“Türkiye’yle Yapıcı İlerleme Sağlamak İstiyoruz”

“Türkiye’yle Yapıcı İlerleme Sağlamak İstiyoruz”

ABONE OL
21:52 - 10/06/2022 21:52
“Türkiye’yle Yapıcı İlerleme Sağlamak İstiyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin NATO’ya üyelik başvurusuna Türkiye’nin itirazları konusundaki müzakerelerde yapıcı ilerleme kaydetmeye çalıştıklarını söyledi.

Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak geçen ay NATO’ya katılmak için başvurdu, ancak Türkiye bu iki kuzey Avrupa ülkesini Kürt militanlar ve diğer terörist olarak gördüğü grupları desteklemek ve barındırmakla suçlayarak savunma ittifakına katılmalarına muhalefet ediyor.

Türkiye’nin itirazı Finli, İsveçli ve birçok NATO yetkilisi için sürpriz oldu ve bu ay Madrid’de yapılacak NATO zirvesi öncesinde üyelik hedeflerinde hızlı ilerleme olması umutlarını azalttı.

Linde, İsveç parlamentosunda dış politika konusunda yaptığı açıklamada, “Başvurumuz NATO üyelerinden geniş destek aldı. Amacımız, yapıcı bir şekilde Türkiye’nin gündeme getirdiği sorular üzerinde ilerleme kaydetmek” dedi.

Linde, İsveç’in terörizme karşı müttefikleriyle birlikte olduğu hususunda hiçbir şüphenin bulunmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Linde, daha sonra düzenlediği bir basın toplantısında da, “Türkiye’nin güvenliğini ciddiye alıyoruz ve bir NATO üyesi olarak Türkiye dahil tüm NATO üyelerinin güvenliğine katkıda bulunacağız.”

İsveç hükümeti, bu hafta içinde yapılan güven oylamasını, Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler’e destek taleplerinin NATO’ya katılma girişimlerini zora sokabilecek bir milletvekilinin yardımıyla kazandı. NATO’ya yeni katılmak isteyenerin tüm üyelerin onayını alması gerekiyor.

Ankara ayrıca, 2019’da Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde bir askeri operasyon başlattığı sırada Türkiye’ye silah ihracatını durdurmaları nedeniyle İsveç makamlarını sert biçimde hedef aldı.

Linde, doğrudan Türkiye’ye atıfta bulunmamakla birlikte, İsveç’in NATO üyeliğinin, “ulusal yasal çerçeve dahilinde silah ihracatı koşullarını değiştirebileceğini” ifade etti.

İsveç, Finlandiya, Türkiye ve NATO temsilcileri arasındaki görüşmelerin yapıcı bir şekilde sürdüğünü belirten Linde, görüşmelerin hangi bakımdan yapıcı olduğu sorusuna, “İptal edilmiyorlar” yanıtını verdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Linde, ülkenin NATO’ya başvurmasından kısa süre sonra ilk kez kamuoyuna açıklanan Türkiye’nin itirazlarına çok şaşırdığını da söyledi.

“İsveç ve Finlandiya’ya Rusya’dan tehdit olduğu yönünde bir işaret yok”

Öte yandan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, bugün Kopenhag Demokrasi Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, Rusya’dan İsveç ve Finlandiya’ya karşı bariz bir askeri tehdit görmediğini ve NATO üyeliğine aday bu iki ülkenin Türkiye’nin itirazlarına rağmen ittifaka katılacaklarından emin olduğunu söyledi.

“İsveç ve Finlandiya’nın saflarımıza katılacağından eminiz” diyen Genel Sekreter Yardımcısı, “Müttefiklerin endişeleri var. Türkiye’nin de, söz konusu teröristler olduğunda, meşru bazı endişeleri var” dedi.

Geoana, İsveç ve Finlandiya’ya tam teşekküllü NATO üyesi olana kadarki süreçte sağlanan güvenlik garantilerinin sorulması üzerine, Rusya’dan bu ülkelere karşı somut bir risk görmediğini söyledi.

“Rusya’nın, bu noktada bu iki aday ülkeye karşı askeri anlamda saldırgan bir kapasiteye veya niyete sahip olduğu yönünde işaretler görmüyoruz” diyen Geoana, “Bu dönemi proaktif bir şekilde ihtiyatla ele alabiliriz ancak Finlandiya ve İsveç için geleneksel askeri açıdan somut riskler görmüyoruz” diye konuştu.

Finlandiya dün yaptığı açıklamada, hibrit tehditlere karşı hazırlığını güçlendirmek amacıyla Rusya ile olan doğu sınırında bariyerler inşa etmesine izin vermek için sınır mevzuatını değiştirmeyi planladığını belirtmişti.

VOA tarafından geçilen “Türkiye’yle Yapıcı İlerleme Sağlamak İstiyoruz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye’yle Yapıcı İlerleme Sağlamak İstiyoruz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye’yle Yapıcı İlerleme Sağlamak İstiyoruz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.