DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski bugün Türkiye’de

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski bugün Türkiye’de

ABONE OL
14:19 - 08/03/2024 14:19
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski bugün Türkiye’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ukrayna-Rusya savaşı iki yılı aşkın süredir devam ederken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski bugün Türkiye’de olacak.

İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesi beklenen Zelenski’nin ziyaretinin gündeminde devam eden savaş, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ve iki ülke ilişkileri var.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, savaşa rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacmi 7 milyar dolar düzeyinde seyrediyor. En kısa sürede serbest ticaret anlaşması yürürlüğe sokularak ticaret hacminin arttırılması hedefleniyor.

Türkiye ayrıca, Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden imarının destekçisi olmak istiyor.

Zelenski’nin ziyaretinde Türkiye’nin, Kırım dahil Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına yönelik kuvvetli desteğinin devam ettiğini vurgulaması bekleniyor.

Savaşın bir an önce müzakereler temelinde sona erdirilmesi için Türkiye’nin çabalarına devam ettiğinin aktarılması da planlanıyor.

Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi’nin sonlandırılmasının ardından Rusya ile Ukrayna arasında ticari gemilerin seyir emniyetine dair yeni bir düzenlemeye gidilmesiyle ilgili gelişmeler de gündemde yer alıyor.

Rusya, gıda ve gübre ihracatı için daha iyi koşullar sağlanması talebinin göz ardı edildiğini söyleyerek, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından güvenli bir şekilde tahıl ihraç etmesini sağlayan anlaşmadan Temmuz 2023’te çekilmişti.

Ankara Rusya’yı, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğunu yaptığı Karadeniz Tahıl Girişimi’ne geri dönmeye ikna etmeye çalışıyor. Rusya ise bu girişimi yeniden canlandırmakla ilgilenmediğini söylüyor.

NATO üyesi Türkiye, Karadeniz’de Ukrayna ve Rusya ile deniz sınırı paylaşıyor ve her iki ülkeyle de iyi ilişkiler sürdürmeyi amaçlıyor. Ankara, Rusya’ya yönelik yaptırımlara karşı çıkarken, Kiev’e askeri destek sağlıyor ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini dile getiriyor.

VOA tarafından geçilen Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski bugün Türkiye’de haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski bugün Türkiye’de haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski bugün Türkiye’de haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.