DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Üçüncü çeyrek büyümesi açıklandı; Şimşek “Daha dengeli bir kompozisyona doğru ilerliyoruz” dedi

Üçüncü çeyrek büyümesi açıklandı; Şimşek “Daha dengeli bir kompozisyona doğru ilerliyoruz” dedi

ABONE OL
18:36 - 30/11/2023 18:36
Üçüncü çeyrek büyümesi açıklandı; Şimşek “Daha dengeli bir kompozisyona doğru ilerliyoruz” dedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 büyüme kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, çeyreklik büyüme ise yüzde 0,3 olarak açıklandı.

Yerleşik hane halklarının nihai tüketim harcamaları 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3; yatırımlar ise yüzde 14,7 arttı.
Mal ve hizmet ithalatı 2023 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 14,5 artarken, ihracatın büyümesi yüzde 1,1 seviyesinde kaldı.

Yılın üçüncü çeyreğinde hane halkı tüketimi büyümeye 7,7 puanla en yüksek katkıyı verdi. Hane halkı tüketimini 3,4 puanla yatırımlar izledi. Kamu harcamalarının büyümeye katkısı ise 0,7 puanda kaldı.

Sektörel olarak bakıldığında yılın üçüncü çeyreğinde inşaat ve sanayinin büyüme performansında öne çıktığı görüldü.

Şimşek: “Yatırımcı güveni arttı, ülkemiz risk primi düştü”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrek büyüme verilerini sosyal medya hesabından değerlendirdi.

Uygulanan dezenflasyon programının finansal piyasalarda olumlu etkilerini gördüklerini dile getiren Şimşek, “Yatırımcı güveni arttı. Ülkemiz risk primi düştü. Uluslararası sermaye girişi başladı, rezervlerimiz güçlendi ve kur oynaklığı azaldı” ifadelerini kullandı.

Program dahilinde büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru yol alındığını belirten Şimşek, yatırım ve ihracatın bir önceki çeyreğe göre arttığına dikkat çekti. Şimşek, şunları kaydetti:

“Yılın ilk yarısına göre iç talebin büyümeye verdiği katkı 8,8 puandan 8,5 puana gerilerken, net dış talebin negatif katkısı 4,9 puandan 2,6 puana düştü. Bir önceki çeyreğe göre özel tüketim daralırken, yatırım ve ihracat artış gösterdi.

Dengelenmeye yönelik uyguladığımız politikalar sonucunda Eylül ayında cari açıkta Mayıs’a göre yıllık 8,6 milyar dolar iyileşme sağlandı.
Ekim ve Kasım aylarına ilişkin dış ticaret verileri cari açıktaki iyileşmenin devam edeceğine işaret ediyor.”

Dünya Bankası geçen ay, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,2’den yüzde 4,2’ye yükseltmişti.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) de, 2023 yılı için Türk ekonomisine yönelik büyüme beklentisini yüzde 3,6’dan 4,3’e yükseltmişti.

VOA tarafından geçilen Üçüncü çeyrek büyümesi açıklandı; Şimşek “Daha dengeli bir kompozisyona doğru ilerliyoruz” dedi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Üçüncü çeyrek büyümesi açıklandı; Şimşek “Daha dengeli bir kompozisyona doğru ilerliyoruz” dedi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Üçüncü çeyrek büyümesi açıklandı; Şimşek “Daha dengeli bir kompozisyona doğru ilerliyoruz” dedi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.