Ukrayna Tahıl Anlaşmasının Uygulanmasını Bekliyor

Ukrayna Tahıl Anlaşmasının Uygulanmasını Bekliyor

ABONE OL
21:20 - 25/07/2022 21:20
Ukrayna Tahıl Anlaşmasının Uygulanmasını Bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna, BM arabuluculuğunda İstanbul’da imzalanan ve tahıl ihracatını yeniden başlatarak küresel gıda sıkıntısını gidermesi beklenen anlaşmanın bu hafta uygulanmaya başlamasını umduğunu bildirdi.

Kiev’de bir basın toplantısında konuşan üst düzey Ukraynalı yetkililer anlaşma kapsamında ilk tahıl sevkiyatının bu hafta Çornomorsk limanından yapılmasını umduklarını bildirdi. İki hafta içindeyse anlaşma dahilindeki tüm limanlardan sevkiyatın başlayabileceği kaydedildi.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Cuma günü İstanbul’da imzalanan anlaşma kapsamında ihraç edilecek tahılın miktarına bir kısıtlama getirilmediğini belirtti. Anlaşma ayrıca gübre ihracatı ve ithalatını da serbest bırakıyor.

Altyapı Bakan Yardımcısı Yuriy Vaskov, ”Gelecek 24 saatte limanlarımızdan ihracata başlamaya hazır olacağımıza inanıyoruz” dedi. Vaskov, sevkiyatın Çornomorsk limanı ile başlayacağını, bunu Odesa ve Pivdennyi limanlarının takip edeceğini kaydetti.

Cuma günü imzalanan anlaşma Moskova’nın 24 Şubat’taki Ukrayna işgalinden bu yana Karadeniz’deki Rus donanması tarafından kapatılan Ukrayna limanlarına giriş ve çıkışta güvenli koridorlar oluşturulmasını içeriyor.

Anlaşma küresel gıda krizini hafifleteceği ve gıda fiyatlarını düşürebileceği için övgüyle karşılanmıştı. Ukrayna’nın tahıl ihracatının savaş öncesindeki ayda 5 milyon ton seviyesine geri dönmesi umuluyor.

Ukrayna’ya ayda 1 milyar dolar gelir beklentisi

Kubrakov, Karadeniz limanlarından yapılacak ihracatın Ukrayna’ya ayda en azından 1 milyar dolar gelir sağlamasını umduklarını kaydetti.

Bakan, ”Çiftçilerimizin bu yıl kaynak alması ve gelecek yılki ekimi hayata geçirebilmesi çok önemli çünkü bu olmazsa bütün bir tarım döngüsünü ve bütün sektörü kaybedeceğiz” diye konuştu ve tarım endüstrisinin hayatta kalmasının buna bağlı olduğunu söyledi.

Saldırı buğday fiyatlarını arttırdı

Rusya’nın Cumartesi günü Ukrayna’nın Odesa limanına düzenlediği saldırı, anlaşmaya gölge düşmesi kaygısına neden olmuştu. Moskova dün yaptığı açıklamada Odesa’da Ukrayna’ya ait bir savaş gemisini ve silah deposunu yüksek hassasiyetli füzelerle vurduğunu bildirmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski saldırı için barbarlık dedi ve saldırının Moskova’nın güvenilmez olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kubrakov, ”Hepimiz Cumartesi günü çok iyi gördük ki onlar için liman altyapısını bombalamak bir sorun değil. Temel risk bu. Bunun piyasası korkutabileceğini biliyoruz” dedi.

Odesa’ya düzenlenen saldırının, anlaşmanın uygulanmasının mümkün olup olmayacağına dair şüpheleri arttırmasıyla, buğday fiyatları bugün keskin şekilde yükseldi.

Rusya’nın işgal ettiği bölgelerde referandumlar

Rusya, Donbas’ın doğusunun yanısıra Ukrayna’nın güneyindeki geniş topraklara da gözünü dikmiş durumda. Ukrayna 2014’te ilhak ettiği Kırım yarımadasının kuzeyindeki iki bölgeyi işgal etmişti.

Rus haber ajansı RIA, Rusya tarafından atanan Zaporijya eyalet yönetiminin üyesi Vladimir Rogov’ın, Herson ve Zaporijya’nın Eylül ayı başlarında Rusya’ya katılmak için referandum düzenleyebileceğini söylediğini aktardı.

Öte yandan Rusya’nın soruşturma komitesi başkanı Alexander Bastrykin, Moskova’nın Ukrayna silahlı kuvvetlerinin 92 üyesini insanlığa karşı suç işlemekle itham ettiğini ve soruşturmayı yürütmek için yeni bir uluslararası mahkeme önerdiğini belirtti.

Açıklama, ABD ve 40’tan fazla ülkenin 14 Temmuz’da Ukrayna’da Rus güçleri ve vekillerinin eylemleriyle ilgili savaş suçu iddiası soruşturmalarının işbirliği içinde yürütülmesi konusunda anlaşmasının ardından geldi.

”HIMARS sistemleri 50 Rus mühimmat deposunu imha etti”

Ukrayna ise bugün yaptığı açıklamada güçlerinin ABD’den gelen HIMARS füze sistemlerini kullanarak 50 adet Rus mühimmat deposunu imha ettiğini bildirdi.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, HIMARS ile yapılan saldırıların Rusya’nın lojistik zincirini böldüğünü ve aktif çarpışma ve ağır bombardıman yeteneğini azalttığını söyledi.

Reuters haber ajansı Reznikov’un açıklamalarını bağımsız kaynaklarca doğrulayamadı.

Reznikov said Ukrainian artillery crews had conducted “precise” strikes on several bridges. He gave no details but was apparently referring to three river crossings in Russian-occupied Kherson region which local occupation authorities say were attacked by HIMARS over the past week. Read full story

Reznikov, Ukraynalı topçu ekiplerinin birkaç köprüye “hassas” saldırılar düzenlediğini bildirdi. Ukrayna Savunma Bakanı saldırıyla ilgili ayrıntı vermedi, ancak bu açıklamanın Rus işgali altındaki Herson bölgesindeki işgalcilerin geçen hafta HIMARS tarafından saldırıya uğradığını belirttikleri üç nehir geçişine dair olduğu sanılıyor.

Reznikov ayrıca Ukrayna’nın üç Gepard uçaksavar zırhlı savaş aracı aldığını ve Kiev’in birkaç düzine Leopard tankı teslim almayı beklediğini söyledi.

Rusya HIMARS sistemlerini hedef alıyor

Rusya ise HIMARS sistemlerinin birçoğunu imha ettiğini açıklamıştı. Ukrayna bu iddiayı reddediyor.

Rusya Savunma Bakanlığı bugünkü son açıklamasında Ukrayna’nın batısındaki Hmelnitski bölgesinde HIMARS sistemlerinin bulunduğu bir mühimmat deposunu imha ettiğini söyledi.

Ukraynalı yetkililer defalarca Batı’nın silah tedarikinin Ukrayna’nın savunması için hayati olduğuna vurgu yaptı ve Rusya’nın ateş gücü üstünlüğü nedeniyle HIMARS sistemlerinin önemine dikkat çektiler.

HIMARS sistemleri Ukrayna cephaneliğinde bulunan Sovyet dönemi topçularından daha hassas ve daha uzun menzilli.

VOA tarafından geçilen Ukrayna Tahıl Anlaşmasının Uygulanmasını Bekliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna Tahıl Anlaşmasının Uygulanmasını Bekliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna Tahıl Anlaşmasının Uygulanmasını Bekliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.