“Ukrayna’ya asker gönderme” fikri Macron’a oy kaybettirdi

“Ukrayna’ya asker gönderme” fikri Macron’a oy kaybettirdi

ABONE OL
14:28 - 18/03/2024 14:28
“Ukrayna’ya asker gönderme” fikri Macron’a oy kaybettirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bütün dünya başkentlerini şaşırtan “Ukrayna’ya asker gönderme” açıklaması, ülke içinde de popülaritesini dört puan birden geriletti.

Ifop tarafından Pazar gazetesi Journal du Dimanche (JDD) için yapılan bir anket, Macron’un popülaritesinin Mart ayında dört puan birden düşerek, yüzde 28’e gerilediği belirledi.

Ifop’un JDD için düzenli olarak yaptığı aylık anketlere göre, “Ukrayna politikası ve asker gönderme” açıklaması, Macron’a halk desteğini azalttı. Ankette, Cumhurbaşkanı Macron’un politikalarından “hiç memnun olmayan” ya da “memnun olmayanların” toplam oranı yüzde 72’ye yükseldi.

Ifop’un yöneticisi Frederic Dabi, özellikle “hiç memnun değilim” diyenlerin bir ayda yüzde 4 oranında artış gösterdiğinin altını çizerek, “Cumhurbaşkanına yönelik çok güçlü memnuniyetsizlik, esas olarak, Ukrayna ve asker gönderme sorununa odaklanıyor. Bu düşüş, Fransa’nın Suriye’ye askeri müdahaleye hazırlandığı Eylül 2013’te 10 puan birden kaybeden François Hollande’ı anımsatıyor” dedi.

Aynı düşüş eğilimi Başbakan Gabriel Attal’ın da popülaritesinde gözlendi. Aynı ankete göre Fransızların yüzde 55’i Başbakan’dan memnun olmadığını söylerken, memnun kalanların oranı ise yüzde 45’e geriledi. Bu oranlar Şubat ayında sırasıyla yüzde 52 ve yüzde 42 idi.

Bugün cumhurbaşkanlığı seçimi yapılsaydı…”

Aynı araştırmaya göre hükümete dışarıdan destek veren eski Başbakan Edouard Philippe, 2027’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, başkan adayları arasında ilk sırada yer alıyor. Halkın yüzde 36’sı Edouard Philippe’i desteklerken, Philippe’i yüzde 34 ile aşırı sağ lider Marine Le Pen, yüzde 33 ile Le Pen’in sağ kolu, aşırı sağın yükselen yıldızı Jordan Bardella, yüzde 31 ile de Başbakan Attal izliyor.

İlk sıraları sağ ve aşırı sağa kaptıran Fransız solunda ise üç isim ön plana çıkıyor. Radikal solcu lider Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin (LFI) kurucusu Jean Luc Melenchon, popülaritesini iki puan artırarak, kendi partisinden popüler milletvekili François Ruffin ve eski sosyalist Başbakan Bernard Cazeneuve ile birlikte yüzde 17 ile ilk üç sırada yer alıyor.

İkinci anket düşüşü doğruladı

Ipsos tarafından La Tribune Pazar için yapılan bir başka anket de Macron’un popülaritesindeki düşüş eğilimini doğruladı. Ipsos’un anketine katılanların yüzde 67’si Macron hakkında “olumsuz görüşe sahip olduğunu” dile getirirken, yüzde 29’u olumlu görüş kaydetti.

Ipsos tarafından Şubat ayında yapılan anket ile kıyaslandığında, olumsuz görüş bildirenlerin oranı 65’ten 67’ye yükselerek, iki puan arttı.

Başbakan Attal’in popülaritesi de Şubat ayında yüzde 40’tan yüzde 38’e geriledi. Attal hakkında olumsuz düşünenlerin oranı da, beş puan artarak, yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseldi.

Avrupa Parlamentosu seçim anketleri de düşük

Fransa’da iktidarı endişelendiren bir başka kamuoyu araştırması da, Avrupa Parlamentosu için yapılan anketlerin sonuçları. Rakibi aşırı sağ parti Ulusal Bütünleşme’ye “Rusya’yı desteklediği” temasından vurma stratejisini izleyen Macron ve Başbakan Attal’in bu stratejisinin de destekleri artırmadığını ortaya koyuyor.

Şubat ayında yapılan eğilim anketleri, AP seçimlerinde Genel Başkan Jordan Bardella’nın liste başı olduğu aşırı sağ parti RN’nin yüzde 28 ile önde olduğunu, iktidar partisi Renaissance’ın ise, RN’yi 10 puan geriden izleyerek yüzde 18 ile ikinci sırada olduğunu ortaya koymuştu.

Ancak Mart ayı ortasında Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi yapılan tüm anketler de, Marine Le Pen ve Jordan Bardella liderliğindeki aşırı sağ Ulusal Bütünleşme partisinin yüzde 31 ile birinci parti olduğunu tespit ediyor. Aynı anket, Valérie Hayer başkanlığındaki iktidar partisi Renaissance’ın listesinin ise, RN’yi 13 puan geriden takip ederek yüzde 18 civarında oy alacağını gösteriyor.

Jordan Bardellanın engellenemeyen yükselişi

Geçtiğimiz hafta (11 Mart) Ipsos tarafından Le Monde gazetesi, Science-Po Fakültesi, Jean Jaures Vakfı ve Montaigne Enstitüsü adına yapılan kapsamlı bir anket, aşırı sağın genç lideri RN Genel Başkanı Jordan Bardella’nın “Kimlik ve Demokrasi” listesinin tüm hızıyla yükselişini sürdürdüğünü ve yüzde 31’i aştığını ortaya koydu.

İktidardaki Renaissance ve ona destek veren MoDem – Horizons’un koalisyon listesi “Yenileme” ise oyların ancak yüzde 18’ini topluyor.

Avrupa Parlamentosu milletvekili Raphael Glucksmann liderliğindeki Sosyalist Parti’nin, demokratlarla ortak oluşturduğu “Kamu meydanı” koalisyon listesi ise, yüzde 11,5 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Aynı ankete göre, Marie Toussaint’in liste başı olduğu Yeşiller yüzde 8.5, François-Xavier Bellamy’nin liste başı olduğu sağ Cumhuriyetçiler, AP milletvekili Manon Aubry’nin liste başı olduğu radikal sol Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) oyların yüzde 7’sini alıyor.

Le Pen ailesinden Marion Marechal’in liste başı olduğu aşırı sağcı Reconquete (Yeniden Fetih) ise ancak yüzde 5 destek toplayabiliyor. Ankete göre, Fransız Komünist Partisi’ne destek de yüzde 3,5 civarında kalıyor.

VOA tarafından geçilen “Ukrayna’ya asker gönderme” fikri Macron’a oy kaybettirdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Ukrayna’ya asker gönderme” fikri Macron’a oy kaybettirdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Ukrayna’ya asker gönderme” fikri Macron’a oy kaybettirdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.