Türkiye’den Finlandiya ve İsveç’e Yeşil Işık

Türkiye’den Finlandiya ve İsveç’e Yeşil Işık

ABONE OL
23:53 - 28/06/2022 23:53
Türkiye’den Finlandiya ve İsveç’e Yeşil Işık
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, iki ülkenin NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği başvurusunu destekleme konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

NATO zirvesi kapsamında Türkiye, İsveç, Finlandiya arasında yapılan toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Stoltenberg, ”Artık Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin yolunu açan bir mutabakata vardığımızı açıklamaktan mutluyum” diye konuştu.

Stoltenberg, ”Türkiye, Finlandiya ve İsveç; Türkiye’nin aralarında silah ihracatı ve terörle mücadelenin de olduğu kaygılarını gideren bir memorandum imzaladılar” dedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada da, Madrid’de NATO zirvesi başlamadan önce Türkiye, Finlandiya ve İsveç liderlerinin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arabuluculuğunda biraraya geldikleri belirtildi.

Açıklamada, bu toplantıda Türkiye’nin Madrid’deki NATO zirvesinde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini destekleyeceğini teyit eden üçlü bir mutabakat imzalandığı belirtildi.

”Türkiye’nin endişelerini hep ciddiye aldık”

Finlandiya’nın Türkiye’nin terör tehdidi endişelerini sürekli olarak ciddiye aldığı belirtilen açıklamada ”Finlandiya, terörizmin tüm biçimlerini kınıyor. Bir NATO üyesi olarak Finlandiya, NATO’nun terörle mücadele belgelerine ve politikalarına tamamen bağlı kalacaktır” denildi.

Açıklamada ”NATO’ya katılımımızın somut adımlarına önümüzdeki iki gün içinde NATO müttefikleri tarafından karar verilecek, ancak bu karar artık çok yakın” denildi.

Mutabakatta Finlandiya, İsveç ve Türkiye’nin birbirlerinin güvenliğine yönelik tehditlere karşı tam desteklerini arttırma sözü verdikleri belirtilen açıklamada, ”NATO müttefiki olmamız bu taahhüdümüzü daha da güçlendirecek” ifadeleri kullanıldı.

”Terörle mücadelede işbirliği arttırılacak”

Terörle mücadele, silah ihracatı ve suçluların iadesi konusunda işbirliğinin arttırılacağı belirtilen açıklamada, ”Finlandiya kendi yasalarına göre çalışmaya devam edecektir” denildi.

”Washington memnun”

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Madrid’deki dörtlü zirveden mutabakat çıkmasının Washington’u memnun ettiğini söyledi. Flake, ”Çok mutluyuz, bu çok iyi haber. Bu mutabakat için emek veren tüm tarafları takdir ediyoruz” dedi.

Amerika’nın Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz nedeniyle İstanbul’da düzenlenen resepsiyonda konuşan Flake, ”Aldığımız haberlere göre, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için ve Türkiye’nin güvenlik kaygılarının giderilmesi üzerinde anlaşma sağlandı. Bu herkes için iyi haber” diye konuştu.

Büyükelçi Flake, ”Bu durum Biden-Erdoğan görüşmesini nasıl etkiler?” sorusuna ise ABD, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğini destekliyor, aynı zamanda Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anlıyordu. Bu yüzden biraraya gelmelerine çok sevindik ve bence Biden-Erdoğan arasında anlamlı bir ikili görüşme olacak” ifadelerini kullandı

Ankara, Kuzey Avrupa ülkeleri Finlandiya ve İsveç’in topraklarındaki Kürt militanları desteklemeyi sona erdirmelerini ve Türkiye’ye bazı silahların satışına konulan yasağı kaldırmalarını istiyor.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin arından Baltık Denizi’nin güvenliğini sağlamak için Finlandiya ve İsveç’in hızla NATO’ya üye olmasını isteyen müttefikler ise bir süredir iki ülkenin NATO adaylığı başvurusunu veto etme tehdidinde bulunan Türkiye ile diplomasi çabalarını hızlandırmıştı.

Kuzey Avrupa ülkelerinden Norveç, Danimarka ve üç Baltık ülkesi daha önce NATO üyesi olmuştu. Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgali, İsveç’in yıllardır NATO’ya üye olma konusundaki muhalefetini kırmış oldu.

VOA tarafından geçilen Türkiye’den Finlandiya ve İsveç’e Yeşil Işık haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’den Finlandiya ve İsveç’e Yeşil Işık haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’den Finlandiya ve İsveç’e Yeşil Işık haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.