Türkiye’den Venezula’ya müzik enstrümanı bağışı

Türkiye’den Venezula’ya müzik enstrümanı bağışı

ABONE OL
18:12 - 15/08/2023 18:12
Türkiye’den Venezula’ya müzik enstrümanı bağışı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye, Venezuela Çocuk ve Genç Orkestra ve Koroları Sistemi’ne (El Sistema) 22 adet viola, 3 trombon, 4 obua ve 3 Fransız kornosundan oluşan toplamda 32 müzik enstrümanı bağışladı.

Ülke çapında 1 milyon 12 binden fazla çocuğa ve gence ulaşan El Sistema, özellikle şiddet, uyuşturucu ve organize suç gibi sorunların yaşandığı gecekondu bölgelerinde yaşayan çocuklara ücretsiz müzik eğitimi vererek hem onların bireysel gelişimlerine katkıda bulunmak hem de kötü alışkanlıklar edinmesini önlemek gibi işlevlere sahip.

El Sistema Direktörü Eduardo Mendez, 1975 yılında kurulan El Sistema’nın öneminin, müziği sosyal dönüşümü sağlamak için kullanmasından ve kolektif öğretme metodundan geldiğini; bugün dünyada yetmişten fazla ülkenin El Sistema’yı örnek alarak benzer projeleri hayata geçirdiğini, Türkiye’nin de konuyla ilgili olduğunu söyledi.

Türkiye, Venezuela Çocuk ve Genç Orkestra ve Koroları Sistemi’ne (El Sistema) 22 adet viola, 3 trombon, 4 obua ve 3 Fransız kornosundan oluşan toplamda 32 müzik enstrümanı bağışladı.

Mendez “Müzik enstrümanları bizim için bir alet olmaktan öte, yaşamları dönüştürebilecek bir araç. Bugün bize Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) aracılığıyla armağan edilen her bir enstrüman, çocuklar ve gençler için yeni bir dünyanın kapılarını açıyor. Bir çocuk herhangi bir müzik enstrümanına sahip olduğunda ya da müzikle uğraşmaya başladığında hayatı ve düşünüş tarzı tamamen değişiyor. Müzik daha iyi bir insan olmaya yönlendiriyor” diye kaydetti.

Dünyanın en iyi senfoni orkestralarından birine sahip olan Venezuela’da, bu duruma El Sistema projesinin katkısının büyük olduğu belirtiliyor. El Sistema ülke genelinde toplamda 443 merkezde ve 1500’ün üzerinde devlet okulunda, 8 bine yakın müzik eğitmeniyle 1 milyon 12 bin 77 öğrenciye müzik eğitimi veriyor.

Karamanoğlu: “Benzer bir projeyi Türkiye’de de yapmak istiyoruz”

Venezuela Büyükelçisi Aydan Karamanoğlu, iki ülke arasında son yıllarda yakınlaşan ekonomik ve siyasi ilişkilerinin kültürel anlamda da geliştirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Karamanoğlu, “Orkestra yöneticileriyle yaptığımız istişareler sonucunda yaptığımız bu küçük yardım, bizim gıpta ile baktığımız dev bir sosyal ve sanatsal proje olan El Sistema aracılığıyla Venezuelalı çocuklara küçük bir destek mahiyetinde. Geçen yıl El Sistema orkestrası Türkiye’de konserler vermiş ve oldukça beğeni toplamıştı. Cumhurbaşkanımız’ın eşi Emine Erdoğan da projeye ilgi duyuyor. Başlangıç niteliğinde yaptığımız bu yardımla birlikte El Sistema ile işbirliğimizi güçlendirmek ve benzeri olmayan bu projeye benzer bir sistemi Türkiye’de de hayata geçirmek istiyoruz” diye konuştu.

2018 yılında Venezuela’yı ziyaret eden Emine Erdoğan, El Sistema tarafından kendisi adına verilen konsere katılmış ve orkestra tarafından çalınan İstiklal Marşı, Üsküdar’a Gider İken, Beraber Yürüdük ve Sarı Gelin parçalarını dinlemişti.

VOA tarafından geçilen Türkiye’den Venezula’ya müzik enstrümanı bağışı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’den Venezula’ya müzik enstrümanı bağışı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’den Venezula’ya müzik enstrümanı bağışı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


    HIZLI YORUM YAP