“Ukrayna Güçleri Yaklaşık 2 Bin Kilometrekarelik Alanı Geri Aldı”

“Ukrayna Güçleri Yaklaşık 2 Bin Kilometrekarelik Alanı Geri Aldı”

ABONE OL
21:37 - 10/09/2022 21:37
“Ukrayna Güçleri Yaklaşık 2 Bin Kilometrekarelik Alanı Geri Aldı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin bu ayın başlarında Rusya’ya karşı başlatılan saldırıdan bu yana yaklaşık 2,000 kilometrekarelik alanı kurtardığını açıkladı.

Zelenski bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin doğu ve güneyde önemli kazanımlar elde ettiği karşı saldırıdan kaçan Rus güçlerinin “iyi bir karar” verdiğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın videolu açıklamadı, Moskova’nın Harkiv bölgesinin bir kısmındaki birliklerini geri çektiğini açıklamasından saatler sonra geldi.

Başkan, “Rus ordusu bugünlerde yapabileceği en iyi şeyi yapıyor ve elbette kaçmak onlar için iyi bir karar” dedi.

Ukrayna güçlerinin beklenmedik bir ilerlemeyle ülkenin kuzeydoğusundaki Harkiv bölgesini kuşatma tehdidinin ardından Rusya, savaşın ana cephelerinden birinde ani bir çöküş yaşadı.

Harkiv’in 120 kilometre doğusundaki İzyum’un hızla düşmesi, Moskova’nın Mart ayında birliklerinin başkent Kiev’den geri çekilmeye zorlanmasından bu yana aldığı en ağır yenilgi oldu.

Bu zafer, binlerce Rus askerinin kaçarken mühimmat stoklarını ve teçhizatlarını terk etmesiyle altı aydır devam eden savaşta Ukrayna için belirleyici bir dönüm noktası olabilir.

Rus devlet haber ajansı TASS, Rusya Savunma Bakanlığı’nın, komşu Donetsk’teki operasyonları takviye etmek üzere birliklere bölgeden ayrılma emri verdiğini aktardı.

TASS’ın Rusya Savunma Bakanlığı’ndan aktardığına göre, “Donbas’ın kurtarılmasına yönelik Özel Askeri Operasyon’un belirtilen hedeflerine ulaşmak için, Donetsk yönündeki çabaları arttırmak amacıyla Balakliya ve İzyum bölgelerinde bulunan Rus birliklerinin yeniden toplanmasına karar verildi” denildi. Rus güçleri Balakliya’yı günler önce terk etmişti.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar da Ukrayna güçlerinin bugün Balakliya üzerinde tam kontrol sağladığını açıkladı.

TASS’ın haberine göre, Moskova’nın Harkiv’de kontrol ettiği bölgelerdeki yönetiminin başı, bölge halkına eyaleti boşaltmalarını ve Rusya’ya kaçmalarını söyledi. Görgü tanıkları Rusya’nın kontrolundaki bölgeden kaçan insanlarla dolu araçların yollarda konvoy oluşturduğunu söylüyor.

Öte yandan yerel yetkililer, Harkiv’e yeni bir Rus roket saldırısı düzenlendiğini ve en az bir kişinin öldüğünü ve birkaç evin hasar aldığını bildirdi.

Belediye Başkanı Ihor Terekov, saldırıların batı banliyösü Kolodnohirsk’i vurduğunu ve Ukrayna’nın ikinci büyük kentindeki birkaç eve zarar verdiğini söyledi.

Ukraynalı yetkililer İzyum’u geri aldıklarını teyit etmekten kaçınırken, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin baş danışmanı Andriy Yermak kentin dış mahallelerindeki askerlerin fotoğrafını paylaştı.

Yermak daha önce de üzüm emojisi içeren bir Twitter mesajı yayınlamıştı. Şehrin adı “kuru üzüm” anlamına geliyor.

Rusya’nın çekilme duyurusu, Ukrayna birliklerinin kuzeydeki Kupyansk şehrini ele geçirmesinden saatler sonra geldi.

Kupyansk, Rusya’nın Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki tüm cephe hattını besleyen tek demiryolu merkezi. Böylece binlerce Rus askeri, savaşın en yoğun çatışmalarına sahne olan cephe hattında ikmalden mahrum bırakıldı.

Bu sabah erken saatlerde Ukraynalı yetkililer, Kupyansk’taki belediye binası önünde ülkenin mavi ve sarı bayrağını göndere çeken birliklerinin fotoğraflarını yayınladı.

Rusya’nın doğudaki cephede kalan mevzilerinde ve başka yerlerde de sorun yaşadığına dair işaretler var. Rus yanlısı yetkililer zorluklar yaşandığını kabul ederken, Ukraynalılar da daha fazla ilerleme kaydedileceği mesajı veriyor.

Günler önce cephe hattını yaran Kiev güçleri, her gün kilometrelerce ilerleyerek, hızlı bir mekanize saldırıyla şu ana kadar onlarca kasaba ve köyü geri aldı.

Ukrayna’nın ilerleyişi sırasında ele geçirilen köylerden biri olan Hrakove’de Reuters haber ajansı, Rusya’nın işgalinin “Z” sembolünü taşıyan yanmış araçlara rastladı.

Reuters, hala mühimmat dolu kutuların Ruslar’ın terk ettiği mevzilerdeki çöplerle birlikte etrafa saçıldığını bildirdi. Bir avluda beyaz ceset torbaları içinde üç ceset yatıyordu.

Bölge polis şefi Volodimir Timoşenko, Ukrayna polisinin önceki gün bölgeye hareket ettiğini ve işgalin ikinci gününden bu yana Ruslar’ın kontrolü altında yaşayan yerel sakinlerin kimliklerini kontrol ettiğini söyledi.

Timoşenko, “İlk görevimiz ihtiyaç duydukları yardımı sağlamak. Sonraki görevimiz ise Rus işgalcilerin geçici olarak işgal ettikleri topraklarda işledikleri suçları belgelemek” dedi.

Rusya’nın Belgorod bölgesinde Ukrayna sınırına yakın bir kasaba olan Valuyki’deki bir tanık, Reuters’a Kupyansk’tan gelen çok sayıda insan gördüğünü, ailelerin yol boyunca arabalarında yemek yediğini ve uyuduğunu söyledi.

Görgü tanığı, “Bugün pazardaydım ve Kupyansk’tan gelen çok sayıda insan gördüm. Şehrin yarısının Ukrayna ordusu tarafından alındığını ve Rusya’nın geri çekildiğini söylüyorlar; çatışmalar giderek yaklaşıyor” dedi.

Rus kuvvetleri savaşın başlarında İzyum’u ele geçirmek için büyük mücadele vermiş ve ardından şehri, ana harekatlarından biri olan kuzey komşusu Donbas bölgesine aylar süren saldırı için lojistik üs olarak kullanmıştı.

Ukrayna’nın doğu cephesinin diğer bölgelerine de saldıracağıyla ilgili işaretler mevcuttu. Donetsk eyaletinde Rusya’nın kurduğu ayrılıkçı yönetimin başkanı Denis Puşilin, İzyum’un doğusundaki Liman’da durumun “cumhuriyetin kuzeyindeki bir dizi yerleşim yerinde olduğu gibi oldukça zor olmaya devam ettiğini” söyledi.

Biraz daha doğuda Ukraynalı yetkililer, Moskova’nın haftalarca süren çatışmaların ardından Temmuz ayında ele geçirdiği Lısiçansk’ı geri almak için olası bir girişimin ipuçlarını verdi.

Luhansk Bölge Valisi Serhiy Hayday, Ukrayna birliklerinin kentin dış mahallelerinde görüldüğünü söyledi. Şehrin adı “tilki” anlamına geliyor ve Yermak “üzüm” paylaşımının ardından bir tilki emojisi ile Twitter’da mesaj verdi.

VOA tarafından geçilen “Ukrayna Güçleri Yaklaşık 2 Bin Kilometrekarelik Alanı Geri Aldı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Ukrayna Güçleri Yaklaşık 2 Bin Kilometrekarelik Alanı Geri Aldı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Ukrayna Güçleri Yaklaşık 2 Bin Kilometrekarelik Alanı Geri Aldı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.