Ukrayna ve Moldova’ya ‘Aday Ülke’ Statüsü

Ukrayna ve Moldova’ya ‘Aday Ülke’ Statüsü

ABONE OL
11:37 - 24/06/2022 11:37
Ukrayna ve Moldova’ya ‘Aday Ülke’ Statüsü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa Birliği’ne üye 27 ülke lideri Ukrayna ve Moldova’ya AB’ye tam üyelik sürecinin ilk adımı “aday ülke statüsü” verdi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve zirveye video konferans yoluyla bağlanan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski “bu tarihi bir karardır” derken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Bu Moskova’ya gönderilen önemli bir mesajdır” dedi. Ukrayna ve Moldova için verilen karar, tam üyelik açısından uzun ve karmaşık bir sürecin “yalnızca başlangıcını” işaret ediyor.

Brüksel’deki AB liderler zirvesinde gözler 27 AB üyesi ülke liderinin Ukrayna ve Moldova’nın AB üyeliği başvurusuna ilişkin kararına çevrildi. Kiev ve Kişinev tarafından merakla beklenen kararı, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel duyurdu. Sosyal medya hesabından kararı Twitter’da “tarihi bir an” sözüyle açıklayan Michel, “Ukrayna ve Moldova Avrupa Birliği’ne (AB) aday ülke statüsü elde etti” dedi.

(Soldan sağa) Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

Charles Michel, “Bu karar AB yolunda çok önemli bir adımı ifade ediyor. Ukrayna ve Moldova halkını tebrik ediyorum” dedi. Aday ülke statüsü alamayan Gürcistan’ın da bazı eksiklerini tamamlamasının ardından başvurusunu kabul edeceklerini belirten Michel, “Bugün Gürcistan halkı için de önemli bir gün, AB liderleri Gürcistan’ın üyelik perspektifini kabul etti” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu’yu tebrik ederek “Ülkeleriniz Avrupa ailesinin parçası. Liderlerin bugünkü tarihi kararları da bunun teyidi. Bu Avrupa için güzel bir gün” dedi.

Kararı Von der Leyen ve Michel ile birlikte düzenlediği basın toplantısında değerlendiren AB dönem başkanı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Rusya’nın başlattığı savaşta AB hızlı, tarihi ve birlik içinde hareket etti. Önce makroekonomik, ardından askeri, ardından finansal desteğin ardından bugün de politik bir destek veriyoruz. Bugün Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye adaylık statüsünü onaylayarak Rusya’ya çok güçlü bir mesaj gönderiyoruz” diye konuştu.

“Bu bir zaferdir”

Rusya ile savaşmaya başladığı dördüncü gün AB’ye adaylık başvurusu yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de, sosyal medya hesabından ülkesine “aday ülke statüsü” verilmesinin “bir zafer” olduğunu söyledi. Ülkesinin “Avrupa ailesine ait olduğunu” sürekli tekrar eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, gün boyu kararın onaylanması için, Avrupalı liderlerle gerçek bir “telefon maratonu” yürüttü.

AB liderler zirvesine video konferans yöntemiyle katılan Zelenski, “Tam 120 gün, 30 yıl bekledik. Bu bir zaferdir” dedi. Ukrayna’nın geleceğinin Avrupa Birliği’nde olduğunu vurgulayan Zelenski, “Bu, Ukrayna ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerde benzersiz ve tarihi bir andır. Charles Michel, Ursula von der Leyen ve tüm AB liderlerine teşekkür ediyorum” dedi. Rusya ile savaşın sürdüğünü, bir yandan savaşı kazanmak, diğer yandan AB üyesi olmak için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, savaşı da kazanacaklarını vurguladı.

Onlarca yıl sürebilir

AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği zirvede alınan bu karar, üyelik açısından uzun ve karmaşık bir sürecin başlangıcını işaret ediyor. Tam üyelik süreci, yıllar, hatta on yıllar alabilir. Üstelik bu süreç sonunda üyelik de garanti edilmiyor. Ülkelere ayrıntılı bir dizi ekonomik ve siyasi koşullar getiren başlıklarla yürütülen müzakereler boyunca, özellikle hukukun üstünlüğü, demokratik ilkelere saygı, yolsuzlukla mücadele, bağımsız ve güçlü kurumlar gibi bir takım koşulları içeren reformları tamamlaması isteniyor.

VOA tarafından geçilen Ukrayna ve Moldova’ya ‘Aday Ülke’ Statüsü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna ve Moldova’ya ‘Aday Ülke’ Statüsü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna ve Moldova’ya ‘Aday Ülke’ Statüsü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.