Ulusal Süt Konseyi’nden istifa eden Kamil Özcan’a Burdur’dan büyük destek

Ulusal Süt Konseyi’nden istifa eden Kamil Özcan’a Burdur’dan büyük destek

ABONE OL
23:04 - 29/09/2020 23:04
Ulusal Süt Konseyi’nden istifa eden Kamil Özcan’a Burdur’dan büyük destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/BURDUR

Çiğ süte artış yapılmadığı gerekçesiyle Ulusal Süt Konseyi üyeliğinden istifa eden Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Başkanı Kamil Özcan’a memleketi büyük baş hayvancılığın merkezi Burdur’dan büyük destek geldi.

Burdur ve ilçelerindeki Ziraat Odaları , Süt Üretici Birlikleri ile birlikte toplam 18 sektör temsilci başkanı ortak bildiri hazırlayarak, Ulusal Süt Konseyi üyeliğinden istifa eden (TDSYMB) Başkanı Kamil Özcan’a destek verdi.

Ortak bildiriyi okuyan Burdur Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp , Türkiye’de giderek artan girdi maliyetleri ve buna karşılık bir yıldır sabit kalan çiğ süt fiyatları nedeniyle,  zararına üretim yapmayı sürdüren süt üreticilerinin artık dayanacak güçlerinin kalmadığını belirtti.

İlgili Bakanlıkların, girdi maliyetlerinden dolayı meydana gelen artışları dikkate alarak,  çiğ süt referans fiyatlarını bu şekilde belirlemesini ve maliyet artışlarını durdurmaya yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesini isteyen Gündüzalp şunları kaydetti.

‘’Ülkemizde tarım ve hayvancılıkla uğraşan aile işletmelerinin sayısı oldukça fazladır. Özellikle süt, küçük ölçekli işletmelerimiz tarafından üretilmekte olup, bundan elde edilen gelir ise ailenin temel geçim kaynağını oluşturmaktadır. 2020 yılının başlarında ortaya çıkan pandemi ve sonrasında yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen, ülkemizin her köşesinde, bin bir zahmetle üretimi sürdürmek isteyen, tüm zorluklarla mücadele eden, ayakta durmaya çalışan süt üreticilerimiz, yolun sonuna gelmiştir…’’

Aylardır süt fiyatlarının revize edilmesini bekleyen üreticinin alın terinin karşılığını alamadığına dikkat çeken Ömer Faruk Gündüzalp, şöyle devam etti.

‘’Eğer ki üreticimizi üretimde tutacak destek, Devlet tarafından sağlanamazsa, ülke ekonomimiz daha da kötü etkilenecektir. Gıda Komitesi, süt üreticisinin feryadını görmezden gelemez. Özellikle dövize bağlı girdi maliyetlerindeki artışın kontrol edilemediği bir ülkede, üretici fiyatlarının sabit kalması asla kabul edilemez. Şu anda 1 litre süt satan üreticimiz, sattığı sütün karşılığında bir kilo yem alıyor, dolayısıyla zarar ediyor. Bu durumdan dolayı, yem/süt paritesi, süt üreticisinin mağduriyeti açısından yeniden düzenlenmelidir. Girdi fiyatlarındaki artışı kontrol edemeyen, üretici fiyatlarını uzun süre sabitleyen bu sistem, üreticimize onarımı mümkün olmayan zararlar vermektedir. Eğer ki, tarım sektörünün sorunlarına çözüm bulunamazsa, üreticimizin üretimden kopması kaçınılmazdır. ‘’

Özellikle son dönemde,  et ve süt üreticilerini üretimden koparmaya yönelik ciddi maliyet artışları yaşandığını vurgulayan Gündüzalp, şöyle devam etti.

‘’Temmuz ayı başından beri çiğ süt fiyat artış talebimizin dikkate alınmaması, devlet yetkililerinin tarım sektörüne olan bakışını gözler önüne sermiştir. Meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve üretici temsilcileri olarak köylümüzün, çiftçimizin feryadını her platformda yüksek sesle duyurmaya çalışsak da, bu feryada bilinçli bir şekilde, bazı kesimler tarafından kulak tıkanmıştır. Ulusal Süt Konseyi’nin bu konuda yetersiz ve işlevsiz kalması nedeniyle, TDSYMB Başkanı Kamil Özcan, Ulusal Süt Konseyi Üyeliğinden onuruyla istifa etmiştir.’’

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.