Ukrayna’nın Davos’ta önerdiği barış planına Rusya’dan tepki: “Anlamı yok”

Ukrayna’nın Davos’ta önerdiği barış planına Rusya’dan tepki: “Anlamı yok”

ABONE OL
15:16 - 17/01/2024 15:16
Ukrayna’nın Davos’ta önerdiği barış planına Rusya’dan tepki: “Anlamı yok”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsviçre’nin Davos kasabasında devam eden Dünya Ekonomik Forumu’nda yaklaşık iki yıldır süren Rusya-Ukrayna savaşı da ele alınıyor.

Ancak Rusya yokluğunda, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin önerdiği “barış planının” zirve çerçevesinde görüşülmesine karşı çıkıyor.

Kremlin dün yaptığı açıklamada, “Zelenski’nin önerdiği planın işe yaramadığının dünya tarafından artık daha açık şekilde görüldüğünü ve barışa yönelik tek taraflı toplantıların anlamının olmadığını” bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “‘Zelenski formülü’ ültimatomuna odaklanarak genel, adil ve sürdürülebilir bir barışa ulaşılamayacağı konusunda giderek artan bir anlayış var” denildi.

Ukrayna lideri Zelenski’nin tüm Rus birliklerinin Ukrayna’dan çekilmesini, 1991 Sovyet sonrası sınırlarının tanınmasını ve Moskova’nın hesap vermesini sağlayacak bir mekanizma kurulmasını öngören barış planına odaklanan toplantılara Rusya’nın davet edilmemesi dikkat çekiyor.

Zelenski, Rus askerleri ülkede kalmaya devam ederken Moskova ile görüşmeleri reddediyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Zelenski, Batı’yı Moskova üzerindeki yaptırım baskısını ve Kiev’e desteği arttırmaya çağırdı. Zelenski dün zirvede ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Amerikan heyetiyle görüştü.

Ancak Zelenski’nin iki yıla yaklaşan savaşta ülkesi için talep ettiği daha fazla yardım Batı ülkelerinde artık sorgulanıyor.

ABD, Ukrayna’ya 61 milyar dolarlık savunma yardımını da içeren yeni yardım paketini Kongre’den geçirememişti. Senatodaki Cumhuriyetçiler, yardım tasarısına içinde ABD’nin güney sınırlarının güvenliğinin artırılmasına ilişkin ilave tedbirler yer almadığı gerekçesiyle destek vermemişlerdi.

“Sadece konuşmuş olmak için konuşmak”

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Salı günü yaptığı açıklamada, savaşın bu şekilde devam etmesi halinde Ukrayna’nın devlet yapısının “onarılamaz bir darbe” alabileceğini ve Rusya’nın askeri harekâtında elde ettiği kazanımlardan asla vazgeçmeyeceğini söyledi.

İsviçre’nin Davos kasabasındaki 54. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yıllık zirvesi çerçevesinde, 83 ülkeden ulusal güvenlik danışmanının, Ukrayna’nın Rusya ile savaşı sona erdirmek için Kiev’in şartlarını ortaya koyan 10 maddelik barış planını ele aldığı bildirilmişti.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Davos görüşmelerini “sadece konuşmuş olmak için konuşmak” olarak nitelendirerek, Rusya’nın katılımı olmadan çözüme yönelik hiçbir adım atılamayacağını söylemişti.

VOA tarafından geçilen Ukrayna’nın Davos’ta önerdiği barış planına Rusya’dan tepki: “Anlamı yok” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna’nın Davos’ta önerdiği barış planına Rusya’dan tepki: “Anlamı yok” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna’nın Davos’ta önerdiği barış planına Rusya’dan tepki: “Anlamı yok” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.