Venezuelalı muhalifler Guaido'dan vazgeçti, muhalefet bölündü

Venezuelalı muhalifler Guaido'dan vazgeçti, muhalefet bölündü

ABONE OL
18:57 - 06/01/2020 18:57
Venezuelalı muhalifler Guaido'dan vazgeçti, muhalefet bölündü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Venezuela’da kendisini ‘geçici devlet başkanı’ ilan ettiği başarısız darbe girişiminin lideri ABD destekli Juan Guaidó, kendi yönettiği sağcı muhalefet tarafından reddedildi. Ulusal Meclis’teki muhalif partiler Guaidó yerine başka bir meclis başkanı seçerken Guaidó dışarıda müsamere düzenledi, muhalefet ikiye bölündü.

Venezuela’da denediği başarısız darbe girişimi ve ardından Venezuela’nın yurtdışındaki varlıklarını kişisel lüks harcamaları için kullanmasıyla bilinen ABD destekli darbenin lideri Juan Guaidó, Venezuela muhalefeti tarafından “değiştirildi”.

Venezuela’da 2017 yılında “Ulusal Kurucu Meclis”in göreve gelerek yasama yetkisini almasının ardından işlevini yitiren ABD destekli “muhaliflerin” elindeki “Ulusal Meclis”te yeni başkan seçiminde kavga çıktı.

Muhalif milletvekilleri, meclis başkanlığını kendisini zenginleştirmek için kişisel bir proje olarak kullandığı için Guaidó’ya karşı tutum aldıklarını ilan ettiler.

Muhalefetten sağcı milletvekili José Brito “Henüz sona eren 2019’da ülkenin umuduydunuz, bugün en büyük hayal kırıklığısınız, bugün siz geçmiş olacaksınız, bir kabusa dönüştünüz, Juan Guaidó bugünden itibaren zamanınız sona erdi” dedi.

Sağcı milletvekilli, Guaido yerine Primero Justicia’dan Luis Eduardo Parra’yı destekleyeceklerini ilan etti. Sağcı Brito, “Guaidó ülkeye ve uluslararası topluluğa yalan söyledi, ayrıca defalarca Maduro ile görüşmeyi reddetti ve gerçek şu ki, (Sen Guaido) kaçtın ve ana uluslararası müttefiklerine geri döndün” dedi.

Sağcı Brito “Guaidó, halkı değişim güçlerini değil, kendi güç konumlarını pekiştirmek için kullandı” dedi.

‘GUAİDO MECLİSE ALINMADI’ YALANI

Seçimler esnasında Juan Guaidó’nun meclis önünde polisle itişmeleri ve meclisin çitlerinden atlaması görüntüleri basını ve sosyal medyayı meşgul etti. İddiaya göre Guaidó’nun seçimlere katılmasına engel olmak için Venezuela Hükümeti meclisin önüne barikat kurmuştu.

Ancak meclise girişi engellenen kişinin Guido değil, hakkında soruşturmalar bulunan bir milletvekili olduğu ortaya çıktı. Guaido’nun meclise girişine izin verilmesine rağmen Guaido’nun beraberinde gelen herkesin içeriye girmesi konusunda direttiği anlar Batı medyasında ve Guaido’cu muhalefetin propagandacıları tarafından gizlendi.

El vídeo que Guaidó no quiere que veas.

La mediática mundial dice que la GNB no dejó entrar a Guaidó a la Asamblea Nacional.

FALSO.

La verdad es que NO QUISO INGRESAR y utilizó a Gilberto Sojo (diputado inhabilitado) para armar el predecible show que lo disfrazara de víctima. pic.twitter.com/JK8ZU30vRj

—  Orlenys ?￰゚ヘテ (@OrlenysOV) January 5, 2020

Guadio’nun, hakkında bir dizi suçlama bulunan Gilberto Sojo’nun meclise girmesine izin verilmemesinin ardından içeri girmeyi reddetmesinin sebebiyse meclis içerisinde Guaido’nun destekçilerinin çoğunlukta bulunmamasıydı. Guaido’nun meclis dışındaki şovu ve üç saat boyunca içeri girmemekte diretmesi diğer Ulusal Meclis üyeleri tarafından “oyalama taktiği” olarak yorumlandı. Meclisteki seçimler sona erdikten sonraysa, içerideki Guaido destekçileri dışarı çıkıp ABD kuklası darbeciye artık içeri girebileceğini söylediler.

Guaido’yla beraber meclis önüne gelen ve içeri giren muhalif vekil Williams Dávila’ysa yanlışlıkla kapı önündeki şovu deşifre ederek, kendilerinin ve Guaido’nun girmesine izin verildiğini sadece Gilberto Sojo’nun girmesine engel olunduğunu itiraf etmiş bulundu. Seçimler esnasındaysa Guaido destekçilerinin nerdeyse tamamı içeride bulunuyordu.

SÍ HUBO CUÓRUM
El diputado Williams Dávila RECONOCE públicamente que SÍ HUBO CUÓRUM: “Solamente Calzadilla y al diputado de Amazonas que no los han dejado entrar, del resto todos hemos entrado. Están los respectivos suplentes de los diputados…Tenemos todo bien precisado” pic.twitter.com/6DdBzRWrji

— Tania Valentina Díaz (@taniapsuv) January 5, 2020

Williams Dávila ağır bir Guaido destekçisi olarak biliniyor.

Guaido, meclis önündeki şovunu, içeri girmesine izin verilen meclisin çitlerinden atlamaya çalışarak bitirdi.

AB’NİN KAFASI KARIŞTI

Guaido’nun meclis önündeki kurgu şovunun ve kendi kendisini tekrar Meclis Başkanı ilan etmesinin ardından AB’nin dışişleri servisi kendisiyle çelişen bir açıklama yayımladı. AB’den gelen açıklamada “Cumhurbaşkanı Juan Guaido’nun oturumu yapması engellendi, muhalefet milletvekillerinin Ulusal Meclise girmesine izin verilmedi ve basının binaya girişi de engellendi” denilirken, “Sonuç olarak AB, Juan Guaidó’yu uygun bir oylama toplantısı koşulları sağlanana kadar Ulusal Meclis’in meşru Başkanı olarak tanımaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi. Ancak AB Guaido’yu daha öncesinde “Geçici Devlet Başkanı” olarak tanıdığını ilan etmesine rağmen bu açıklamasında Guaido’yu tekrar Meclis Başkanı olarak tanıdığını duyurmuş oldu.

MUHALİF MİLLETVEKİLLERİ BİRBİRİNE GİRDİ

“Ulusal Kurucu Meclis”in göreve gelerek yasama yetkisini almasının ardından işlevini yitiren ABD destekli “muhaliflerin” elindeki “Ulusal Meclis”te yeni başkan seçiminde kavga çıktı. Guaido kapı önünde kendi kararıyla beklemeye devam ederken, içerideki vekiller çoğunluğun halihazırda içerde bulunduğunu söyleyerek seçimlerin başlaması gerektiğini söylediler. Meclis içerisinde Guaido’yu destekleyen ufak bir azınlığın baskılarıyla 3 saat bekleyen vekiller arasında en sonunda kavga çıktı.

ABD’Lİ SENATÖR İŞİ ÇÖZDÜ, ‘RUSYA’NIN OYUNU’

ABD Başkanı Donald Trump’a olan yoğun desteğiyle bilinen ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio’ysa Guaido’nun seçilememesi üzerine ABD’nin Venezuela üzerindeki planlarının çökmediğini ileri sürdü. ABD’li Senatör, “ABD Venezuela üzerindeki planları Maduro’nun Meclisi devralmaya çalışmasına rağmen türbülansa geçmedi. Guaido’nun meşruiyetini destekleyen hiçbir ulus bu sahte oyuna gelmedi. Aksine, Maduro rejimi birkaç ülkeyi daha (kendisine karşı) güçlü hareket etmeye zorlamış olabilir” dedi.

ABD’li Senatör Rubio, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda olaydan Rusya’yı sorumlu tuttu. Rusya kaynaklı uluslarası yayın yapan RT’nin konuyla ilgili son dakika haberini paylaşan Rubio, “Ve işte Putin’in dezenformasyon çabaları becerikli bir şekilde Venezuela’daki Maduro’ya yardım etmeye çalışıyor. Maduro rejimi Ulusal Meclis’e baskın düzenledi, sahte oylama düzenledi ve muhalefet çoğunluğunun oy kullanmasını engelledi. Her şey videoya çekildi ve şimdi internetin her yerinde” notuyla paylaştı.

And here comes #Putin disinformation efforts clumsily trying to help #Maduro in #Venezuela#MaduroRegime stormed National Assembly,prevented opposition majority from entering & held sham vote to elect new & illegitimate Speaker

It was all captured on video & now all over web https://t.co/umXF0k8noj

— Marco Rubio (@marcorubio) January 5, 2020

KOMÜNİST PARTİ’NİN YORUMU

Meclis önünde düzenlenen kurgu ve içeride muhalefet milletvekillerinin birbirlerine girmesine dair konuşan Venezuela Komünist Partisi (PCV) Milletvekili Óscar Figuera’ysa “ABD emperyalizminin güdümünden ayrılmak isteyenler ve bir işgali destekleyenler arasında muhalefette bir kırılma yaşandı” yorumunda bulundu.

Diputados del @PCV_Venezuela narran así lo ocurrido este domingo en la #AsambleaNacional de #Venezuela: “se produjo un quiebre en el seno de la oposición entre diputados que quieren desprenderse del imperialismo norteamericano y aquellos que promueven una invasión”. pic.twitter.com/yiX5WIZQsW

— Érika Ortega Sanoja (@ErikaOSanoja) January 5, 2020

GUAİDO RAHAT DURMADI, KENDİ KENDİNE YEMİN ETTİ

Oynanan kurgu ardından bir özel televizyonda yapılan oturumda Juan Guaido, 100 milletvekillinin “oyunu aldı” ve Meclis Başkanı seçildiğini canlı yayında ilan etti. El Nacional adlı yayın kuruluşunun editörlük ofisinde gerçekleşen oturumda “yemin eden” Guaido, “Bugün rejim yetkilileri tarafından parlamenterlerin Ulusal Meclis binasına girmesini önlemek için başarısız bir eylemine tanık olduk” dedi.

2017 yılında Bolivarcı hükümete karşı yapılan ve yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybettiği saldırılarla ülkenin iç savaşa doğru sürüklenmesi üzerine aynı yılın temmuz ayında yapılan seçimle, Ulusal Kurucu Meclis göreve gelmiş ve yasama yetkisini üzerine almıştı. ABD destekli muhalefetin çoğunluğunu oluşturduğu Ulusal Meclis ise yaptırım gücü olmayan işlevsiz bir yapıya dönüştürülmüştü. Ulusal Meclis’in başkanı konumunda olan Guaido geçen yıl Ocak ayında kendisini “geçici devlet başkanı” ilan ederek Bolivarcı hükümete karşı darbe girişiminde bulunmuş, ancak başarısız olmuştu. ABD, AB ve bir dizi ülke Guiado’yu Venezuela’nın “geçici devlet başkanı” olarak tanımıştı.


soL haber portalı tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.