Üretimi azalan Çandır fasulyesi için şenlik

Üretimi azalan Çandır fasulyesi için şenlik

ABONE OL
19:37 - 26/12/2021 19:37
Üretimi azalan Çandır fasulyesi için şenlik
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya’ya özgü olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Çandır fasulyesinin üretimin artırılması amacıyla Konyaaltı Belediyesi tarafından kez fasulye şenliği düzenlendi.

Konyaaltı Belediyesi tarafından üretimi tükenme noktasında olan bölgeye özgü Çandır Fasulyesi üretiminin artırılması için çiftçileri özendirme amacıyla 5 dönüm alanda deneme üretimi gerçekleştirdi. Belediyenin özendirmesi sonucu bölgede çandır fasulyesi üretimi 3 tondan 30 tona çıktı.

Konyaaltı Belediyesi, Çandır fasulyesinin üretiminin artırılması amacıyla bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirilen Fasulye şenliği düzenledi. Hayat Parktaki şenliğe Çandır fasulyesi üreticileri katıldı. Belediye Başkanı Semih Esen, şenlikte Yarbaşçandır ve Hisarçandır arasındaki bölgede yer alan Çandır Vadisinde üretilen Çandır fasulyesi ikram etti.

Coğrafi işaret alınacak

Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Çandır fasulyesinin yeniden belediye olarak tanıtımını yaptıktan sonra üretiminin arttığını söyledi. Bölgeye özgü Çandır fasulyesi için Coğrafi işaret alınması için girişimler başlatıldığını belirten Esen, şunları kaydetti.

“Çandır Fasulyesi bu bölgeye has, sadece bu bölgede yetişen, özellikle de bu bölgenin tahinli piyazında kullanılan geleneksel bir ürünümüz. Fakat maalesef yıllar içerisinde tarımın gerilemesiyle beraber soyu tükenme aşamasına gelmişti. Pilot uygulamayla 5 dönüm alanda ekilmeye başlandı. Ekildi, mahsul alındı, çiftçiyle paylaşıldı. Ekildiği alanlar genişledi. Çiftçimiz ekmeye başladı. Artık Çandır Fasulyesinin soyu tükenmekten kurtarıldı.”

Sağlıklı gıdaya ulaşmanın sanayi devrimi kadar, bilişim devrimi kadar önemli bir önemli hale dönüştüğünü vurgulayan Başkan Esen, şöyle devam etti.

‘’Türkiye ve bütün dünya gıdayla ilgili alınması gereken önlemleri, doğanın korunması, doğanın verimliliğinin azaltılmamasına yönelik ciddi adımlar atıyor. Bu anlayış ile bölgemizde Çandır fasulyemizi kurtardık. Gelecek nesillere bunu ileteceğiz. Diliyoruz Türkiye’nin her yerinde yöresel özelliğiyle ön plana çıkan yüzlerce, binlerce ürün için de aynı duyarlılık oluşur. Yerli tohumlarımız, yerli ürünlerimiz, sağlıklı ürünlerimiz, insana faydası binlerce yıl boyunca atalarımız tarafından kanıtlanmış, tecrübe edilmiş ürünlerimiz Anadolu’muzda sonsuza kadar yaşar. Çandır Fasulyemiz de çok yakın zamanda coğrafi işaretli bir ürün olarak Türkiye’de hak ettiği öneme ulaşacaktır. Bu çalışmayla ilgili de son aşamadayız.”

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.