriyeli işgücünün değerlendirilmesini talep ediyor.

Önceki dönem BAİB Başkan vekili ve Adalya Dış Ticaret Limited Şirketi sahibi Abdullah Bulut, yaş meyve sezonunun ülke ve ihracatçı adına iyi gittiğini söyledi. İhracatta mevsimsel geçici bir durgunluk yaşandığını belirten Bulut, Avrupalıların pandemi süreci nedeniyle tatile çıkmadığını gurbetçilerin de gelmeyeceğini öngördüklerini kaydetti.

Kiraz sezonun sona erdiğini, üzüm sezonun başladığını ifade eden Bulut, ihracatçının yerli işçi bulmakta zorlandığını söyledi.

Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Denetim memurlarının denetimlerini sıklaştırdığını ve sigortasız işçi çalıştıran ihracatçı işyerlerine yüklü para cezası verdiğine dikkat çeken Abdullah Bulut, Suriyeli iş gücünün değerlendirilmesi için yetkililerden destek istedi.

Pandemi sürecinde korku yaşayan yerli işçilerin toplu işyerlerinde çalışmaktan çekindiğini, yeşil kartlı olanların da sigortalı çalışmak istemediğini ifade eden Bulut, şöyle devam etti.

”Pandemi sürecinde ihracatçı ve üretici olarak yerli işçi bulmakta zorlanıyoruz. Koronavirüs nedeniyle yerli işçi salgın riski nedeniyle çalışmak istemiyor. Yeşil kartlılarda ihracatçıdaki işin geçici olması nedeniyle sigortalı çalışmaktan imtina ediyor. Sigortalı olursa Yeşil Kartı iptal olacak. Yenisini de çıkartmak zor. Yeşil kartının bozulmasını istemiyor. Bu nedenlerle ihracatçı yerli iş gücü bulmakta zorlanıyor. Bu konuda ihracatçının sıkıntısı büyük.”

-Suriyeli işgücü değerlendirilsin

Yerleşik yabancı (Suriyeli) işgücünün tarım ve ihracatçı yanında değerlendirilmesini isteyen Abdullah Bulut, ”İhracatçı sigortalı işçi çalıştırmaktan imtina etmiyor. Biz işçilerimizin sigorta işlemlerini hemen yapıyoruz.  Ancak Suriyeli işçi çalıştıramıyoruz Pandemi sürecini atlatıncaya kadar yabancı işçi çalıştırılması konusunda anlayış bekliyoruz. Suriyeli işçiler geçici de olsa paketleme, tarım ürünleri hasatında çalıştırılmalı” dedi.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.