WHO Gündemdeki Sıtma İlacının Denemelerini Askıya Aldı

WHO Gündemdeki Sıtma İlacının Denemelerini Askıya Aldı

ABONE OL
21:10 - 25/05/2020 21:10
WHO Gündemdeki Sıtma İlacının Denemelerini Askıya Aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

PARİS — 

Fransa’nın tüm dünyaca tanınan bilim adamı Marsilya Üniversite Hastanesi’nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı Profesör Didier Raoult’un, Covid-19 virüsüne karşı bulduğu Hidroksiklorokin ve antibiyotik Azitromisin karışımı tedavisi Fransa’da politika ve sağlık dünyasını ikiye bölmeye devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü, ilacın yan etkisi nedeniyle, tedavi denemelerinin bir süreliğine askıya alındığını açıkladı.

Merkezi Cenevre’de bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghedreyesus, online basın toplantısında, pek çok ülkede partnerleri aracılığıyla sürdürdüğü deneyleri, “hastaların güvenliği” gerekçesiyle askıya aldıklarını açıkladı. DSÖ direktörü The Lancet adlı sağlık dergisinde Hidroksiklorokin ile ilgili yayınlanan son araştırma sonuçları üzerine böyle bir karar aldıklarını belirtti.

“Etkisiz hatta zararlı”

The Lancet Dergisi, geçtiğimiz Cuma günü Harvard Medical School tarafından yapılan ve Hidroksiklorokin’in, Covid-19 tedavisinde kullanımının “etkisiz hatta zararlı olduğu” sonucuna ulaşan bir araştırma yayınladı.

Dünya çapında izlenen ve geriye dönük olarak yapılan araştırmada, yaş ortalaması 53 olan 96 bin 32 hastanın durumu karşılaştırıldı. Araştırmada hastaların yüzde 85’ine Hidroksiklorokin’siz tedavi uygulanırken, yüzde 15’ine bu ilaç verildi. Sonuçta, yüzde 85’lik grupta her 11 hastadan 1’inin öldüğü belirlendi. Ancak Hidroksiklorokin verilen her 6 hastadan 1’inin, Azitromisin ile birleştiğinde ise her beş hastadan birinin öldüğü tespit edildi.

Araştırma, Hidroksiklorokin kullanımının özellikle kalp ritminde bozukluklara yol açtığına dikkat çekiyor. Bugüne kadar yapılan en geniş kapsamlı izleme araştırmasında, hastaların durumu, geriye dönük ve istatistik olarak incelendi. Raporun ana yazarlarından Dr. Mandeep Mehra, “Hidroksiklorokin ve türevlerinin Covid 19 hastalarına hiçbir fayda sağlamadığını” söyledi.

Prof. Raoult: “Bu araştırma tümüyle fantazi”

Araştırmayı değerlendiren Prof. Raoult, The Lancet’de yayınlanan araştırmanın “deneysel bilimsel kriterleri içermeyen sadece bir gözlem araştırması” olduğunu belirterek, “Burada (Marsilya Devlet Hastanesi’nde) elimizde 4.000 kişi var. Yani şimdi büyük veriler üzerinden verileri karşılaştıran istatistikçiler bunu söyledi diye bu tedavi yöntemini değiştirmemi beklemiyorsunuz umarım. Bu araştırma tamamen sanrılı bir tür fantezi. Kalitesini bilmediğimiz, her şeyi karıştıran, seviyesini bilmediğimiz, hangi dozda verildiğini bilmediğimiz tedavileri karıştıran sanrılar” dedi.

Bitmeyen polemik

Dünyanın önemli enfeksiyon uzmanlarından biri olan Prof. Raoult, Mart ayı başında Marsilya Devlet Hastanesi’nde Covid-19 hastalarını Hidroksiklorokin ve Azitromisin adlı antibiyotikle birleştirerek 6 günde tedavi ettiğini açıklamıştı. Açıklamaya bilim çevrelerinden “bilimsel yöntemlerle kanıtlanmayan bir sonuç” değerlendirmesi gelse de ABD ve Çin başta olmak üzere bu tedavi pek çok hastaya uygulandı. Amerika Başkanı Donald Trump, bizzat kendisinin önlem amaçlı Hidroksiklorokin aldığını açıkladı.

Fransa’da ve Dünya Sağlık Örgütü şemsiyesi altında, dünyanın pek çok ülkesinde Hidroksiklorokin deneyleri başlatıldı. Fransız hükümeti Mart ayı sonunda tedavinin, hastanede ve doktor kontrolü altında kullanmak koşuluyla uygulanmasına izin verdi.

Daha önce Çin ve ABD’de yapılan iki kısmi deney ile Fransa’da yapılan bir deney Hidroksiklorokin’in hastalar üzerinde “hiçbir etkisi olmadığını” ortaya koydu. Buna rağmen, deneylerin tıpkı Dr. Raoult’un tedavi süreci gibi, bilimsel metodlar için gereken aşamaları tamamlamaması nedeniyle “eksik olduğuna” karar verildi ve Hidroksiklorokin tedavisi uygulanmaya devam etti.

Ancak The Lancet tarafından yayınlanan son araştırma, Fransız hükümetini harekete geçirdi. Ulusal Bilim Konseyi’ne başvuran hükümet, ilacın hastalara verilmesine devam edilip edilmeyeceği konusunda görüş istedi. Dünya Sağlık Örgütü, Fransa’dan önce harekete geçerek, ilaçla ilgili deneylerin bir süreliğine askıya alınmasına karar verdiklerini açıkladı.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.