UYUM BAŞARILI

ABONE OL
16:35 - 28/01/2023 16:35
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yılbaşı akşamı ve gecesi, başta Berlin olmak üzere Almanya’da büyük şehirlerde polis, itfaiye ve ilk yardım ekiplerine havai fişek, taş ve şişeler fırlatıldı. Otobüs ve diğer yol kenarına park edilmiş araçlar kundaklandı. Vahşet ve teröre katılan gençlerin çoğunun göçmen kökenli olduğu haberi duyuldu. Daha olayın üstünden yirmi dört saat geçmedi ki, göç ve uyum konusu tekrar tartışmaya açıldı.

Ailesinde göç hikâyesi olan, olmayan bütün vatandaşlar terör ve vahşet olaylarını tasvip etmedi, etmez de.

Önünde C harfi (Hrıstiyan) olan CDU/CSU partilerin amacı, trafik lambası koalisyon hükümetin vatandaşlık yasasında reform plânına karşı halkı kışkırtmak. Sağ radikal Almanya için Alternatif Parti (AfD) partiye oy kaymasını engellemek.

CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz, yasakçı kafasıyla tanınmıştır. Yıllarca Bayan Dr. Angela Merkel partiden onu uzak tutmaya çalışmış, partiyi sağa, yani medeniyette geriye gitmesine engel olmuştu.

Müslüman gençleri kast ederek, küçük paşalara sınırları bildirilmelidir diyerek genelledi, daha sert ceza almalarını istedi.

Aslında açıktan söylenmeyen karşıt olma Müslüman, Asya ve Afrika kökenlilere dayanıyor.

Jochen Oltmer Osnabrück Üniversite’sinde göç ve uyum konusunda ders veriyor. Tarihçi 1965 yılında doğdu, araştırmaları yayınlanıyor. 2020 yılında, Göç, Tarih ve Şimdiki Zamanın Geleceği, (Migration, Geschichte und Zukunft der Gegenwart) yayınlanan kitabını henüz okumadım. Göç konusunda uzman öğretim üyesi Almanya göçmen uyumunda ABD’den sonra dünyada başarı sırasında ikinci ülkedir, diyorsa doğrudur.

Yalnız Almanya’da değil gezegenimizde çoğu ülkelerde, bilim politikadan önde geliyor. Sorun politikacıların oy avlaması, seçilmeme korkusu. Bu ülkelerde geri kalmış, bırakılmış halkın çoğunluğu tarafından seçilme arzusudur. Bilim insanların sözlerini dinlemiyor, raporlarını okumuyorlar.

Olaya karışan gençlerin göç kökenli olanların çoğunlukta olması oranı anlamak için, matematiksel düşünme yeteneği gerekir.

O semtlerde göç kökenli aileler oturmakta.

Göç kökenli gençlerin, kurumsal ırkçılık nedeniyle iyi meslek edinmeleri sağlanmamıştır. Göçmenlerin çoğunlukla oturduğu semtlerde okullar her yönden destek görmemiştir, donanımı kötüdür.

Başarı göstererek her türlü engele karşı, üniversite tahsili yaptığı halde iş bulamıyor. Başvuru dilekçelerine adlarından dolayı cevap alamıyor, taksi şoförlüğü yapıyor. Hükümet yurt dışından kalifiyeli işçi getiriyor, böylece hazıra konuyor, kendi kaynaklarını işlemiyor.

Başarılı, mesleğinde iş bulan göç kökenli vatandaşlar da toplumda görülmez yapılıyor. Bilirkişi olarak fikir ve deneyimlerine baş vurulmuyor. Toplumda, medya ve basında yok sayılıyor. Göçmen çocuk ve gençlere bu nedenle model, örnek gösterilmiyor.

Almanya göçmenlerin uyumunda başarılıdır. Şu anda tartışma konusu olan gençlerin sayısı tam verilmedi. Yirmi sekiz gencin yirmi birinin Alman vatandaşı olduğu bildiriliyor. Şiddet uygulayan yirmi bir genç milyonları temsil edemez. Ülkede yirmi iki milyon vatandaş göç kökenlidir.

Başarıya ulaşmada, göç kökenli Sivil Kuruluşların çok büyük katkısı vardır. Dernek, vakıf ve inisiyatifler Almanya’ya bir göç ülkesi olduğunu kabul ettirmiştir. Ülkeye yüksek tahsil yapma amacıyla gelen Türk öğrenciler, yetmiş yıllarında organize olmaya, örgütler kurmaya başlamışlardır.

İlk göç tarihi, Fransa’dan gelen, din savaşlarından sığınan göçmenlerle başlansa bile sayılar oldukça kabarıktır.

1949 – 1961 yıllarında üç milyon insan Doğu Almanya’dan Batı Almanya’ya göç etti. 1960 yılında Berlin duvarı yapıldıktan sonra önce İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkeleri, 1961 yılında Türkiye ile işçi anlaşması yapıldı. 1956 yılında Macaristan halk isyanından sonra, yetmiş yıllarında İran’dan gelen muhalifler sığındı. Savaştan sonra Vietnam’dan ve Suriye’den sığınan göçmenler var. Duvar yıkıldıktan sonra Doğu Avrupa’dan, Avrupa Birliği genişledikçe üye ülkelerden gelenler var. Kısacası milyonlara kucak açan bir ülkeden bahsediyoruz.

Kalbi, gönlü büyük, geniş Almanya’da sorun olan grup Asya ve Afrika kökenliler olunca, ırkçılık ve ayrımcılık olduğu kabul görülüyor.

Son açıklanan bir araştırmaya göre Almanya’da halkın yüzde doksanı bu ülkede ırkçılık, ayrımcılık var, diyor. Yüzde yirmi ikisi şiddet olarak veya iş ev bulmada ayrımcılığa uğradığını söylüyor. Bu anket sonuçları ayrı bir makale konusu olacak nitelikte.

Almanya göç uyumunda başarılıdır. Başarı göstermeyen geri adım atan partiler düzelmek, geçeklere uymak ve görmek zorundadır. Oy kaybetme telâşıyla halkı kutuplara ayırmak, şiddete kışkırtma demokrasiye ve ilerlemesine engel olmak, kendi kalelerine gol atmaya benzer. Uyum değil, asimile etmek arzu ettikleri. Geldikleri kültürden kalan tek vasıf adları, onu da yok etmek istiyorlar.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

 

Kaynak:

Marc von Lüpke söyleşi, 14.01.2023:

Tarihçi, Öğretim Üyesi Jochen Oltmer, Die Integration ist überhaupt nicht gescheitert.

 

Mutlaka okunması gereken makale:

Gazetecilerin ağabeyi, öğretmeni Ahmet Külahçı, Yasakçı Kafa Değişsin, Hürriyet 14-15 Ocak 2023, sayfa 5.

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.