Uydu Görüntülerine Göre Kırım’da Rus Üssü Vuruldu

Uydu Görüntülerine Göre Kırım’da Rus Üssü Vuruldu

ABONE OL
21:56 - 11/08/2022 21:56
Uydu Görüntülerine Göre Kırım’da Rus Üssü Vuruldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Bugün yayınlanan uydu görüntüleri, Kırım’da bulunan Rusya’ya ait Saki hava üssündeki tahribatı gözler önüne serdi.

Üssün birkaç gün önce vurulması, Kiev’in yeni uzun menzilli saldırı kapasitesi elde ettiğine ve bunun, savaşın seyrini değiştirme potansiyeline sahip olabileceğine işaret ediyor.

Bağımsız uydu firması Planet Labs’in yayınladığı görüntüler, Rusya’nın Kırım’daki Saki hava üssündeki binaların vurulduğunu ve birbirinin çok benzeri üç çukurun oluştuğunu gösteriyor.

Kırım’ın güneybatı kıyısındaki üs, tahrip olan en az sekiz savaş uçağının neden olduğu geniş çaplı yangında hasar görmüştü.
Rusya uçakların hasar gördüğünü yalanlamış ve Salı günü, üsteki patlamaların kaza sonucu meydana geldiğini açıklamıştı.

Ukrayna’dan net bir açıklama yok

Ukrayna ise saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ya da saldırının tam olarak nasıl yapıldığını açıklamadı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mikhailo Podolyak, Reuters haber ajansına gönderdiği mesajında, “Resmi olarak hiçbir şeyi doğrulamıyoruz ya da yalanlamıyoruz. Ne olduğuna ilişkin çeşitli senaryolar var. Aynı anda birkaç patlama merkezi olduğu akılda tutulmalı” dedi.

Batılı askeri uzmanlar, hasarın boyutunun ve saldırının hassas ve net oluşunun güçlü ve yeni bir askeri kapasiteye işaret ettiği, bunun olası önemli sonuçları olabileceği görüşünde.

Rusya 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’ı, Karadeniz’deki filosu için üs ve Ukrayna’nın güneyini işgal eden kuvvetlerine sevkiyat yapmak için ana tedarik hattı olarak kullanıyor. Kiev, bu bölgelerde önümüzdeki haftalarda bir karşı saldırı hazırlığı yapıyor.

Düşünce kuruluşu Savaş Çalışması Enstitüsü, Ukraynalı yetkililerin Kırım saldırısını “Kiev’in güneydeki karşı harekatının başlangıcı” olarak şekillendirdiğini, “Ukrayna ordusunun Ağustos ve Eylül’de savaşın bir bir sonraki fazını belirleyecek yoğun çatışma beklentisi içinde olduğunu” kaydetti.

Saldırının tam olarak nasıl düzenlendiği gizemini koruyor. Bazı Ukraynalı yetkililer, saldırının sabotaj olabileceği yorumunda bulundu.

Ancak üste birbirine benzer çukurlar oluşması ve eş zamanlı patlamalar olması, üssün Rus savunma sistemine yakalanmama becerisine sahip yeni uzun menzilli silahlarla vurulduğuna işaret ediyor.

Kırım’daki Saki üssü, Batılı ülkelerin şimdiye kadar Ukrayna’ya gönderdiği gelişmiş roketlerin menzilinin ötesinde, ancak Kiev’in talep ettiği daha güçlü silahların menzili dahilinde. Ukrayna ayrıca teorik olarak karadaki hedefleri vurmada kullanabileceği füzelere de sahip.

Savaşın yeni aşaması

Ukrayna’daki savaşın önümüzdeki haftalarda yeni bir aşamaya girmesi bekleniyor. Ukrayna, Mart ayında Rus güçlerini Kiev’den, Mayıs’ta da ikinci en büyük kent olan Harkiv’den püskürtmüştü.

Ancak Rusya, Haziran’da her iki taraftan da binlerce askerin ölümüne neden olan yoğun çarpışmalar sonucu Ukrayna’nın doğusunda daha fazla toprak ele geçirmişti.

O zamandan bu yana cephe hattında durağanlık olduğu gözleniyor. Ancak Kiev, güneyde Herson ve Zaporijya’yı ele geçirmek için büyük bir harekat başlatma hazırlığı içinde olduğunu kaydediyor.
Rusya bu bölgelerdeki güçlerini pekiştirse de savunma kabiliyeti, askerlerinin ihtiyacı olduğu sevkiyatı yapmak için tedarik hatlarını kontrol edip edememesine bağlı.

Kiev, cephe hattındaki Rus hedeflerini vurma kapasitesine sahip olan ve geçen ay teslim aldığı Amerikan roket sistemlerinin ibreyi kendi yönüne çevirmesine yardımcı olmasını umuyor.

Ancak Batılı ülkeler şimdiye kadar Rusya’nın iç kesimlerini ya da Kırım’da Rusya’ya ait birçok üssü vurabilecek uzun menzilli roketleri Ukrayna’ya tedarik etmekten kaçındı.

Bombardımanlar

Ukrayna; kuzeydoğuda Harkiv’de, doğuda Donetsk’te ve Dnipro nehri yatağındaki Zaporijya, Herson ve komşu bölgelerde Rus bombardımanının devam ettiğini bildirdi.

Dnipropetrovsk bölge valisi Valentin Rezniçenko, Dnipro kıyısındaki Nikopol’da topçu ateşi sonucu üç kişinin öldüğünü, yedi kişinin yaralandığını kaydetti. Valinin açıklamasına göre bölge, 120 Grad füzesiyle vuruldu.

Rusya tarafından desteklenen ayrılıkçılarsa Donetsk yakınındaki Piski kasabasını ele geçirdiklerini kaydetti.

Ayrılıkçı grubun yetkililerinden Danil Bezsonov, “Piski’de durum sıcak. Kasaba bizim, ana kuzey ve batısında direniş olan yerler var” dedi.

Ukraynalı yetkililerse Piski’nin düştüğünü yalanladı. Reuters haber ajansı, savaş alanından yapılan açıklamaları doğrulayamadı.

İsviçre’nin temsil teklifine Rusya’dan ret

Öte yandan Rusya bugün, İsviçre’nin Kiev’de Moskova’nın diplomatik çıkarlarını temsil etme teklifini geri çevirdi.

Tarafsızlığıyla bilinen İsviçre, birbiriyle anlaşmazlık içinde olan ülkelerin diplomatik bürolarına ev sahipliği yapmak için büyükelçiliklerini hizmete sokma geleneğine sahip. İsviçre Gürcistan’da da Rusya’nın temsilciliğini yapıyor.

Moskova, İsviçre’nin, Avrupa Birliği yaptırımlarının çoğuna imza attığı gerekçesiyle artık bağımsız olmadığını iddia ediyor.

VOA tarafından geçilen Uydu Görüntülerine Göre Kırım’da Rus Üssü Vuruldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Uydu Görüntülerine Göre Kırım’da Rus Üssü Vuruldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Uydu Görüntülerine Göre Kırım’da Rus Üssü Vuruldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.