Ukrayna Lideri Daha Fazla Hava Savunma Desteği İstedi

Ukrayna Lideri Daha Fazla Hava Savunma Desteği İstedi

ABONE OL
00:20 - 12/10/2022 00:20
Ukrayna Lideri Daha Fazla Hava Savunma Desteği İstedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yoğun saldırılarının ardından G7 liderleri tarafından acil olarak düzenlenen çevirimiçi toplantıya katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski batı ülkelerinden Ukrayna’nın hava savunma kapasitesinin arttırılması için daha fazla destek talep etti. Beyaz Saray da Ukrayna’ya gelişmiş füze sistemlerinin sevkiyatını hızlandırdığını açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski G7 liderlerine hitaben yaptığı konuşmada, “Ukrayna modern ve etkili hava savunma sistemlerinden yeterli miktarda aldığında Rusya’nın terörünün önemli bir unsuru olan roket saldırıları işe yaramayacak” dedi.

Ukrayna lideri, ABD, Almanya, Fransa, Japonya, İngiltere, İtalya ve Kanada’dan oluşan G-7 ülkeleriyle katıldığı toplantıda Rusya ile barış görüşmeleri olasılığına bir kez daha kapıyı kapattı.

G7 ülkeleri de yaptıkları yazılı açıklamada Ukrayna’ya mali, insani, askeri, diplomatik ve hukuki desteğin ne kadar gerekiyorsa o kadar süre devam edeceğinin sözünü verdi.

Yazılı açıklamada Ukrayna’da masum sivil nüfusa yönelik ayrın gözetmeyen saldırılar kınandı.

Alman Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynağın yaptığı açıklamaya göre de Ukrayna Salı günü Almanya’nın gönderdiği ilk IRIS-T hava savunma sistemini teslim aldı.

ABD füze sistemlerinin sevkiyatını hızlandırıyor

ABD Başkanı Joe Biden, son saldırıların ardından dün Zelenski’yle telefon görüşmesi gerçekleştirerek, Kiev’e hava savunma desteği sözü vermişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, bugün yaptığı açıklamada, ABD’nin Ukrayna’ya gelişmiş NASAMS (Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemleri) füze sistemlerinin sevkiyatını hızlandırdığını söyledi.

ABD Ukrayna’ya toplam sekiz adet bu sistemlerden gönderilmesine onay vermişti. Yetkililere göre sistemlerin ikisinin yakın zamanda, geri kalan altısının da daha uzun vadede teslim edilmesi planlanıyor.

Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada, “İlk ikisini Ukrayna’ya çok yakın gelecekte ulaştırma konusunda doğru yolda ilerliyoruz” ifadelerini kullandı ve sevkiyatı hızlandırarak bu sistemleri en kısa zamanda sağlama çabasında olduklarının altını çizdi.

ABD, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’ya 16 milyar 800 milyon dolardan fazla tutarda güvenlik yardımı sağladı.

Rusya’yı bir kez daha nükleer silah kullanımına karşı uyaran G7 liderleri Ukrayna’ya “gereken desteği vermeye devam etme” sözü verdi.

VOA tarafından geçilen Ukrayna Lideri Daha Fazla Hava Savunma Desteği İstedi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna Lideri Daha Fazla Hava Savunma Desteği İstedi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna Lideri Daha Fazla Hava Savunma Desteği İstedi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.