DOLAR

32,5363

0.24%
EURO

34,7587

0.05%
ALTIN(gr)

2.493,04

1,26%
BİST 100

9524.59

1,26%
Venezuela Altını Türk Ekonomisinde mi Kullanılacak?

Venezuela Altını Türk Ekonomisinde mi Kullanılacak?

ABONE OL
21:43 - 10/06/2022 21:43
Venezuela Altını Türk Ekonomisinde mi Kullanılacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Ankara ziyaretinin ardından iki ülke arasında altın rezervi ve transferi ilişkisiyle bunun Türkiye ekonomisindeki nakit ihtiyacını karşılama ihtimali tartışılıyor.

Maduro ile ev sahibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesi kapsamında iki gün önce (8 Haziran’da) Türkiye ile Venezuela merkez bankaları işbirliği mutabakat zaptı imzalanmıştı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Venezuela Merkez Bankası Başkanı Calixto Ortega’nın imza attığı detayları paylaşılmayan mutabakat zaptı merak konusu olmuştu. Bu kapsamda Venezuela’nın altın rezerviyle ilgili Türkiye’nin oynadığı rol gündeme geldi.

Altın piyasasındaki uzmanlığıyla tanınmış olan finans analisti İslam Memiş, Çorum’da Venezuela altını işlediği vurgulanan rafineri tesisini anımsatarak, “Venezuela açısından altınlarını işleyebileceği önemli bir alternatif. Türkiye’nin de nakite, dövize ihtiyacı olduğu zaman swap işlemlerinde bu fiziki altınları kullanmak suretiyle Venezuela ilişkileri biraz daha ilerletmek mümkün. Burada Türkiye’nin de Rusya’yla iyi ilişkiler yürütmesinden kaynaklı dış politika gelişmeleri de etkili oluyor. Türkiye’nin, Venezuela’nın altınını fiziki varlık koruyan tek ülke olarak durduğunu söyleyebilirim” dedi.

Türkiye’nin bir yandan jeopolitik riskler, diğer yandansa enflasyon artışı nedeniyle sıkıntıda olduğuna işaret eden Memiş, “Türkiye’nin bu olayları seçim sürecinde yaşaması nedeniyle de döviz kurundaki tansiyonu düşürmek için sıcak paraya, nakit paraya ihtiyacı var. Merkez bankalarıyla ilgili mutabakatın detaylarını açıklanmasını ben beklemiyorum. Ama görünen o ki altın konusunda Venezeuela’nın Türkiye’yi tercih edeceği ve bu altınların da Türkiye’yi rahatlatacağı bir süreç olacağını ben bekliyorum. Özellikle son günlerde yaşanan bu kur ataklarını düşününce, mevsimsel etki ile birlikte biraz daha gerileyecek olan enflasyon rakamlarıyla nakit desteği veya ihracat-ithalat tarafındaki gelişmeler kaynaklı Türkiye’ye olumlu bir katkı sunacağını düşünüyorum” görüşünü paylaştı.

Türkiye’nin Venezuela’yla Maduro ve Erdoğan düzeyinde yakın ilişkisine dikkat çeken Memiş, Maduro’nun darbe girişiminde destek verdiğini ve 2017 ile 2019 yıllarındaki karşılık ziyaretlerini hatırlatarak, “Venezuela’nın Türkiye’ye ciddi anlamda bir katkısı olacaktır. Özellikle bugünlerde Türkiye’nin nakite ihtiyacı vardır. Bu nakit ihtiyacını karşılamak için bence iyi bir fırsat yakalamış oldu” değerlendirmesi yaptı.

“İçeride altın piyasası dolara bağlı”

Türkiye’de altın ve döviz piyasasında fiyatlandırma konusunda beklentisini de sorduğumuz İslam Memiş, “Uluslararası piyasalarda ons altında herhangi bir yükseliş yok. 1850 dolar seviyesinde. 15-16 Haziran FED’in (Amerikan Merkez Bankası) kararına kadar 1780-1790 aralığında takip edeceğiz. FED’den sonra 1880-1890 aralığını takip edeceğiz. FED toplantısı sonrasında çok şahin tonda bir açıklama beklemiyoruz, piyasaları bozmak istemeyecektir. Biraz daha güvercin tonda bir açıklama bekliyorum. FED Başkanı Jerome Powell’ın bu ayki toplantısında 25 baz puan civarında bir artırım yapacağını tahmin ediyorum. Ama içeride gram altın piyasası tamamen dolara bağlı. Türkiye’de dolar nereye gram altın oraya” yorumunda bulundu.

Memiş, “775 lira ile başlamıştı gram altın fiyatı. 1030 lira seviyesine kadar yükseldi. Ben yerli yatırımcılar açısından bu seviyede altın almak için çok uygun seviye olduğunu düşünmüyorum. Takip edilmesi gereken rakam ise 950-1050 seviyesi. Şimdi yukarıda bir bölgedeyiz. Bence bir ay gibi bir süreç beklemek lazım, bir düşüş öngörüyorum hem gram altında hem döviz kurlarında” görüşünü Cumhurbaşkanlığı’nın açıklayacağı ekonomi paketiyle gerekçelendirdi. Memiş, “Ancak yıl sonuna kadar da şu öngörümü sık sık paylaşıyorum. Eylül-Ekim ayları ile birlikte 1200 devamında, 1450 lira seviyesine kadar bir yükseliş beklediğimi söyleyebilirim” diye ekledi.

Çorum’daki rezervi ziyaret etmişlerdi

Bu arada Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Tareck Zaidan El Aissami Maddah, 14 Ocak 2019’da Türkiye’ye geldiğinde Çorum’daki altın rafinerisini ziyaret etmişti.

Ziyarete ilişkin söz konusu rafineri şirketi adına Ahlatçı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı, Türkiye bilezik piyasasının yüzde 40’ına ve alyans piyasasının da yüzde 25’ine hakim olduklarını belirterek, ülke genelinde 2 bin 500’ün üzerinde kuyumcuya toptan altın verdiklerini ifade etti.

VOA tarafından geçilen Venezuela Altını Türk Ekonomisinde mi Kullanılacak? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela Altını Türk Ekonomisinde mi Kullanılacak? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela Altını Türk Ekonomisinde mi Kullanılacak? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.