UMUDA CESARET

ABONE OL
19:51 - 19/02/2021 19:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Umut ve cesaret Korona virüsün açtığı krizde insan hayatında çok önem lazandı. Ölüm ve hasta sayılarına, aşı dağıtım sayıları eklendi. Sayılarla yatıp, sayılarla kalkıyor olduk.

Böylece aşı bulunuşunda ışık görünen tünel uzadı, sıra bekleme sabır istiyor.

Avrupa Birliği dayanışma yaparken, birlikte ölüme karar vermiş görünüyor. Daha ucuz aşı almak için bürokrasi uzatıldı. Yeterli aşı zamanında sipariş verilmedi.

Bu karamsar görünüşe karşın, bizim apartmanda seksen üstü komşular aşı oldu. Umuda pencere açıldı, yaşama cesaret kapısı açılıyor. Makalemin başlığını Roma Katolik Kilisesi 266. Papa’nın yazdığı kitaptan esinlenerek aldım. Kitabı şaşırarak okudum, zira insanlığın kardeşi derken, yalnız kendi mezhebinden bahsetmiyor.

Yunanistan’da sığınmacıların yaşadığı adadan on dört mülteciyi Roma’ya getirince, eleştirilmişti. Mezhep kardeşi değildi, Müslüman aileleri seçmişti.

Bu vesile ile dikkatimi çekmişti. Kitapta krizden çıkmak için itimat ederek cesaret etmeli, diyor. Herkes kendi çapında, çevresinde önlem almalı. Ülkeleri idare edenlerin kararlarına uymadan önce karara giden yolda, aktif olarak katılmalı. Katılım demokrasi hakkını kullanmalı.

Küresel salgın olan Korona virüsü kadar iklim değişimine, doğa kirliliği de küresel salgın olarak adlandırılmalı. Krizden sonra gelecek yaşamı virüs kadar ciddiye almalıyız. Ciddiye almak siyasette önlem almayla mümkündür.

Küresel ticaret, ekonomide eşit dağılım ve katılım olmadan gezegenimize barış getirilemez. Zenginin daha zengin, yoksulun daha yoksul olduğu bu düzen değişmeli. Büyüme oranına bağlı kalınmamalı.

Savaş araç ve silahlara verilen parayla alınacak gıda ve tıp malzemeleri, açlıktan ölüme çare olur. Gezegenimizde bir çocuk aç yatıyorsa gözümüze uyku girmemeli. Hele açlıktan ölüyorsa huzursuz olmalıyız.

Dindeki inanç zamana uymalıdır, iman donmuş buzluk değildir. Betonlaştırılamaz diyor ve pandemiden sonra kilise neler yapabilir sorusuna cevap aramak için bilim insanları ile din insanları toplayarak tartışıyor ve bu düşüncelerini bu kitapta derliyor.

Pandemide en fazla altmış üstü yaşlıların huzur ve bakım evlerinde ölmesi, üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir noktadır. Nesilleri bir ağaca benzetiyor, yaşlılar ağacın kökleri, çiçek, meyve ve yaprakları ise sonra gelen nesillere benzetiyor. Yaşlıları huzur ve bakım evlerine kapatmakla genç nesillerin köklerinden ayrılmasına sebep olunuyor. Virüs krizinden sonra huzur ve bakım evlerinde mutlaka bir değişime gidilmelidir. İlgililer, sorumlu görevliler yeni yöntemler önermeli ve bu önlemleri uygulamalıdır.

Batı kibri, her şeyi ben bilirim, çünkü zenginim duruşunu değiştirmelidir. Ülkeler de birbirinden öğrenmeye açık olmalıdır. Japonya’da her yaşlının odası var, her huzur evin yanında yuva ve kreş var. Yaşlılar genç nesillerden uzak tutulmuyor, izole edilmiyor.

Okuduğumu kendi düşüncelerimle harmanlayarak yazıyorum. Gezegenimizde sorunları çözmede en büyük katkıyı kökeninde göç deneyimi olanlar yapacak ve yapıyor, diye düşünüyorum.

Papa Franziskus 17 Aralık 1936 tarihinde asıl adı JORGE MARIO BERGOGLIO olarak Arjantin Buenos Aires kentinde bir İtalyan göçmenin oğlu olarak dünyaya geliyor. Katolik mezhebi içinde Cizvit tarikatına bağlıdır. 13 Mart 2013 tarihinde Papa seçildi.

Yazdıklarını uzmanlar, bilir kişiler de söylüyor, raporlar yazıp sorumlulara iletiyorlar. Para severlerin elinde yetki ve güç olunca önlemler alınamıyor.

1980 yılında Amerika Başkanı Ronald Reagan zamanında İngiltere Başbakan’ı Margaret Thatcher’in desteği ile kurulan kapitalizm, karar mercilerini şirketlere verdi. Böylece ekonomide yanlış dağılım başladı. Devletleri idare edenler baskı uygulasa da karar veremiyorlar.

Üretim araçları anamalcı sınıf üyelerinin iyeliği altında oluyor. Üretime katılan emekçi pay sahibi olamadığı için toplumsal düzen kurulamıyor.

Tüm bu olumsuzluğa hasta olma, işsiz kalma korkusuna rağmen Korona krizinden sonraki normal hayata umut etmeye cesaret gösterilmelidir. Fakat bu gelecek Normal Hayat, asla krizden önceki gibi olmamalıdır.

Sevgiyle, açık kalple dünyayı değiştirebiliriz.

 

Hoşça kalın!

 

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

Kaynak ve mutlaka okunması, Türkçe’ye çevrilmesi gereken bu kitap:

Papst Franziskus, Wage zu träumen! Mit Zuversicht aus der Krise, Kösel-Verlag, München 2020

ISBN 978-3-466-37272-0

İngilizceden Almancaya çeviren yazar, gazeteci Dr. Austen İvereigh

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.