“Yardımların artması için çatışmalara ara verin” çağrısı

“Yardımların artması için çatışmalara ara verin” çağrısı

ABONE OL
15:36 - 25/10/2023 15:36
“Yardımların artması için çatışmalara ara verin” çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail, Gazze’nin güneyine yönelik hava operasyonunu yoğunlaştırırken, dünya liderleri insani krizin yaşandığı Gazze’ye yardımın artması için çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulunuyor.

ABD ve Rusya, Filistinlilerin zor koşullar altında yaşadığı Gazze’ye daha fazla yardım girişine izin verilmesi için İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara ara verilmesi yönündeki uluslararası çağrılara öncülük ediyor.

Washington çatışmalara ara verilmesini isterken, Rusya insani ateşkesin gerekliliğini vurguluyor. Çatışmalara ara verme önerisi, ateşkesten daha az resmi ve kısa sürede daha kabul edilir görüldüğü için öneriliyor.

Reuters’a konuşan üst düzey Amerikalı bir yetkili, “Ateşkese karşı olsak da, İsrail’in kendini savunmak için askeri operasyonlarına devam etmesini engellemeyen ama aynı zamanda yardımların ulaştırılması için gerekli olan duraklamaların dikkate alınmaya değer olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Refah sınır kapısından 8 TIR daha girdi

Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kapısından dün akşam geç saatlerde gıda, su ve ilaç yüklü sekiz TIR daha girerken, BM yardımların artması çağrısında bulunuyor.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, “Tüm dünya Güvenlik Konseyi’nden hızlı ve koşulsuz bir ateşkes çağrısı bekliyor” dedi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de geçtiğimiz hafta Gazze’de acil insani ateşkes çağrısında bulunmuştu.

Hamas yönetimindeki Gazze’de bulunan sağlık yetkilileri dün 305’i çocuk olmak üzere toplam 704 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıklarken, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi bu sayının yaklaşık üç hafta önce çatışmaların başlamasından bu yana tek bir günde bildirilen en yüksek sayı olduğunu kaydetti. 7 Ekim’den bu yana ise 6 bine yakın Filistinlinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

İsrail, Hamas militanlarının 7 Ekim’de İsrail’in güney kentlerine saldırarak çoğu sivil 1400 kişinin ölümüne yol açmasının ardından Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Biden, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile konuştu

Dünya liderlerinin çatışmanın bölgeye yayılmaması yönündeki diplomatik çabaları ise devam ediyor. Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın dün telefonda görüştüklerini ve “bölgede istikrarı korumak ve çatışmanın genişlemesini önlemek için daha kapsamlı diplomasi konusunda anlaştıklarını” açıkladı.

Bu arada İsrail ordusu, İran’ın müttefiki Suriye’den fırlatılan roketlere karşılık olarak jetlerinin Suriye ordusunun altyapısını ve havan topu rampalarını vurduğunu açıkladı.

İsrail ordusu daha fazla ayrıntı vermezken, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nde hava saldırısı sirenlerinin çalmasına neden olan iki roketin atılmasıyla ilgili olarak Suriye ordusunu suçlamadı.

Suriye devlet haber ajansı (SANA) askeri bir kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrail’in güneybatıdaki Dera kenti yakınlarında düzenlediği hava saldırısında 8 askerin öldüğünü, 7 askerin de yaralandığını açıkladı.

VOA tarafından geçilen “Yardımların artması için çatışmalara ara verin” çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Yardımların artması için çatışmalara ara verin” çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Yardımların artması için çatışmalara ara verin” çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.