Venezuelalı Binlerce Göçmen Kolombiya’da Mahsur Kaldı

Venezuelalı Binlerce Göçmen Kolombiya’da Mahsur Kaldı

ABONE OL
05:10 - 01/07/2020 05:10
Venezuelalı Binlerce Göçmen Kolombiya’da Mahsur Kaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CARACAS — 

Venezuela hükümeti, ülkedeki Corona virüsü vakalarının çoğunun yurtdışından dönenlerden kaynaklandığı gerekçesiyle, Kolombiya üzerinden ülkelerine geri dönmek isteyenlerin sayısına günlük sınırlama uyguluyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yaklaşık üç hafta önceki açıklamasında, ülkedeki Corona virüsü vakalarının %83’ünün yurtdışından dönenlerden kaynaklandığını ve Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque’nin Venezuela’daki vaka sayısını arttırmak için geri dönüş yolundaki Venezuelalılar’a virüs bulaştırdığını iddia etmişti.

Yeni uygulamaya göre, geçişlere haftada sadece 3 gün ve 400 kişiyi geçmeyecek şekilde izin veriliyor.

Pandemiyle birlikte dönüşler başladı

Venezuela’da yaşanan ağır ekonomik kriz ve önlenemeyen enflasyon 30 milyonluk ülkede 5 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden oldu.

Venezuelalılar daha çok aynı dili konuştukları ve tarihsel-kültürel olarak birçok ortak noktaları bulunan başta sınır komşusu Kolombiya olmak üzere Peru, Şili ve Ekvador gibi Latin Amerika ülkelerinde kayıt dışı ekonomide ve güvencesiz olarak çalışıyorlardı. Ancak pandemiyle birlikte gelirleri düşen ya da işlerini kaybettikleri için geçinememeye başlayan on binlerce Venezuelalı çareyi karayolu ile Kolombiya üzerinden ülkelerine geri dönmekte buldu.

Bununla birlikte, Haziran ayının ilk haftasında, geri dönüş yolunda olan binlerce Venezuelalı için beklenmedik bir gelişme yaşandı. Venezuela hükümeti ülkedeki her 10 vakadan 8’inin ülkelerine dönüş yapan Venezuelalılar’dan kaynaklandığı gerekçesiyle haftada sadece 1.200 Venezuelalının ülkeye girişine izin verileceğini açıkladı.

Maduro hükümetinin bu kararı başta Kolombiya’da mahsur kalan Venezuelalı göçmenler ve yakınları olmak üzere ciddi eleştirilere neden oldu.

“Dönüşler bu şekilde 6 ayı bulabilir”

Kolombiya Göçmenlik Bürosu Genel Sekreteri Espinosa Palacios ülkenin farklı şehirlerinde bekleyen Venezuelalı sayısının 24 bini aştığını ve haftada 1.200 sınırlamasıyla, Venezuelalılar’ın geri dönüş sürecinin altı ayı bulabileceğini söylüyor.

1 milyon 800 binden fazla Venezuelalı’ya ev sahipliği yapan Kolombiya’da şimdi de binlerce kişi çadırlarda ve kabinlerde evlerine dönebileceği günü bekliyor. Bekleyemeyenler ise kendi ülkelerine yasa dışı yollardan girmeye çalışıyor.

Kendi ülkesine kaçak girmek için 100 dolar

Venezuela ile Kolombiya arasında 2 bin 219 kilometre uzunluğunda kara sınırı var ve sınır boyunca yasa dışı geçiş yapmanın mümkün olduğu noktalar bulunuyor.

Haftada 1200 limitinin konulmasından bu yana sınırda bekleyen ve beslenme, barınma, hijyen gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan binlerce Venezuelalı da çözümü ülkelerine yasa dışı yollardan girmeye çalışarak buluyor.

Göçmenler kendi ülkelerine kaçak girebilmek için kişi başı 100-150 dolar kadar ödüyor ve hemen her gün Venezuela güvenlik güçleri onlarca Venezuelalı’yı pandemi kurallarını ihlal etmekten ve ülkesine kaçak girmekten dolayı gözaltına alarak haklarında yasal tahkikat başlatıyor.

Salgın tehdit ama geri dönüş de bir hak

13 Mart’ta ilk vakaların tespit edildiği Venezuela’da resmi rakamlara göre 5 bin 530 vaka görülürken 48 can kaybı yaşandı. Bu sayılara göre Venezuela salgından en az etkilenen Latin Amerika ülkelerinden biri olmasına rağmen, yetersiz sağlık sistemi ülkedeki risk oranını artıyor. Örneğin muhalefetin lideri Juan Guaido ülkede sadece 300 solunum cihazının olduğunu söylüyor ve ülkede son günlerde kayıtlara geçen vaka sayısı artışı da rekor seviyelerde.

Uzmanlar, Maduro hükümetinin kendi vatandaşlarına koyduğu geçiş sınırlamasının, hükümetin karantina ve tedavi maliyetlerini karşılayabilecek maddi güce, ekip ve donanıma sahip olmadığının bir göstergesi olarak okunabileceğini ifade ederken ülkedeki insan hakları savunucuları bu uygulamaya şiddetle karşı çıkıyor. Keza Venezuela anayasasına göre her Venezuela vatandaşının ülkesine koşulsuz olarak dönebilme hakkı bulunuyor.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.