*** ”Vize konusunda baskı yapılmalı”

*** ”Vize konusunda baskı yapılmalı”

ABONE OL
17:51 - 09/03/2009 17:51
*** ”Vize konusunda baskı yapılmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

"Vize konusunda baskı yapılmalı"

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Harun Gümrükçü, Türk hükümetine vize konusunda AB Komisyonu’na baskı yaparak anlaşmalara sahip çıkması çağrısında bulundu

Hamburg Trabzonlular ve Trabzonspor Taraftarlar Derneği tarafından Altona ilçesindeki dernek binasında düzenlenen bir toplantıda konuşan Gümrükçü, vize konusunda Türkiye’de bilimsel bir heyet oluşturulmasının zorunlu olduğunu belirterek, "Türk hükümeti vize konusunda AB Komisyonu’na baskı kurup, anlaşmalara sahip çıkmalı” dedi.

Türk hükümetinin Türk vatandaşları için hangi konularda nasıl geriye doğru kötüleştirme yapıldığını tespit etmesi gerektiğini ifade eden Gümrükçü, şöyle konuştu: "Türk parlamentosu Avrupa’da Türkiye lehine çıkan kararları görüşmüyor. Bunların ortaya çıkartılması için bilimsel bir çalışma grubu oluşturulmalı. Gerektiğinde AB Komisyonu’na baskı yapmalı. Raporlar hazırlamalı. Bu konuda hazırlanmış bir rapor var. Bu kamu oyuyla paylaşılmalı ve ikinci bir rapor hazırlanmalı. Dışişleri Bakanlığı bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmemektedir. Türk siyaseti çözüm üretmediğine göre bu konuda sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlara büyük görevler düşüyor."

Gümrükçü, Avrupa Adalet Topluluğu Divanı kararlarının teyit ettiği gibi 1 Ocak 1973 tarihinden itibaren yürürlüğe giren seyahat yasasının sadece işverenleri değil, tüm Türk vatandaşlarını kapsadığını kaydederek, ”Bu karar gereği tüm Türk vatandaşlarına vize alma zorunluluğu kalkmalıdır. AB üyesi ülkelerin ulusal yasaları, bu ülkelerde yaşayan Türkler için yalnızca sınırlı ölçüde geçerlidir. AB Türkiye’yi yeniden vize uygulanmayan ülkeler listesine almak zorundadır” şeklinde konuştu.


AB Ortaklık Konseyi kararınca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının AB ülkeleri ulusal mahkemeleri karşısında haklarını koruma ve haklarının ihlali durumunda dava açma imkanına sahip olduklarına işaret eden Gümrükçü, ”Türk vatandaşları için vize alma zorunluluğu sadece aile birleşimi ya da iş bulma amaçlı gidişlerde söz konusudur. Ancak Almanya’ya turist olarak 3 aylık süre için vizesiz gelebilirler” dedi.

Gümrükçü, insanların vize uygulaması nedeniyle tazminat davası açmaya hakları olduğunu da belirterek şunları söyledi: "AB üyesi ülkelerin gümrük memurlarına hukuki olmayan idari kararlar gönderilmekte ve sınırdaki memurlar da bu kararlara göre işlem yapmaktadırlar. Avrupa hukukunu değil, kendi ulusal yasalarında yer alan kararları uygulamaktadırlar. Onun için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Türkiye’deki Alman konsolosluklarına başvurarak vizesiz seyahat edebileceklerine dair bir yazılı kağıt almalarını tavsiye ediyorum.
Bunun için geçerli pasaportlarını göstermeleri yeterli olmalıdır ve bu belge vatandaşlara kesinlikle ücretsiz verilmelidir. Alman konsolosları vatandaşlarımızın bu talebini geri çevirdikleri takdirde Berlin İdare Mahkemesi’ne başvurmak mümkündür. İkinci önerimiz ise, vatandaşlarımızın yazılı başvuruları reddedildiği takdirde, vize almak için başvurmalarını ve bu başvuruyla ilgili masraflarını belgelendirerek Alman mahkemelerinde tazminat davası açmalarıdır"

(A.A) Süheyla KAPLAN

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.