Yabancılara satılan her 4 konuttan 1’i Antalya’da

Yabancılara satılan her 4 konuttan 1’i Antalya’da

ABONE OL
23:25 - 14/12/2021 23:25
Yabancılara satılan her 4 konuttan 1’i Antalya’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Konut fiyatlarındaki yüksek artışa rağmen Kasım ayında Antalya’da yabancılara satışta tüm zamanların rekoru kırılırken, Türkiye’de yabancılara satılan her 4 konuttan biri Antalya’da gerçekleşti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan inşaat ve konut sektörü verilerini değerlendirdi.

Türkiye genelinde konut satışlarının Kasım ayında geçen yıla göre yüzde 59 artarken, 11 aylık satışların geçen yılın yüzde10 altında kaldığını, Batı Akdeniz’de ise 11 aylık dönemdeki yüzde 5,2 azalmaya rağmen Kasım ayı konut satışlarının geçen yıla göre yüzde 79 artışla Türkiye ortalamasının çok üzerinde gerçekleştiğine dikkat çeken ATSO Başkanı Davut Çetin şunları kaydetti.

‘’Batı Akdeniz’de konut fiyatlarındaki yüksek artışa rağmen Kasım ayında konut satışları Türkiye ortalamasının üzerinde arttı. Antalya’da yabancıya konut satışında ise tüm zamanların rekoru kırıldı.

Antalya’da 11 ayda 56 bin 540 konut satışıyla uzun yıllar ortalaması olan 62 bin düzeyine yaklaşıldı. Konut fiyatlarındaki yüksek artışa rağmen Batı Akdeniz ve Antalya konut sektöründe canlılık devam etmiş, döviz kuru artışı ve konut kredisi faizinde indirimle birlikte ipotekli ve ipoteksiz konut satışlarında dönemsel canlanma ivme kazanmıştır.’’

Yabancıya konut satışında tüm zamanların rekoru

Kasım ayında Türkiye genelinde toplam satışlar içerisindeki yabancılara yönelik konut satışlarının geçen yıla göre yüzde 48,4 oranında artarak 7 bin 363 adet olarak gerçekleştiğini belirten Çetin, şöyle devam etti.

‘’Antalya’da yüzde 114’lük rekor bir artışla bin 917 adet olmuştur. Ocak-Kasım dönemi satışları ise Türkiye genelinde yüzde 39 artarken Antalya’da yüzde 52 artışla 10 bin 557 olarak gerçekleşmiştir.

Kasım ayında Antalya’da yabancılara yönelik konut satışı bin 917 adet ile tüm zamanların en yüksek aylık satış sayısına ulaştı. Kasım ayında yabancılara konut satışları içerisinde Antalya’nın payı yüzde 26’ya yükselmiştir. Türkiye’de yabancılara satılan her 4 konuttan biri Antalya’da gerçekleşmiştir. TL’deki değer kaybı, vatandaşlık uygulamaları gibi faktörlere Antalya’nın cazibesi eklendiğinde yabancılara konut satışındaki rekorların sürpriz olmadığı açıktır.’’

Konut satışları inşaat sektörünü de canlandırdı

ATSO Başkanı Davut Çetin, konut satışlarının artışına paralel inşaat yatırımlarında da canlanma görüldüğüne dikkat çekti. Yapı ruhsatları yüzölçümünün 9 aylık dönemde Türkiye genelinde yüzde 37, Batı Akdeniz’de yüzde 45 oranında arttığını ifade eden Çetin, şunları kaydetti.

‘‘’Bölgemizde 9 aylık dönemde yapı ruhsatı alınan daire sayısı 2020 yılında 16 bin 453 iken 2021 yılında yüzde 58 oranında artışla 26 bin 064’e çıkmıştır. Döviz kuruyla birlikte artan maliyetler ve fiyatlar arzı ve talebi olumsuz etkileyecektir. Diğer taraftan inşaat maliyetlerindeki ve konut fiyatlarındaki artışların eş zamanlı olarak halkın alım gücündeki düşüşle birlikte sektör için risk oluşturduğunu da göz ardı edemeyiz. Maliyet ve fiyat artışları orta ve dar gelirli kesimde konut sahibi olma hayallerinin ertelenmesine neden olmaktadır. Ekonominin istikrarı ve geniş kesimlerin refahı için döviz kuru ve enflasyonda kontrolsüz artışın durdurulması acil bir sorun haline gelmiştir.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.