DOLAR

32,8442

0.2%
EURO

35,1678

0.17%
ALTIN(gr)

2.449,45

-0,33%
BİST 100

10471.32

-0,33%
Venezuela ile bu yıl 3 milyarlık ticaret hedefine ulaşmak mümkün mü?

Venezuela ile bu yıl 3 milyarlık ticaret hedefine ulaşmak mümkün mü?

ABONE OL
18:38 - 25/05/2024 18:38
Venezuela ile bu yıl 3 milyarlık ticaret hedefine ulaşmak mümkün mü?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçen yıl ikili ticaret hacminin yüzde 32’lik kayıpla 732,5 milyona düştüğü Venezuela ile ticaretin bu yıl 3 milyar dolara ulaşması oldukça zor görünüyor. VOA Türkçe’nin konuştuğu Venezuelalı ve Türk uzmanlar, ikili ticaretin 1 milyar dolar civarında kalacağını kaydediyor.

Bu hafta 4. Ortak İşbirliği Komisyonu için Ankara’da bulunan Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil’in, enerji, turizm, tarım ve hayvancılık gibi başlıklarda yapılan 9 yeni anlaşmanın ardından “Türkiye’nin Latin Amerika’daki en güvenebileceği ortağı Venezuela’dır” açıklaması, ikili ilişkilerin ulaştığı boyutu göstermesi açısından önem taşıyor.

Türkiye’de meclisin onayını bekleyen Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın ardından, iki ülke arasında ekonomik anlamda ulaşılabilecek en yüksek işbirliği seviyesine yükselecek olan ticari ilişkilerdeyse mevcut durum, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Şubat ayında belirttiği ticarette 3 milyar dolara ulaşma beklentisinin oldukça altında görünüyor.

2019 yılında 152 milyon dolar seviyesinde olan ikili ticaret hacmi, yapılan anlaşmaların ardından 2022’de 1 milyar doları aşmış ancak geçen yıl 732,5 milyon dolarda kalarak bir önceki yıla göre, yüzde 32’nin üzerinde kayıp yaşamıştı.

Venezuela ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi azalıyor.

Bu yılın Ocak-Mart döneminde yaklaşık 162 milyon dolar olarak kaydedilen ikili ticaret hacminin, bu yıl 3 milyar dolara ulaşması da oldukça güç görünüyor.

Uzmanların 2024 beklentisi 1 milyar dolar

Venezuela ile Türkiye arasındaki ticareti takip eden Türk uzmanlara göre, ikili ticaret hacminin bu yıl 1 milyar dolar seviyesine ulaşması mümkün ve Türkiye, teknolojiden hizmet sektörüne kadar çok sayıda sektörden ihracat potansiyeli taşıyor

Venezuela’ya uygulanan yaptırımların başta petrol ve savunma sanayi gibi ticari ilişkilerin hızlı bir şekilde artmasının önünde engel teşkil ettiğini kaydeden uzmanlar, 3 milyar dolar hedefine ulaşmak içinse ithalat ve ihracat kalemlerinin çeşitlendirilmesi ve biraz daha zaman gerektiğine dikkat çekiyor.

Uzmanlara göre, Venezuela’ya uygulanan yaptırımlar Türkiye ile başta petrol ve savunma sanayi gibi alanlarda ticari ilişkilerin hızlı bir şekilde artmasının önünde engel teşkil ediyor.

“Venezuela’nın ticari kapasitesi oldukça sınırlı”

Venezuela Merkez Üniversitesi (UCV) Ekonomi Bölümü Dekanı Luis Angarita, Venezeula’nın petrol ve petrol ürünleri haricindeki dış ticaret hacminin bu yıl toplamda 10 milyar doların altında olmasının beklendiğini; Türkiye ile 3 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmanın mümkün olmayacağını iddia ediyor.

Angarita “Uluslararası ticaretteki yeni trendin (ulaşım, zaman ve maliyet gibi avantajlar sunan) yakın ülkelerle ticaret yapma olduğu bir dönemde, Venezuela’nın ürün tedariki için komşu Brezilya varken (yaklaşık 10 bin kilometre mesafedeki) Türkiye’yi tercih etmesini beklemek çok gerçekçi değil” diye konuştu.

Ülkedeki ekonomik, sosyal ve siyasi gelişmelerin bu yıl beklenen yüzde 10 büyüme beklentisinin, yaptırımların yeniden uygulanmaya başlanması, muhalefetin ortak adayına siyasi yasak getirilmesi gibi sebeplerden dolayı düştüğüne dikkat çeken Angarita, siyasi belirsizliğin üreticiler, ithalatçılar ve yatırımcılar için önemli bir sorun teşkil ettiğini kaydetti.

VOA tarafından geçilen Venezuela ile bu yıl 3 milyarlık ticaret hedefine ulaşmak mümkün mü? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela ile bu yıl 3 milyarlık ticaret hedefine ulaşmak mümkün mü? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela ile bu yıl 3 milyarlık ticaret hedefine ulaşmak mümkün mü? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.