Ukrayna, savaş için 500 bin kişiyi daha seferber etme önerisini değerlendiriyor

Ukrayna, savaş için 500 bin kişiyi daha seferber etme önerisini değerlendiriyor

ABONE OL
11:43 - 20/12/2023 11:43
Ukrayna, savaş için 500 bin kişiyi daha seferber etme önerisini değerlendiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ülkesini işgal eden Rusya ile savaş iki yılı geride bırakmak üzereyken, ordunun 500 bin kişiyi daha seferber etmek istediğini açıkladı.

Kiev’de düzenlediği yıl sonu basın toplantısında, komutanlarının 450 bin-500 bin kişi aradıklarını söyledi ve bunun “çok hassas” ve maliyetli bir konu olduğunu kabul etti.

Talebi desteklemeden önce, ordunun bu birlikleri nasıl kullanmak istediği hakkında daha fazla detay öğrenmesi gerektiğini belirtti ve cephede halihazırda 500 bin asker olduğunu ima etti.

Zelenski, “Bu talebi desteklemek için daha fazla argümana ihtiyacım olduğunu söyledim. Çünkü her şeyden önce bu bir insan meselesi, ikinci olarak bu bir adalet meselesi, bu bir savunma kabiliyeti meselesi ve bu bir finans meselesi” dedi.

ABD ve AB yardımlarında sorun

İçinde bulunduğumuz ay içerisinde Ukrayna’nın, gerek ABD ve gerek Avrupa Birliği’nden beklediği yardımlarda sorun çıkmıştı.

ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçiler ay başında Ukrayna için 61 milyar dolarlık bir askeri paketi bloke etti. Bu hafta hem Beyaz Saray hem de Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ABD’nin Ukrayna’ya bir askeri yardım paketi daha planladığını ancak Kongre harekete geçmediği sürece yardım gönderme imkanının sınırlı olduğunu bildirdi.

ABD’nin geri adımını, Macaristan’ın geçen hafta AB’nin 50 milyar Euro yardım anlaşmasını bloke etmesi izledi. Ancak AB liderleri Ukrayna’nın desteksiz bırakılmayacağını söyledi.

Ukrayna, Moskova’nın Şubat 2022’deki geniş çaplı işgalinin ardından Rus güçleriyle savaşmaya devam ederken mühimmat sıkıntısı yaşıyor. Kiev’in karşı saldırısı kışın başlamasıyla durma noktasına gelmişti. Rusların Ukrayna’yı silahsız bırakabileceğinden korkuluyor.

Ukrayna’nın First Lady’si Olena Zelenska, bu ayın başlarında verdiği bir mülakatta, Ukraynalıların Batı’nın desteği olmadan ölüme terk edilme tehlikesi yaşayabileceğini söylemişti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise bu hafta yaptığı açıklamada Moskova’nın işgale devam edeceğini belirterek, tüm hedeflere ulaşılacağı sözünü verdi.

Kremlin lideri ayrıca şu anda 617 bin Rus askerinin, Moskova’nın “özel askeri operasyon” olarak tanımladığı harekât içinde yer aldığını söyledi. Ancak silahlı kuvvetlerin hava savunma sistemleri ve iletişim konusunda sorunları olduğunu ve insansız hava aracı üretimini arttırmaları gerektiğini itiraf etti.

Komutanlar ile gerginlik

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, ordunun seferberlik önerisini desteklemek için fazladan 13,5 milyar dolara daha ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Öte yandan Zelenski ile ordu komutanı arasında bir süredir gerginlik yaşanıyor. Ordu komutanı Valeri Zaluzhnyi hafta başında, yolsuzluğun üzerine gitmeye çalışan Zelenski’nin bu yaz yerel askerlik şubesi başkanlarını da görevden alma kararını eleştirmişti.

VOA tarafından geçilen Ukrayna, savaş için 500 bin kişiyi daha seferber etme önerisini değerlendiriyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna, savaş için 500 bin kişiyi daha seferber etme önerisini değerlendiriyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna, savaş için 500 bin kişiyi daha seferber etme önerisini değerlendiriyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.