***  Uyum bakanları konferansı yapılacak

*** Uyum bakanları konferansı yapılacak

ABONE OL
10:07 - 27/09/2008 10:07
***  Uyum bakanları konferansı yapılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best


İLK KEZ UYUM BAKANLARI KONFERANSI DÜZENLENECEK

"ÜLKEDE YAŞAYAN
GÖÇMENLERİN POTANSİYELİNDEN FAYDALANMALIYIZ"


Almanya’nın Hannover kentinde 30 Eylülde ilk kez Uyum Bakanları Konferansı düzenlenecek.
Berlin Eyaleti Uyum, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Heidi Knake-Werner, bugün başkent Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, ülkede yaşayan göçmenlere daha fazla fırsat verilmesi gerektiğini belirterek, "Sürekli yurt dışından vasıflı yabancı getirilmesi konusu konuşuluyor. Biz önce buraya bakmalı ve ülkede yaşayan göçmenlerin potansiyelinden faydalanmalıyız" dedi.

Göçmenlerin Almanya’da istenildiğinin gösterilmesi gerektiğinin önemli olduğunu ifade eden Knake-Werner, bu nedenle Berlin’de göçmenleri her alanda teşvik ettiklerini, bunun için dil öğrenilmesine ağırlık verdiklerini kaydetti.
Alman bakan, göçmenlerin topluma daha iyi katılımlarının sağlanabilmesi için AB ülkelerinden olmayan yabancılara da yerel seçim hakkı verilmesinden yana olduklarını, ülkede doğup büyüyen ve 18 yaşına gelen yabancı gençlerin iki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda bırakılmalarına da karşı olduklarını söyledi.
Çözülmesi gereken bu sorunların 1. Uyum Bakanları Konferansında gündeme geleceğini belirten Knake-Werner, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı mücadeleyi de çeşitli kampanyalarla desteklediklerini, bu konuda en fazla çaba harcayan kuruluşlardan birinin de Hertha BSC Berlin futbol kulübü olduğunu bildirdi.
Knake-Werner ayrıca, Alman vatandaşlığına geçen yabancıların sayısında da Almanya genelinin aksine Berlin’de artış kaydedildiğine dikkat çekerek, bunu çeşitli önlemlerle teşvik ettiklerini sözlerine ekledi

BERLİN’DE ALMAN VATANDAŞLIĞINA GEÇİŞTE ARTIŞ

Basın toplantısına katılan Berlin eyaletinin göç ve uyum sorumlusu Günter Piening de Berlin eyaletinin göçmenlerin sadece sorunlarının tespitinde değil, çözümünde de başarılı olduğunu belirterek, Alman vatandaşlığına geçenlerin sayısında sadece Berlin eyaletinde 2005 yılından bu yana artış kaydedildiğini söyledi.
Bunun, Berlin eyalet yönetiminin sürekli şekilde Alman vatandaşlığına geçişleri desteklemesinden, işlemlerin kolaylaştırılmasından ve çok sayıda kampanya düzenlenmesinden kaynaklandığını ifade eden Piening, ancak bu yıl ve gelecek yıllarda Alman vatandaşlığına geçenlerin sayısının, 1 Eylülde yürürlüğe giren Vatandaşlık Sınavı ve bunun getireceği formaliteler nedeniyle azalmasını beklediğini kaydetti.
Piening, Almanya’da 18 yaşına gelen yabancıların iki vatandaşlıktan birini seçmeye zorlanmalarıyla ilgili uygulamanın da kaldırılması gerektiğini söyledi.
Söz konusu gençlerin, ailelerinin geldiği ülkenin vatandaşlığını kabul etmeleri durumunda doğrudan Alman vatandaşlığını kaybedeceklerine işaret eden Piening, bunun da anayasayla bağdaşmadığını, bu nedenle çok sayıda dava açılabileceğini de belirtti.
Piening ayrıca, Almanya’da göçmenlerle ilgili istatistiklerin vatandaşlık esas alınarak yapıldığına, halbuki bunların göçmen kökene bakılarak yapılması gerektiğine dikkat çekerek, Alman vatandaşlığına geçen yabancıların sayısının, vatandaşlığa geçmeyenlerden çok daha fazla olduğunu hatırlattı.
Berlin eyaletinin bu konuda bir ilki başlatarak istatistikleri gelecekte göçmen kökenlileri esas alarak yapacağını ifade eden Piening, tüm bu konuların ele alınacak olması nedeniyle 1. Uyum Bakanları Konferansının çok olumlu bir adım olduğunu kaydetti.
Anadolu Ajansı

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.